Apple оприлюднив дані про пересування користувачів. Українці погано дотримуються карантину

Якщо поведінка людей з пристроями Apple хоч якось відображає поведінку всього населення – за такими даними можна зробити висновок, наскільки успішними є обмежувальні заходи у зв'язку з COVID-19

Компанія Apple повторила хід Google, і також оприлюднила дані щодо мобільності своїх користувачів. Вони підраховані на основі кількості звернень, які пристрої Apple надсилають, коли людина хоче прокласти маршрут на карті.

Подібна відкритість буде діяти лише на час пандемії, щоб допомогти дослідникам та аналітикам урядів оцінити, наскільки серйозними є карантинні заходи.

Однак на відміну від Google, дані по мобільності для України вже є зараз. Тож перед вами графіки, побудовані на їх основі. На них можна побачити, наскільки серйозно обмежують себе у пересуванні якщо не всі громадяни нашої країни, то принаймні власники пристроїв Apple:

LGVPK--covid-19-.png

З графіка видно, що кількість пішої ходьби в Україні зменшилася приблизно на 60%. Хоча це серйозне зменшення, водночас воно одне із найменших у світі. Для більшості країн (крім північної Європи та Німеччини), зменшення було більш значним (найменше ходять в Іспанії та Італії). Україна за цим показником – десь на рівні Республіки Корея, яка може дозволити собі "ходити", тому що значно ефективніше контролює поширення вірусу (широке тестування, відстежування контактів, ізоляція, маски для всіх).

Швидка перевірка, чи можна вірити цим графікам, показує, що падіння мобільності в Україні почалося з 13 березня (так і має бути, тоді вперше запровадили обмеження). Більше того, для перевірки можна подивитися на Росію, яка однією з останніх почала запроваджувати обмеження: падіння почалося в кінці березня (теж збігається з графіком запровадження карантину).

SL814--covid-19-(1).png

Ще гірша ситуація з автівками: кількість поїздок впала у нашій країні лише на 40%, принаймні, для користувачів Apple. Знов-таки, ситуація така сама, як у Гонконгу та Кореї, але чи вистачить цього з нашим рівнем підготовки до пандемії?

Ще один показник – кількість поїздок громадським транспортом. Даних для України, на жаль, немає, однак ми наводимо графік для того, щоб ви оцінили рівень "зупинки" транспорту в інших країнах світу.

7mA7h--covid-19-.png

Висновок: якщо дані від користувачів Apple в Україні корелюють із загальним зменшенням активності, тоді ці графіки можуть бути тривожним сигналом: ми зменшили ходіння пішки та поїздки на автівках лише до рівня країн Північної Європи, Гонконгу та Кореї (при тому, що порівняння медичних систем та рівня підготовки до пандемії – не на нашу користь). Чи достатньо буде такого зменшення, щоб утримати поширення коронавірусу під контролем?

Тим більше, що влада провалила дві головні речі за останній час:

мобільність Apple інфографіка коронавірус дані

Знак гривні
Знак гривні