В

В очікуванні громадянської війни в США. Моніторинг росЗМІ за 8–14 липня 2024 року

Минулого тижня росЗМІ значну увагу приділяли здоров’ю Байдена та спробам дискредитувати його, а також замаху на Трампа, який для них є “свідченням внутрішньої напруженості в США” та “провісником громадянської війни”.

Водночас візит прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді до Москви подається як ознака провалу західної політики ізоляції Росії та підтвердження її дедалі більшого впливу на міжнародній арені.

Read in English

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

topics_240708@2x (1) дезінфомонітор, росзмі, трамп, пропаганда, дезінформація

“Сонний Джо” та підстрелений Трамп

Внутрішня політика США дуже часто потрапляє в категорію тих тем, які інтенсивно висвітлюються в російських медіа. Навіть під час так званої виборчої президентської кампанії в Росії пропагандисти велику увагу приділяли американським внутрішньополітичним справам.

Минулий тиждень не став винятком. У фокусі уваги здоров’я Байдена та замах на Дональда Трампа.

Згадуючи про президента США, російська пропаганда обов’язково робить акцент на його психологічному та фізичному стані. Джо Байден у росмедіа пишеться з прізвиськом Сонний Джо, яке свого часу придумав Дональд Трамп. Прізвисько так сподобалося дезінформаторам, що згадувати Байдена без нього вони вже не можуть. Заголовки новин так і прописуються: “Сонный Джо собственноручно похоронил свою политическую карьеру”, “Почему «Сонный Джо» так сильно устал”, “Байдена затягивает в омут: Сонный Джо не вылезает из скандалов”.

А після невдалих для нинішнього президента США дебатів із Дональдом Трампом 28 червня світові та російські ЗМІ більше звертають увагу на його фізичну кондицію. Це своєрідний доказ правоти російської пропаганди — вони ж завжди писали, що Байден не в формі, а тепер такої думки й світові ЗМІ та політики.

Якщо з’являються новини, що з Байденом все гаразд: “У престарелого президента США не было обнаружено симптомов болезни Паркинсона”, то обов’язково треба дискредитувати такі повідомлення: “Чиновники обнаружили деловую связь врача с братом президента”.

Російські експерти підтримують висновки опонентів Байдена і повідомляють своїй аудиторії, що в Байдена деменція: “Крымский психолог Роман Билык оценил состояние здоровья Байдена. Он отметил, что у президента США проявляются признаки деменции”.

На думку пропагандистів, надто старий Байден хоче вмерти в президентському кріслі. Він не хоче йти з посади. І це, звісно ж, призведе до нової громадянської війни: “США ждет гражданская война, если до выборов доживут и Дональд Трамп, и Джо Байден”, “Англосаксы исторически были безумны во внутренних разборках. Сейчас этот заряд только кратно увеличился. Гражданская война в США получила ещё один серьёзный импульс и неизбежность”.

Російські дезінформатори вже бачать перші дзвіночки воєнного протистояння в США.

13 липня стався замах на Дональда Трампа. Колишній президент США дістав вогнепальне поранення під час передвиборчого мітингу в містечку Коннокенессінг, штат Пенсільванія.

Інформаційна обслуга Кремля знайшла винних.

Ліві

“Стрелял в Трампа парень 20 лет, активист левой организации Антифа, той самой, которая вместе с БЛМ (Black Lives Matter — міжнародний антирасистський рух активістів боротьби проти насильства щодо темношкірого населення. — Ред.) 4 года назад устроила ненаказуемый террор на улицах городов США с целью запугать протрамповских людей”.

Пропагандисти переконують, що Трамп є ворогом лівих рухів. Він консерватор, а отже, мішень для ліваків. І вони не зупиняться, поки не ліквідують Трампа: “Сейчас наверняка десятки левых активистов готовят новое покушение на Трампа. Они увидели пример. Они огорчились, что покушение не удалось. Их ненависть к Трампу осталась. Путь им указан — покушение”.

Глобалісти

Покушение на Трампа вполне предсказуемо. Не вызывает сомнений, что все организовано глобалистами с опорой на ту часть Deep State (глибинна держава, цей термін належить до ідеологем радикальних прихильників Трампа, які вважають, що є якась глибоко законспірована мережа чиновників, які керують США. — Ред.), которая их поддерживает”.

За версією дезінформаторів, Трамп намагається зруйнувати “глубинное государство США”, яке обстоює ліберальну трансформацію світу. Deep State фокусується на світових справах, обстоює право Америки бути імперією і втручається в справи інших.

Трамп хоче фокусуватися на внутрішніх справах США й проштовхує традиційні цінності, тому глобалісти бажають його смерті: “Глобалистам плевать на США так же, как и на всех остальных. Для них нужна именно планетарная власть, абсолютная власть наднационального капитала. И все страны, в том числе сама Америка и Европа, лишь инструменты в деле создания Мирового Правительства. Трамп за Америку и против Мирового Правительства”.

Тут російська деза повторює тези радикальних трампістів.

Антитрампісти в Республіканській партії

“Убийство Трампа до съезда давало шанс лидерам Республиканской партии, большинство из которых не разделяет популизм и антиистеблишментарный настрой Трампа, выдвинуть своего кандидата”.

Російські медіа також цілком чесно повідомляють, що частина Республіканської партії проти Трампа. Але, як завжди, в інтерпретаціях перекручують реальність. Наприклад, кажуть, що Трамп хоче реформувати партію, а республіканці-антитрампісти не хочуть втрачати свої посади. Тому й вчинили замах, щоб висунути на виборах республіканця, який є представником старих еліт: “Наиболее вероятно, им стала бы Никки Хейли, которая полностью близка к истеблишменту и Глубинному Государству”.

Зазначимо, що таке звинувачення на адресу Ніккі Гейлі звучить не випадково. Змагаючись на праймериз за право стати кандидатом у президенти від Республіканської партії, вона активно підтримувала Україну й виступала за подальшу допомогу Києву.

Правоохоронні органи США

“Простые люди предупреждали полицию о человеке с винтовкой на крыше, полиция отмахнулась”.

За версією росЗМІ, спецслужби США й поліція знали про замах на Трампа, але не схотіли запобігти йому.

Причина — Дональд Трамп хотів реформувати ці органи: “И, как нельзя вовремя, произошла утечка якобы секретной трамповской «Стратегии 2025». Документа на сотни страниц, в котором будущий президент планирует полную перестройку американского государства, включающую разгон и упразднение таких монстров «глубинного государства», как ФБР и АНБ”.

Пропагандисти підняли стару конспірологічну версію, що в 1963 році саме ФБР вбило президента Джона Кеннеді. І це аналогічна ситуація.

“Покушение на Трампа организовано почти так же, как и на Джона Кеннеди. Мало кто верит, что это одиночка, раз огромная часть истеблишмента ненавидела Кеннеди / Трампа, боялась его политики”.

Демократи

“Нет никаких сомнений, что ответственность за попытку убийства Трампа, лидера президентской гонки в США, лежит на группировке Обамы, Блинкена, Хиллари Клинтон и окончательно выжившего из ума Байдена”.

Демократи — головні підозрювані в росЗМІ. Вони не можуть зупинити Трампа легально, тому вирішили це зробити летально: “Единственный способ сохранить у власти деда-дементора — это убить Трампа”.

Пропагандисти пишуть, що Байден здатний замовити замах на Трампа: “Заказал ли Байден убийство Трампа? По моральным соображениям Байден мог. Байден — это военный преступник. Байден ненавидит Трампа. Байден избран в результате фальсификации выборов (чергова повторена теза трампістів. — Ред.). Байден имеет огромный личный интерес”.

Як доказ наводять появу хештегу #howdoyoumiss: “Призывы к убийству Трампа продолжают активно продвигаться сторонниками Демпартии. Сейчас они раскручивают хештег Какжетыпромахнулся. #howdoyoumiss. Продвигать такой хештег — это преступление. А он уже набрал миллионы”.

Засоби масової інформації

“Это покушение — результат той ненависти, которая разжигается в МСМ, мейн стрим медиа”.

Звинувачувати в усіх гріхах популярні медіа — це давня тактика Трампа, яку запозичили росіяни. Дезінформатори запевняють, що американські ЗМІ доклали руку до замаху. Вони виступають проти Трампа, вони пишуть про погляди Трампа, які не відповідають їхнім стандартам, тому ці статті, безперечно, вплинули на стрільця.

“Против Трампа применена новая технология политического террора.

  1. Формируется абсолютное преобладание в СМИ и СМК.
  2. Проводится мощная кампания по демонизации какого-то политика во всей коалиции СМИ и СМК.
  3. Создается образ исчадия ада, против которого все средства допустимы, в том числе убийство”.

Україна

“Стрелок, который стрелял в Трампа, был очень большой сторонник украинского режима”.

Було б дивно, якби вони не стверджували цього. Але для того, щоб притягнути до злочину Україну, пропагандистам доводиться придумувати оригінальні логічні конструкції. Немає жодних доказів участі Києва в замаху, тому треба просто звинуватити Україну в її існуванні. Нібито Україна постійно створює проблеми та політичні кризи, воює проти Росії, а необхідність підтримки України Заходом уже призводить до того, що на Заході поширюється практика політичних вбивств.

“Украина — это легитимация элитами Запада убийств и нарушения закона и несправедливости под гром мощной пропаганды, что это за демократию и закон. Украинская политика Запада убивает и русских, и украинцев, и самих американцев, и европейцев. Украинская политика убивает Америку и Европу”.

Пропагандисти заявляють, що нібито стрілець був прихильником України, а Трамп противником: “Кто убивал Фицо, кто Трампа, кто нас — одно лицо, одна сеть, это единый узел, где украинский нацизм неразрывно соединен с либерализмом и культурным марксизмом — с ЛГБТ-сообществом. Не случайно социальные сети Крукса полны проукраинской пропагандой (ми перевірили, постів про Україну в його соцмережах не знайшли, - ред.). Это единый фронт мировых убийц. И если эта сволочь убивает Трампа, значит, он на правильной стороне”.

Громадянська війна в США — давня мрія російських дезінформаторів. І зараз вони (на жаль, не зовсім безпідставно) радіють у передчутті цих подій. Зрозуміло, що в їхній картині світу замах на Трампа — це яскраве свідчення того, що США наближаються до громадянської війни. Це буде війна за цінності.

З одного боку, Трамп із традиційними, схожими на російські, а отже, правильними цінностями. Його противники — глобалісти й демократи, які проштовхують неправильний порядок денний. Керуючись своїм давнім принципом посилювати розколи у ворожих суспільствах, росіяни публічно визначають такі лінії протистояння:

“1. Срединная республиканская Америка против демократической Америки обоих океанских побережий.

2. Глубинная республиканская Америка маленьких городков против глобалистской демократической Америки мегаполисов-миллионников.

3. Верующая в Бога республиканская Америка против атеистической демократической Америки.

4. Белая цветная республиканская Америка против цветной демократической Америки”.

Так уже прошли расколы, и в случае перехода к насилию будет так:

5. Государство, силовики будут за Глубинное Государство и Демократическую партию. А почти все гражданские, у кого оружие, и профсоюзы полицейских, и военные ветераны будут за республиканцев”.

Можна очікувати, що всі сили російської пропаганди й кремлівських агентів у США будуть спрямовані на те, щоб радикалізувати протилежні сторони й поглиблювати протистояння.

persons_240708@2x дезінфомонітор, росзмі, трамп, пропаганда, дезінформація

Візит прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді до Москви

У Кремля знову прорив дипломатичної блокади. 8 липня Моді приїхав із візитом у Росію. Кремлівські пропагандисти представили цей візит як поразку політики Заходу щодо ізоляції Путіна: “Индия просто смеется в лицо США”.

У росЗМІ зазначають, що Індія та Китай — головні гравці так званого Глобального Півдня і що саме політика цих країн змінює світоустрій. Вашингтон це розуміє, тому в майбутньому буде змушений підлаштуватися під їхню політику або стати світовим вигнанцем: “Индия, как и большая часть Глобального Юга, принимает стратегическую двусмысленность и многополярность. У США есть выбор: либо присоединиться к этому новому и мирному многополярному миру, либо стать озлобленным и изолированным гегемоном".

Візит Моді — це доказ того, що Росія на правильному шляху й що партнери Москви враховують її інтереси: “Визит Моди в Москву носил в большей степени церемониальный характер и преследовал целью убедить российское руководство, что Индия не бросает Россию и по-прежнему заинтересована в партнерстве”.

Також це нібито доказ того, що російська економіка розвиватиметься. Після втрати європейського ринку для енергоресурсів Москва шукає інших економічних партнерів. І Індія — зразковий партнер, який ставить економічні інтереси народу вище за етичні цінності: “Для России это значило, помимо экономической выгоды, сохранение в числе ведущих глобальных игроков и отсутствие зависимости от одного партнера... Перед Индией стоят колоссальные задачи: решение проблем здравоохранения, массовой бедности и недостаточного образования. Они, само собой, на первом месте для правительства Моди”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих із ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала й надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців, що стосуються теми, й ґрунтуються наші висновки.

NDI logo

дезінфомонітор росзмі трамп пропаганда дезінформація

Знак гривні
Знак гривні