У

“У Китаї дешевше, але ми виробляємо в Україні”. Як у нас починають випускати компоненти для FPV-дронів

Компанія VYRIY DRONE переросла з волонтерського проєкту в одного з найбільших виробників дронів в Україні. Сьогодні VYRIY не тільки створює дрони для армії, а ще й навчає паяти їх самостійно вдома і продає для них компоненти, більшість із яких випускають в Україні.

70% компонентів для своїх дронів VYRIY DRONE виробляє в Україні. Це обходиться дорожче, ніж замовляти їх у Китаї, але VYRIY не відмовляється від такої ідеї локалізації. Розповідаємо чому.

Українське виробництво

VYRIY DRONE виробляє власне FPV-дрони, компоненти для них і ретранслятори (прилади, які розширюють дальність польоту FPV і дають операторові змогу перебувати подалі від БПЛА). Перші партії компонентів для виробництва дронів компанія замовляла з Китаю, а тепер 70% із них випускається в Україні. VYRIY вдалося локалізувати виробництво стеків (льотний контролер і регулятор обертів), систем зв’язку, антен, рам, пропелерів і дуже важливої частини — плат ініціації підриву.

Плати ініціації підриву не дають дрону розірватися в руках пілота. Цей компонент створюється за власною розробкою VYRIY. Камери, відеопередавачі й мотори в дронах китайського виробництва.

Компанія VYRIY уклала контракти з кількома українськими підприємствами, які випускають компоненти для них. Як і команда VYRIY, деякі з них до війни працювали в цивільних галузях, зовсім не пов’язаних із виробництвом дронів, але перепрофілювалися під потреби війни. Наприклад, компанії, які зараз виробляють пропелери, раніше випускали вироби з термопластику, одна з компаній займалася ручками для дверей.

Розосередженість місць виробництва компонентів допомагає вберегти їх від ворожих ударів. Власне дрони та ретранслятори для них VYRIY також створює в різних містах у маленьких виробничих центрах із недорогим обладнанням.

Проблеми з ПДВ

За словами керівника і засновника VYRIY DRONE Олексія Бабенка, виробляти компоненти в Україні коштує стільки само, скільки й закуповувати їх у Китаї. Однак імпортні компоненти мають одну неочевидну перевагу, через яку локалізація компонентів обходиться компанії дорожче.

У червні минулого року влада скасувала ПДВ та ввізне мито на складники для БПЛА. Тоді як на виробництво компонентів для FPV-дронів в Україні таких пільг немає, що робить ринок їх виробництва неконкурентоспроможним, каже Бабенко.

“Виходить, що логічніше виробляти компоненти в Польщі чи Китаї, де завгодно, тільки не в Україні. Або інший варіант — виробити плату в Україні, відвезти її в Польщу, повернути собі назад український ПДВ, заплатити ПДВ у Польщі, а потім звідти продати назад в Україну й повернути собі польський ПДВ. У результаті з тими коштами, які ми витратимо на дорогу, виходить на 10–15% дешевше, ніж платимо зараз”, — пояснює Бабенко.

Переваги локалізації

Попри це, VYRIY і далі виробляє комплектуючі саме в Україні, адже це має кілька переваг. Перша — якість. Бабенко згадує, що в кожній партії стеків для FPV із Китаю, які компанія закуповувала раніше, було до 25% бракованих товарів.

“Ми закуповували ці компоненти у великій кількості, тож втрачали багато грошей через брак, це було неприємно. Коли ти виробляєш ці комплектуючі в Україні, можна проконтролювати якість, звернутися до виробника й попросити усунути проблему. Якщо компанія нормальна, проблема зникне. З китайськими виробниками все інакше: їм можна написати про брак, вони скажуть: “Sorry, my friends, everything will be good next time”, а потім знову надішлють брак”, — каже Олексій Бабенко.

Друга перевага — політична, ринок українських FPV не залежатиме від рішень Китаю. “Якщо раптом Китай захоче перекрити постачання якихось компонентів для дронів, ми все одно матимемо свої”, — пояснює Бабенко.

Третьою перевагою могла б бути економічна вигода, якби не пільги для імпортованих складників. “Наші компоненти мають цінові переваги. Наприклад, наш регулятор обертів витримує більше навантаження, ніж китайський за ту саму ціну”, — розповідає Олексій.

Засновник компанії каже, що в ідеалі влада могла б скасувати ПДВ для українських виробників комплектуючих, але таке рішення було б недоцільним, адже ці податки наповнюють бюджет. Тому для усунення переваги імпортних складників він пропонує повернути ПДВ і мито для них.

Ще одна важлива перевага власних компонентів для дронів — українські виробники можуть забезпечити, щоб дрони для військових працювали на специфічних частотах. Це збільшує стійкість дронів до ворожих засобів РЕБ.

“В Україні ми можемо налаштовувати зв’язок на потрібні нам частоти. У Китаї так зробити не можна, адже нам просто не дозволять випустити й експортувати такі модулі зв’язку — в усіх країнах зв’язок суворо контролюється. В Україні, до речі, також, але через війну ми можемо робити захищений зв’язок для наших військових”, — пояснює Олексій.

Компанію VYRIY створили після початку повномасштабного вторгнення. У 2022 році команда майбутнього проєкту займалася волонтерством: постачала військовим пальне, робила коктейлі Молотова тощо.

Після деокупації Київської області волонтери вирішили постачати армії дрони, але не закуповували їх, а одразу вклалися в розробку власних, адже вважали, що це перспективніше. Члени команди VYRIY були далекі від інженерії та військової справи, ніхто з них не займався розробкою чи створенням дронів, але вони вирішили ризикнути. Спочатку це були окто- і гексакоптери, а згодом компанія перепрофілювалася на виробництво FPV.

війна виробництво fpv-дрони технології дрони бпла локалізація військпром

Знак гривні
Знак гривні