В

Вчив українську і любив історію. Яким був Девід Ноулз, журналіст The Telegraph, автор подкасту про Україну

8 вересня журналіст британського видання The Telegraph, автор надзвичайно популярного подкасту «Ukraine: The Latest» Девід Ноулз помер за загадкових обставин на відпочинку в Гібралтарі — британській заморській території на півдні Піренейського півострова. Місцева поліція каже, що в 32-річного журналіста зупинилося серце.
Раптова смерть Ноулза бентежить з огляду на його вік. Насторожує й те, що його справою займаються британські офіцери з контртерористичної служби.

Журналістська династія

Девід Ноулз
Девід Ноулз

Журналіста Девіда Ноулза, який раптово помер у 32-річному віці, любили мільйони слухачів його подкасту зі всього світу. Він спілкувався з політиками, керівниками державних відомств, послами. І, незважаючи на свій статус, залишався звичайним, усміхненим хлопцем. Девід легко знаходив друзів, підкорював людей юнацькими жартами та ексцентричністю.

Ноулз походить із родини журналістів. Його батько Пітер — кореспондент американської телемережі C-SPAN, дідусь працював у BBC Manchester, а прадід — у газеті Bolton Evening News.

Хоча Девід вивчав богословʼя, він продовжив навчання й здобув магістерський ступінь з інтерактивної журналістики. Був завзятим читачем і щиро любив історію, а все прочитане переказував родині й знайомим.

Його подруга згадує, що квартира Девіда була завалена історичними книжками, більшість із яких про війну. Колеги навіть дражнили Ноулза за постійні розмови про різні баталії та великих полководців. Однак ця тема його справді цікавила.

Коли Девід став ведучим та аудіожурналістом у The Telegraph, він почав вчити українську мову. Вперше за довгий період його робота збігалася із захопленнями, на які він витрачав значну частину свого часу.

Від перших днів повномасштабного вторгнення Ноулз підтримував українців у боротьбі з окупантами. Він кілька разів відвідував Україну: висвітлював злочини росіян у Бучі, їздив допомагати мешканцям Краматорська. І планував приїздити ще. Девід збирав історії про жорстокість росіян, про те, як вони руйнували долю мирних людей, і викладав ці оповіді на своїй сторінці у твіттері (Х).

«Ukraine: The Latest» — подкаст, який змінює життя

Девід створив подкаст «Ukraine: The Latest», у якому щодня розповідав про війну в Україні. Нині він дуже популярний і наближається до позначки 100 мільйонів завантажень із мережі. Слухачі цінують цей подкаст за зворушливі розповіді про людей і докладні звіти з місця подій.

Подкаст Ноулза надихає величезну спільноту допомагати Україні. Серед його відданих слухачів люди з усіх континентів. За відгуками читачів із Канади, Австралії та Японії, історії Девіда викликали в них бажання діяти тут і зараз та всіма доступними способами підтримувати українців у боротьбі з російськими окупантами.

Автори «Ukraine: The Latest» Девід Ноулз, Домінік Ніколлс і Френсіс Дірнлі
Автори «Ukraine: The Latest» Девід Ноулз, Домінік Ніколлс і Френсіс Дірнлі

В одному з випусків «Ukraine: The Latest» Ноулз згадував і проєкт Texty.org.ua «Украдені скарби». Це був привід згадати про те, як окупанти вивозять археологічні знахідки з України до російських музеїв під час повномасштабного вторгнення.

Серед героїв подкасту було багато українців. Девід Ноулз спілкувався з експертами, громадськими діячами, говорив про роботу волонтерів. Його величезна заслуга в тому, що він постійно тримав у фокусі уваги ситуацію в нашій країні для західної аудиторії.

Незадовго до поїздки на відпочинок в Гібралтар Девід отримав премію Publisher Podcast Awards у номінації «Найкращий новинний подкаст». Разом із колегами він виступив із доповідями про війну в Україні в Посольстві США у Лондоні, а також на фестивалі Chalke History Festival і на Дні збройних сил у Скарборо.

Ноулз захоплювався футболом — вболівав за «Болтон». І це захоплення почасти приводить його на вихідні в Гібралтар. Того дня він також зібрався йти на стадіон із другом, щоб подивитися, як збірна команда крихітної території зіграє в Лізі націй УЄФА проти Ліхтенштейну. Однак так і не потрапив на той матч…

Люди з усього світу згадують Девіда на сайті The Telegraph:

«З лютого 2022 року Ukraine: The Latest став невідʼємною частиною мого щоденного розкладу, з великою пристрастю і чесністю висвітлюючи абсолютно несправедливі страждання українського народу. Така раптова втрата здається такою самою несправедливою, і немає більшої данини Девіду Ноулзу, ніж глибина моїх щоденних почуттів до України та її долі як охоронця демократичного світу. Спочивай із миром, Девіде Ноулзе. Слава Україні».

«Час, який Девід провів на цій Землі, можливо, і був коротким, але він справді змінив світ на краще. Історія не забуде його відданості людству, правді та справедливості».

«Він був чудовим ведучим, і я багато дізнався від нього про війну та історію України».

«Я слухав подкаст протягом двох із половиною років і дуже засмучений тим, що не зможу чути його голос щодня. Він завжди був професійним, розумним, теплим і чуйним, і він, очевидно, дуже глибоко вболівав за Україну».

А редактор The Telegraph Кріс Еванс додав: «Девід був енергійним та інноваційним. Він палко вболівав за справу українського народу та його спроби дати відсіч російському агресору. Без його ентузіазму подкаст не мав би й половини такого успіху. Він також був ніжною, чуйною людиною, яка викликала глибоку прихильність серед своїх колег».

Шість місяців разом

Саме завдяки подкасту Ноулз познайомився зі своєю майбутньою дівчиною — французькою продюсеркою Адель Пойзман-Понтей, яка створювала репортажні епізоди наративних подкастів у Telegraph і супроводжувала його під час поїздки до України в лютому, пише британське видання Pressgazette.

«У Девіда немає его, тому працювати з ним було дуже приємно», — поділилася своїми спогадами Пойзман-Понтей.

«Я не є експерткою з України... Я вперше їхала в Україну, [але] він ніколи не давав мені відчути, що якісь мої запитання були дурними, він просто був радий поділитися абсолютно всім, що знав, і пояснити мені все».

Вони почали зустрічатися і мали плани на майбутнє.

«Мені дуже шкода, що ми були разом лише шість місяців, хоча мали б прожити разом 60 років», — розповіла британським колегам Адель, додавши, що їхні стосунки хоча й були недовгими, але одразу стали «неймовірно серйозними» і «вже через кілька тижнів ми говорили про шлюб і дітей».

Що передує смерті Девіда?

У 2023 році МЗС РФ внесло Девіда Ноулза до списку підсанкційних британських медійників. Російське міністерство звинувачує його в тому, що він разом з іншими журналістами буцімто поширює брехливі русофобські історії та просуває їх у західних ЗМІ. Йому заборонили вʼїзд до Росії.

Девід Ноулз під час робочої поїздки
Девід Ноулз під час робочої поїздки

З офіційної заяви МЗС РФ:

«З огляду на причетність Британії до інформаційно-пропагандистської підтримки режиму Зеленського до оновленого списку увійшли русофобськи налаштовані чиновники і кореспонденти британських ЗМІ, які причетні до фабрикації неправдивих антиросійських історій для просування в ЗМІ».

Далі у своїй заяві російське міністерство звинувачує журналістів в упередженому висвітленні подій в Україні, говорить про однобоку подачу інформації та навіть заявляє, що британські медіа користуються методами, які описані Джорджем Орвеллом у романах «1984» і «Колгосп тварин».

Це й не дивно. Адже російська пропаганда завжди звинувачує інших у злочинах, які росіяни роблять самі.

Звісно, поки що правоохоронці не дають жодного приводу говорити про те, що до смерті Девіда причетні росіяни.

Але ситуація бачиться так, що молодий журналіст, який палко підтримував українців, щодня розповідав мільйонам людей про злочини російських окупантів і який є ворогом Росії, раптово помирає від серцевого нападу на відпочинку. А його справу розслідують британські офіцери з контртерористичної поліції. Згадаймо також, що в Британії сталося чимало випадків, коли росіяни фізично знищували своїх ворогів.

Загадкові смерті

Чи мають росіяни стосунок до смерті Девіда Ноулза? Сподіваємося, британські правоохоронці якнайшвидше розслідують цю справу.

Але зауважимо, що попередня причина смерті Девіда Ноулза нагадує раптову загибель російського банкіра Олександра Перепеличного, який втік до Британії від переслідувань російських спецслужб і допомагав слідчим розслідувати справи корумпованих росіян.

Олександра Перепеличного знайшли непритомним на дорозі поблизу його маєтка
Олександра Перепеличного знайшли непритомним на дорозі поблизу його маєтка

У 2012 році Перепеличного знайшли посеред дороги в графстві Суррей зі слабкими ознаками життя. Під час попередньої токсикологічної експертизи слідчі не побачили нічого підозрілого. Але пізніше експерт-ботанік знайшов у шлунку Перепеличного сліди рослинного токсину з отруйної квітки гельземій. Дія цього токсину на організм спричиняє зупинку серця.

Загалом за останні два десятиліття у Великій Британії скоєно вже 14 замахів на тих, кого російська влада називає ворогами. Підозри не раз обґрунтовано падали на російські спецслужби. З найгучнішого — отруєння російського подвійного агента Сергія Скрипаля.

У 2016 році загинув доктор Метью Панчер, якого залучили до розслідування загибелі Олександра Литвиненка, ще одного колишнього російського агента, якого отруїли речовиною з рідкісним ізотопом. Тоді радіоактивна сполука буквально розчинила внутрішні органи Литвиненка за кілька тижнів.

А самого доктора Панчера знайшли мертвим на власній кухні з ножовими пораненнями. Це сталося через кілька тижнів після того, як його ядерні дослідження допомогли судді визначити, що Литвиненко був отруєний у Лондоні спецслужбою Росії. Незважаючи на ножові поранення, поліція спершу визнала смерть Метью Панчера самогубством. Але пізніше розвідувальні служби США передали британським колегам докази, які повʼязували цю смерть із діяльністю російських спецслужб.

У 2014 році в Лондоні з вікна своєї квартири на четвертому поверсі випав британський олігарх Скот Янг, бізнес-партнер Бориса Березовського. Цей випадок британська поліція також визнала самогубством.

Редакція Texty.org.ua висловлює щирі співчуття рідним, друзям і колегам Девіда Ноулза, а також усім, хто був із ним знайомий.

британія західні медіа фсб

Знак гривні
Знак гривні