Н

Назбирали більше мільйона на пам'ятник Мазепі. Скидається вся Україна

Пам'ятник Мазепі у Полтаві мав з'явитися у 2009-ому — на 300-річчя відомої битви. За це міська рада після довгого спротиву мера бютівця Матковського і його депутатів проголосувала ще у 2007 році. Наступного року під будівництво були виділені гроші з державного бюджету — 1,5 мільйона гривень. Але Полтавська обласна рада більшістю своїх голосів... відмовилася від цих грошей.

Автор: Петро Табачник

Державні 1,5 мільйона гривень мали цільове призначення — побудувати до річниці Полтавської битви пам'ятник Івану Мазепі, гетьману, який проурядував в Україні 22 роки, чи не найдовше з усіх українських правителів. Ні на що інше ці кошти Полтавщина не могла витратити.

Ці кошти надійшли на рахунки регіону у 2008 році, залишалося тільки затвердити їх на сесії обласної ради. Однак депутатська більшість облради (а вона на Полтавщині вже давно є справжньою “широкою коаліцією” і складається з ПР+БЮТ) повернула гроші назад у бюджет — мовляв, не треба нам жодних пам'ятників.

“Воно вийшло навіть на краще, - сміється Марія Гринь із полтавської "Просвіти". - Тому що тепер ніхто не скаже, що пам'ятник Мазепі побудований за державні гроші. Ні, він будується народним коштом, так само як 100 років тому у нас зводився пам'ятник Івану Котляревському”.

Збір коштів було оголошено в березні 2009 року. У “Просвіті” спершу трохи хвилювалися — чи вдасться швидко зібрати потрібну суму?

На пам'ятник гетьману надсилають гривні і з Заходу, і зі Сходу

Для спорудження монументу необхідні все ті ж півтора мільйона гривень, які з урахуванням інфляції перетворилися на 1,8 мільйона. Стільки коштує геть усе: проект, ескіз, постамент, транспорт, робота майстрів, встановлення... Станом на сьогодні уже вдалося зібрати більше 1,03 мільйона.

“Перший на наше оголошення відгукнувся полтавчанин, пенсіонер такого, знаєте, східного, азійського вигляду, - розповідає для ZaUA.org Марія Михайлівна. - Прийшов і каже: “Здесь на памятник Мазепе деньги собирают? Хочу внести тысячу гривен. Ведь мои предки были казаки”.

Російськомовних громадян, які приносили готівку і перераховували гроші на рахунок, виявилося несподівано багато — власне, як і україномовних. Скидалися всі.

“З усієї України надходять гроші, - говорить Марія Гринь. - Регулярно надсилають із Харкова. Є і з Дніпропетровська, Хмельницького, Ужгорода і Мукачевого, Львова, днями з Луганська надійшло 100 гривень, з Очакова, Донецька, Запоріжжя, Кременчука. Присилають і з-за кордону... Але найбільше жертвують Київ і Полтавщина”.

Останнє не дивує — бо саме Полтава стала “мотором” зі збору коштів.

“Фактично ми почали збирати гроші ще у 2005 році, на фестивалі “Мазепа-Фест”, - згадує один із організаторів фестивалю нардеп Микола Кульчинський. - Це був такий емоційний порух — встановили скриньки, а потім виявилося, що в них лежить 40 тисяч гривень. Ці гроші досі зберігалися на рахунку, потім за них профінансували виготовлення так званої “метрівки”, ексізу пам'ятника”.

Конкурс на кращий проект пам'ятника було оголошено Полтавським міськвиконкомом. Кожен охочий міг прийти у обласну філію Спілки художників України, подивитися на виставлені зразки і проголосувати. В результаті переміг проект архітектора Віктора Шевченко і скульптора Миколи Білика.

“Такий державницький буде Мазепа, - говорить Микола Кульчинський. - Мужнє, грізне обличчя, і велич у ньому читається”. Планована висота постаменту — 3 метри, приблизно ж стільки матиме і сам пам'ятник.

Один із небагатьох пам'ятників Мазепі в Україні - у його рідному селі Мазепинці (Білоцерківський район Київщини)

До народної справи докладаються і відомі люди, і поки що юні школярі. “Молодий учитель історії Сергій Остапієнко, з дозволу батьків поставив у полтавській школі №7 скриньку, то дітки кидали хто скільки міг, там і по 50 копійок монети були, і по 25, - згадує Марія Михайлівна. - Учні принесли нам цю скриньку, там укупі було 83 гривні”.

Спеціальний благодійний концерт у Полтаві дав Олег Скрипка — до загальної “толоки” додалося ще 40 тисяч. Художник Іван Марчук пожертвував картину. Ще 31 картину пожертвували полтавські художники — найближчим часом планується провести аукціон у Києві, тож є всі шанси, що удасться зібрати всі кошти.

“Мало хто в Тернополі знає про цю акцію, - говорить для ZaUA.org менеджер приватної фірми, тернопольчанин Олег Сікало. - Мені розповів знайомий з Полтави, я пройшовся конторою, за кілька хвилин зібрав 76 гривень і переказав. Думаю, якби був більший розголос полтавської ініціативи, можна було значно більше зібрати”.

Пам'ятник буде встановлено в центрі Полтави, на Соборній площі (де колись стоїть нині відбудований, а колись споруджений на кошти в тому числі й Мазепи Свято-Успенський собор) 24 серпня 2009 року. Його планували відкрити ще в червні, напередодні 300-річчя битви, але мер а побоявся образити гостей із братньої Росії.

"300-річчя - помітна дата, і українці не можуть бути в стороні, - каже підприємець із Запоріжжя Юрій Пазенко, який переказав 500 гривень. - Так, у нас є проблеми з політичною елітою, але є і позитив. Не треба впадати у відчай, треба жити, працювати і досягати свої мети".

Однієї мети - спорудження величного пам'ятника Гетьману - українці вже майже досягли.

Кошти на пам’ятник Іванові Мазепі можна надсилати:

ПООТ «Просвіта»

Харківська обласна філія АКБ «Укрсоцбанк»

р/р 26005710001231

МФО 351016,

код ЄДРПОУ 22527966

«Благодійна пожертва на пам’ятник Іванові Мазепі»

Імена всіх жертводавців будуть викарбувані на спеціальній таблиці.

Напис латиною "Іоанн Мазепа, найвищий військовокомандувач (dux також перекладається як "князь") Запорозьких козаків", гравюра Мартіна Бернінгрота для журналу «Die Europaische Fama» (Лейпциг, 1706 р.)

Повна вартість пам’ятника виходить дещо дорожче, ніж очікувалось – 1 мільйон 824 тисячі гривень. Гранітний постамент, який виготовлює каменеобробний комбінат "Біличі", готовий на 99%. За нього вже заплатили повну вартість – 650 тисяч гривень.

Сам пам’ятник робить київський комбінат „Художник”. Його ціна 774 тисячі, залишилось заплатити 374 тисячі.

Ціна роботи авторської групи – двох скульпторів і полтавського архітектора Віктора Шевченка – 400 тисяч гривень, з них уже проплатили 320. За згодою сторін, з комбінатом і авторською групою остаточно розрахуються в липні-серпні.

полтавщина мазепа історія самоорганізація

Знак гривні
Знак гривні