"Північний потік-2" отримав ще один удар. Сподіваємось, фатальний

Добра новина: німецький регулятор у п'ятницю, перше травня, прийняв попереднє рішення, що "Північний потік-2" повинен виконувати вимоги оновленої енергетичної директиви ЄС. Серед головного, це означає що а) Газпром не може бути одночасно транспортером та продавцем газу (unbundling), та б) Газпром повинен надати доступ до труби третім сторонам (до 50% пропускної спроможності).

Федеральне мережеве агентство Німеччини прийняло рішення відмовити компанії Nord Stream 2 AG у виведенні проекту з-під вимог оновленої Газової директиви ЄС.


Регулятор німецького енергоринку ухвалив, що «Північний потік-2» повинен відповідати європейським нормам конкуренції: постачальник газу ( «Газпром») не може бути одночасно власником труби.  На практиці це означає, що навіть якщо газопровід буде добудований до кінця 2020 року, половину його потужності – 27,5 млрд кубометрів на рік із 55 млрд – російська газова монополія буде зобов'язана віддати незалежним постачальникам. Через те, що це практично неможливо, труба, скоріше за все, залишиться наполовину порожньою.


Проєкт будували в розрахунку на «лазівку» в європейському законодавстві: спочатку вимоги газової директиви не поширювалися на морські трубопроводи. Єврокомісія в 2017 році запропонувала ліквідувати таку можливість, але прийняття поправок більше року блокувала Німеччина. Ситуація різко змінилася після втручання Франції, яка заявила про «стратегічні проблеми», які додасть Nord Stream 2 в напружені відносини Росії з ЄС. У квітні 2019-го Європарламент переважною більшістю голосів затвердив зміни до законодавства і поширив газову директиву на морські трубопроводи, що прокладені з третіх країн.


Парламент Німеччини проголосував законопроєкт, який дозволяв компаніям звертатися про виняток щодо дії директиви, якщо дозволять місцеві регуляторні органи. 10 січня 2020 Nord Stream AG подала заявку на звільнення проєкту від вимог Газової директиви. Компанія посилалася на те, що проєкт завершується в травні 2019 року – тобто, до того моменту, як поправки вступили в силу. Під «завершенням» пропонувалося розуміти закінчення інвестицій, а не фізичне завершення будівництва.


Але Федеральне мережеве агентство ФРН, як зазначає Handelsblatt, відкинуло цей аргумент. 8 травня, після ознайомлення з позиціями сторін, буде винесене остаточне рішення регулятора.

Nord Stream 2 AG, як очікується, подасть протест до Вищого земельного суду в Дюссельдорфі, який, швидше за все, перенаправить скаргу в Європейський суд. Фахівці вважають, що остаточне рішення, скоріше за все, не зміниться.

Що це означає для України? Це добра новина, тому що завдяки уряду Данії (затримка із дозволом), санкціям США, законодавству ЄС, та нарешті, незалежним від політичних рішень урядовим органам Німеччини, Росія не зможе використовувати "Північний потік - 2" як інструмент шантажу та економічну зброю. Газотранспортна система України залишиться критично важливою для постачання російського газу в Європу. Близько 10 мільярдів євро (за офіційними даними), що були витрачені на проєкт, можуть стати грошима на вітер.

фото: Handelsblatt

росія німеччина війна газ

Знак гривні
Знак гривні