Північний Потік-2 у Бундестазі. Німеччина заради вигоди готова розвалювати ЄС. То як можна надіятися, що вона підтримає Україну?

Закон виводить (оновлено 14.11.2019: залишає можливість вивести) газопровід Північний Потік-2 з-під впливу європейського законодавства про енергетичну безпеку і повністю задовільняє німецьких партнерів з Росії - про результат голосування повідомляє журналіст німецького видання Більд

Нагадаємо, що газова директива ЄС, ухвалена в 2019 році, передбачає, що трубопроводи з третіх країн до Європейського Союзу будуть підпадати під правила, що застосовуються до трубопроводів ЄС. Зокрема, в Європі існує вимога про розподіл видобутку та постачання сировини. Тобто, газопровід і видобутий газ, який через нього прокачується, не можуть перебувати під контролем однієї компанії. Також до використання трубопроводу повинні мати доступ “треті” компанії. Ці правки покликані частково послабити монополію Газпрому.

Однак, навіть цей запобіжник сьогодні було скасовано німецькими законодавцями - Північний Потік-2 було виключено з-під застосування цієї директиви ЄС. Таким чином, комфортна монополія Газпрому буде збережена.

Ще раз наголосимо: чи може будь-який раціональний спостерігач очікувати, що уряд Німеччини буде хоч якось враховувати інтереси України не лише в галузі транспортування газу, але й більш широко, у конфлікті з Росією? (Адже Німеччина є однією з країн-учасниць "нормандської" четвірки). Відповідь - ні, якщо заради комерційної вигоди німці готові йти навіть на конфлікт із Єврокомісією.

Оновлено, 14.11.2019. За уточненою інформацією з сайту Бундестагу, та коментарів від Зеленої Партії Німеччини.

Закон, що був прийнятий вчора, це змінена версія законопроекту, про який ми писали раніше. Він не виводить Північний Потік-2 з під дії газової директиви ЄС (про обмеження монополій, в першу чергу Газпрому) напряму, але все ще залишає для цього принципову можливість.

З його прийняттям компанія, що керує Північним Потоком-2 все ще може звернутися до урядових регуляторних органів країни, і отримати дозвіл працювати поза дією газової директиви ЄС. Саме через це, а також через те, що уряд уникає відповіді, яке ж рішення буде прийнято щодо цього газогону, закон був розкритикований німецькими "зеленими".

Натомість, український уряд вже привітав прийняття закону, і передчасно: тому що, ще раз - згідно нього, Північний Потік-2 все ще може бути виведений рішенням урядової установи з під дії газової директиви ЄС, як цього бажає Росія та її партнери у Німеччині по газовому бізнесу.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

газ війна німеччина росія

Знак гривні
Знак гривні