Як пропонують за допомогою субмарини заново заморожувати Арктику (ВІДЕО)

Група дизайнерів запропонувала заново заморожувати воду в Арктиці, за допомогою субмарини створюючи мініатюрні айсберги, щоб таким чином боротися з таненням льодовиків.

Команда отримала премію за цю пропозицію з геоінженерії, що може перетворити талу воду назад на крижані поля. За задумом, створення серії айсбергів дозволить заморожувати воду в шестикутні блоки, які об'єднуються за методом стільника, утворюючи крижаний покрив.

"Головна мета цієї ідеї – відтворити полярну екосистему, яка має прямий вплив на баланс глобального клімату", – кажуть розробники.

Задум полягає у проактивній відповіді: "краще запобігти, ніж лікувати". Розробники вважають, що надто багато зусиль спрямовано на захист міст від майбутнього підняття рівнів води – й надто мало на спроби обмежити це підняття, пішовши "до джерел".

Судно, схоже на субмарину, має збирати воду під поверхнею в центральний шестикутний бак, де турбіни за допомогою охолодженого повітря прискорять замороження. Система зворотнього осмозису за допомогою фільтрування певної частки солі з води прискорить процес і зробить його більш енергоефективним.

Залишивши "крижане дитя" об'ємом 2 тисячі кубометрів на поверхні, субмарина опускається по нову воду. Шестикутні міні-айсберги за задумом повинні згодом об'єднатися в патерн бджолиних сот у більші поля криги на воді.

Велика кількість суден могла б постійно відтворювати цей процес, водночас слугуючи полярними дослідницькими станціями чи навіть підводними готелями, що могло б частково фінансувати проєкт.

Детальніше – в журналі архітектури та дизайну DeZeen.

інозмі технології майбутнє екологія

Знак гривні
Знак гривні