Графік дна: як пандемія "зупиняє" різні країни світу

Компанія Google вперше опублікувала дані про зміни у мобільності населення різних країн. Звіти створені за допомогою інформації про переміщення користувачів різних сервісів, таких як карти Google.

За допомогою цих даних можна побачити, яким чином країни реагують на загрозу, яку несе пандемія. Це збірна реакція: не можна сказати, що зміна поведінки людей сталася лише через заходи, які запроваджують уряди. Вона також залежить від того, як населення реагує на інформацію про поширення хвороби. Наприклад, в Туреччині відвідуваність сильно впала, незважаючи на те, що до останнього часу там не було обмежень.

Загалом, такі графіки надзвичайно важливі, бо дозволяють побачити, наскільки та чи інша країна змінює поведінку, аби запобігти поширенню вірусу ("стиснути криву"). Власне, тому Google і вирішив вперше поділитися такими даними. На жаль, наразі дані для України відсутні (компанія обіцяє в майбутньому додати інші країни).

tlt0t--covid-19--5.png

З графіка видно, що найбільше "зупинилися" європейські країни, де наразі виявлено найбільше хворих: Італія, Іспанія та Франція. США – на перехідному етапі. Через те, що частина штатів ще не вдається до спеціальних заходів, відвідуваність зменшилася не так, як у першій групі (при цьому кількість хворих - найбільша у світі).

Окремо вирізняється група внизу графіка, однак різні країни опинилися там зі своїх власних причин. Швеція продовжує дотримуватися унікальної стратегії (схожої на ту, яку збиралася застосувати Британія, але відмовилася): вони вважають, що хороша медицина, тестування та відстежування контактів дадуть можливість контролювати епідемію, не вдаючись до карантинних заходів. У цій групі також країни, які достатньо добре контролюють COVID-19 для того, щоб поведінка людей практично не змінилася ( крім зменшення відвідуваності транспорту і супермаркетів / ресторанів): Сингапур, Тайвань, Південна Корея.

Найдивнішою є Білорусь, про справжню ситуацію в якій важко щось сказати, однак відомо, що там немає обмежень, поведінка не змінилася, а відвідуваність парків різко зросла (стратегія "недоумкуватість та відвага"?).

Також практично в усіх країнах зі списку суттєво збільшився час перебування людей по домівках.

мобільність коронавірус графік дня дані

Знак гривні
Знак гривні