С

Саморобні турнікети і йод на опіки: парамедик Ярослав Вус в ефірах роздає смертельні поради

Проходити курси з надання першої медичної допомоги під час війни стало надважливим, адже в умовах постійних ракетних обстрілів та активних бойових дій такі навички можуть урятувати життя.

Але ще важливіше — перевіряти, хто організовує такі навчання. Зараз у мережі можна знайти безліч платних курсів з надання першої допомоги. І для деяких людей це — лише спосіб заробити гроші, а за дієвість і правдивість своїх порад вони не відповідають. Проте чиїсь нефахові рекомендації можуть коштувати вашого життя чи здоров'я.

ТЕКСТИ виявили, що Ярослав Вус, медик і інструктор курсів з надання першої медичної допомоги, на своїх навчаннях і на телебаченні поширює шкідливі поради.

Спершу ми з'ясовували, хто такий Ярослав Вус і чи має він фаховість, щоб продавати курси з першої медичної допомоги. А потім разом з інструкторами з тактичної медицини Іваном Ніколєнко і Машою Назаровою з’ясовували, в чому проблема його порад і як робити правильно.

Ми проаналізували три відео: на першому Ярослав Вус в ефірі телепрограми розповідає, як зупиняти кровотечу; на другому радить, як допомагати людині під час опіків; а на третьому на своїх курсах показує, як вставляти назофаренгіальну трубку.

Далі — пряма мова Маші Назарової (М.Н.) та Івана Ніколєнка (І.Н.), а також прямі цитати Ярослава Вуса з відео.

Імпровізовані джгути — ні!

У першому відео, яке було записано в ефірі телепрограми "Сніданок 1+1" Ярослав Вус радить, як зупиняти кровотечу. Нещодавно 1+1 обмежили коло людей, які можуть переглядати це відео на їхньому ютуб-каналі, але цей ролик досі доступний на сайті 1+1 за цим посиланням.

Маша Назарова: Почнімо з того, що поради про зупинку кровотечі важливо починати з роз'яснення про якісні / неякісні турнікети. (Чому важливо використовувати лише сертифіковані турнікети ТЕКСТИ вже пояснювали тут.)

Також хочу нагадати читачам, що онлайн-курсів або відеопорад з тактичної медицини / домедичної допомоги недостатньо. Ці навички треба опановувати на практиці з кваліфікованим інструктором.

Ярослав Вус у відео: "Є лише чотири точки, куди його [турнікет] накладають: це верхня третина плеча і верхня частина стегна, праворуч і ліворуч. Ні на шию, на гомілку джгути не накладають".

М. Н.: Джгути накладаються і на гомілку, і на передпліччя. Заборона накладати туди турнікет стосувалася радянських гумових джгутів, які створювали великий тиск в одній точці, де судини проходять максимально близько і до шкіри й кістки. Сучасні джгути-турнікети з воротком можна накладати на гомілку та передпліччя.

Турнікет потрібно накладати максимально високо, якщо кінцівка, що кровоточить, в одязі й не оглянута (щоб виключити можливість кровотеч вище від джгута), або на 5-8 см вище від рани, якщо ми оглянули кінцівку й знаємо, де є рана. Турнікет не накладають на суглоби.

Іван Ніколєнко: Турнікет можна накладати на 5-8 см вище від найвищого поранення, але тільки на голу шкіру. Для цього треба бути впевненими, що вище від турнікета немає інших поранень, з яких будуть продовжуватися кровотечі.

Рекомендовані СоТССС (Комітет тактичної допомоги пораненим, частина Центру передового досвіду у травматології Міністерства оборони США — ТЕКСТИ) турнікети будуть ефективними й нижче від ліктя та нижче від коліна. Накладання ближче до поранення, а не верхній частині ноги чи руки, допоможе зберегти більше кінцівки, якщо на пацієнта чекає довга евакуація до лікарні або госпіталю.

Однак не буде помилкою, якщо накласти турнікет максимально високо, бо в стресових умовах це буде швидше, у нас не завжди є час оцінити всю довжину кінцівки на наявність інших поранень.

Так, на шию турнікети не накладають. Але на гомілку його можна накладати, так само, як і на передпліччя. Рекомендовані СоТССС турнікети, накладені нижче від коліна або від ліктя, при правильному застосуванні зможуть зупинити кровотечу.

Не можна накладати турінкети безпосередньо на суглоби або сторонні предмети в кишенях.

Я. В.: "Максимально допустимий час накладання джгута — 2 год"

І. Н. : Це не так. Бойовий медик або інші люди, навчені працювати з турнікетами, можуть працювати з ними впродовж 4-6 год після накладання.

Що важливо підкреслити: навіть якщо минуло 2 год, а навіть і 4 год, і 6 год, людина, яка не мала відповідного тренування не може послабляти або замінювати турнікетні собі, ні іншим. І це Ярослав каже правильно: "Ви його не знімаєте, час — це для лікарів", але потім розповідає, як знімати турнікет (у відео після накладання ізраїльського бандажу Вус каже: "Коли я це зробив, я джгут просто розпускаю, розкручую цей вороток і дивлюся: якщо з рани тече кров, то я знову затягую джгут" — ТЕКСТИ).

Зробити тампонування доволі нелегко, воно передбачає відповідну техніку, яку треба відпрацьовувати на тренінгах. (Як правильно тампонувати рану, на тому самому 1+1 пояснювала бойова медичка Анастасія Чумаченко, але ми нагадуємо, що навички домедичної допомоги треба здобувати на практиці — ТЕКСТИ.)

По-третє, те, що Ярослав показує в ефірі, називається конверсією — це заміна турнікета на тампонування й пов’язку. Але конверсію можна робити тільки після відповідного навчання, бо є умови, коли її заборонено здійснюватити, так можна навіть убити постраждалого.

Просто так не можна здійснювати конверсію, треба оцінювати стан постраждалого в динаміці впродовж певного часу, щоб бути впевненим, що це йому не зашкодить. Розпускати джгут треба з правильною технікою (і це мають робити професійні медики), а не “просто розкручую”, як каже Ярослав.

М. Н. : Найдовший задокументований час накладання джгута — 16 год. Це дуже поганий приклад, бо так не має бути. Проте від бажання пропонувати глядачу категоричні істини залишається безліч запитань, на які Ярослав не відповідає. Наприклад, що робити після цих 2 год?

До базового курсу домедичної допомоги не належить заміна чи переміщення турнікета.

Далі Ярослав розповідає про гемостатичні бинти й серветки, ізраїльський бандаж, але з його розповіді можна лиш здогадатися, що їх потібно накласти на рану після джгута. Але так само можна припустити, що їх треба накладати замість турнікету — і такі моменти треба роз'яснювати.

Я. В.: "Максимально туго примотуємо [ізраїльський бандаж] до пацієнта"

М. Н.: Проблема в тому, що Ярослав дуже неакуратно показує, як накладати бандаж. Але також я не погоджуюся з рекомендацією накладати його дуже туго.

Неакуратно накладений ізраїльський бандаж. Скріншот з програми на каналі 1+1
Неакуратно накладений ізраїльський бандаж. Скріншот з програми на каналі 1+1

Бандаж створює тиск на рану в точці, де є затискальний елемент. Решта турів бинта фіксують бандаж і затискальний елемент на місці.

Звісно, накладати бандаж — це не намотувати елегантну хустку, розтягування еластичного бинта створюватиме додатковий тиск. Проте вказівка примотувати бандаж “максимально туго” призведе до утворення ефекту “венозного джгута”, що порушить відтік венозної крові нижче від пов’язки. У перспективі це може стати причиною навіть такого ускладнення, як компартмент-синдром (стан, у якому збільшується тиск у внутрішньому обмеженому просторі тіла, що може призвести до ушкодження тканин — ТЕКСТИ) та незворотного пошкодження м’яких тканин кінцівки.

І. Н.: Накладати бандаж максимально туго не треба, бо він не має повністю зупиняти кровообіг, як турнікет. Бандажі мають зупинити кровотечу в конкретному місці, а через інші судини кров може потрапляти далі до кінцівки.

Я. В.: "Гемостатична серветка просто запихається в рану"

І. Н.: Є правильна техніка виконання цього, як і накладання турнікета. Але пояснювати її на словах немає сенсу, все треба відпрацювати на практиці.

Я. В.: “Якщо це велика рана на нозі, на пах можна натиснути коліном”

М. Н.: Ярослав міг би продемонструвати в ефірі, як це робити. Прямий тиск на рану слід здійснювати контрольовано, а не "накинутись і надавити". Його може робити поранений (якщо спроможний) або той, хто надає допомогу (тільки в рукавичках). Затискання рани руками дає змогу контролювати силу притискання й не завдавати додаткової шкоди, тобто це безпечніше і для пораненого, і для рятувальника.

Далі Вус пояснює, як розбити джгут з підручних матеріалів: панчіх, рукавів светрів, лямків від сумок, ременів.

Ярослав Вус дає небезпечну пораду — як робити саморобний турнікет
Ярослав Вус дає небезпечну пораду — як робити саморобний турнікет

М. Н. : Про імпровізовані джгути навіть у настанові для медиків, які мають явно більший досвід зупинки масивних кровотеч, ніж глядачі ранкового шоу, написано єдине: УНИКАЙТЕ ЇХ.

Імпровізовані джгути:

— не зупиняють кровотечу;

— не можуть бути якісно зафіксованими;

— створюють ефект венозного джгута;

— можуть заподіяти кінцівці непоправної шкоди, якщо дуже вузькі, до того ж вони буквально "ріжуть" м'які тканини;

— займають у десятки разів більше часу на накладання, аніж прямий тиск рукою на рану, який буде ефективним і доступним тому, хто надає допомогу.

ТЕКСТИ намагалися знайти людей, які постраждали від накладання імпровізованого джгута, але військові й парамедики пояснили, що люди в таких ситуаціях часто помирають від утрати крові.

М. Н.: Найвідоміший кейс використання імпровізованих джгутів відбувався під час теракту на Бостонському марафоні у 2013 році. Тоді через відсутність достатньої кількості медичних ресурсів чимало кровотеч намагалися зупинити імповізаними джгутами.

Жоден поранений не зміг сам собі зупинити кровотечу імпровізованим джгутом. Лише близько 30% імпровізованих джгутів були ефективними — їх усі накладали медики або поліцейські, які мали професійну підготовку з домедичної допомоги.

Резюмуючи, навчати людей по телевізору зупиняти кровотечі панчохами — дуже небезпечно.

Що можна було зробити краще: наголосити, як важливо прямо натискати на рану, якщо немає турнікета, закликати глядачів носити з собою медичні рукавички, щоб мати змогу безпечно для себе допомогти пораненому.

Хвилини ефіру, витрачені на панчохи й ложку, можна було присвятити демонструванню тампонування рани — бинти приніс, а як користуватися, не пояснив. Фраза “просто запхнути серветку” в рану не дає розуміння, що потрібно насправді зробити.

І. Н.: Так, є техніка, якою можна накладати імпровізовані турнікети, але вони рідко будуть ефективними. Будь-які сучасні настанови з догоспітальної допомоги закликають уникати їх застосування якомога довше й користуватися насамперед рекомендованими комітетом ТССС засобами, створеними спеціально для зупинки кровотечі.

У реальних умовах накласти імпровізовані турнікети буде дуже важко. Померти від масивної кровотечі можна за 40-180 с. Немає часу витягати ремені, знімати панчохи або шукати інші засоби. Свідомість при втраті крові дуже швидко втрачається, а також разом з нею зникають сили та дрібна моторика, тому треба встигнути затиснути рану, доки з неї не витекло надто багато крові.

Імпровізовані турнікети теж треба тренуватися робити. І ймовірність того, що з першого разу людина без підготовки зможе зробити все правильно в стресі і з кров’ю інших на руках, украй низька. Є також специфічні вимоги до засобів, якими можна робити імпровізовані турнікети, але в нас зазвичай немає часу обирати і шукати, що згодиться, а що ні. Ну і накласти собі самим імпровізовані турнікети на руку майже неможливо, навіть із тренуванням.

У ситуації коли немає рекомендованих СоТССС турнікетів, гемостатичних бинтів для тампонування або бандажів, найкращим варіантом буде прямий тиск і тампонування звичайним одягом. Це завжди є під рукою і вимагає менше часу при хорошому тренуванні та дає більше шансів урятувати людину.

Без йоду на опіки

На другому відео Ярослав Вус знову в ефірі Сніданку на 1+1 розповідає, як надавати першу медичну допомогу людині з опіками.

Я. В.: "Найперше, що треба робити при електричних опіках, — це поливати їх водою до пів години"

М. Н.: Перше, що треба зробити після опіку, — це забрати людину від джерела опіку й за можливості загасити вогонь. Так, перша допомога при опіках — дійсно вода, проте не можна лити воду на людину, коли електричне джерело опіку поруч.

Не знаю, звідки взялося це твердження, що опік треба поливати 30 хв. Охолоджувати опік потрібно відповідно до відчуттів постраждалого, метою є вивести назовні надмірне тепло.

Надто довге поливання водою, особливо великої площі поверхні тіла, може призвести до переохолодження постраждалого. Надмірно довге перебування частини тіла у воді викликає мацерацію, розм‘якшування шкіри, яка й так злазить з постраждалого. Це не має жодного практичного сенсу.

Я. В.: "Обробка рани — тут дуже непогано годиться йод на водній основі: повідон-йод, бетадин"

І. Н.: Коли він говорить про йод, то це йод на водній основі, він дійсно не викликає хімічних опіків, у хірургії його застосовують як антисептик. Але, по-перше, більшість людей не знає, що таке повідон-йод і ризикує застосувати звичайний йод на опіки, чим зробить значно гірше. По-друге, повідон-йод має різні форми випуску, які містять допоміжні речовини. Ці допоміжні речовини, наприклад у мазях, можуть навпаки утримувати тепло всередині опіку, що небезпечно. По-третє, є звіти про реальні випадки, в яких описано проблеми застосування повідон-йоду на опіках великих поверхонь шкіри.

Так, повідон-йод застосовують на опіки в протиопікових відділеннях. Але це роблять уже в лікарні кваліфіковані працівники.

На догоспітальному етапі закордонні та чинні українські настанови 441 наказу МОЗ радять використовувати тільки велику кількість води або просто сухі стерильні не тиснучі пов’язки, якщо води немає.

Я. В.: "Цей гель [у гелевому бинті] буде завжди холодним. За 2 год він висихає повністю в тоненьку плівочку, і треба змінювати [серветку] на нову".

Ведучі показують гелеві серветки
Ведучі показують гелеві серветки

М. Н.: Вода (у формі гелю також) дуже добре проводить тепло, тож рано чи пізно гелева серветка набуде температури опіку. Бинти та серветки на основі гідрогелю можна застосовувати при опіках І та ІІ ступенів (почервоніння шкіри, утворення пухирів, заповнених прозорою рідиною, без обвуглення та глибокого ушкодження шкіри та м’язів), але не потрібно їх примотувати на години. Використовуйте так само відповідно до суб’єктивних відчуттів болю і комфорту. Якщо серветка стала теплою чи сухою, її точно треба викинути.

Я. В.: “Фосфор може горіти і з водою, тому важливо спочатку перекрити доступ повітря, а потім занурити в воду”.

(Росіяни використовують фосфорні боєприпаси під час російсько-української війни. Ця зброя має велику зону ураження й високу температуру горіння, до того ж фосфор прилипає до предметів, на які потрапляє. Якщо він опиняється на шкірі, то випалює її і потенційно може пошкодити навіть кістки та кістковий мозок — ТЕКСТИ.)

М. Н.: Що ще може припинити доступ кисню до горіння, якщо не вода? І головне, як це все вкладе собі в голові глядач ранкового шоу, який щойно почув набір слів про опіки фосфором, що випалюють усе?

Назофаренгіалка в мозку

На третьому відео Ярослав Вус на своїх курсах з надання домедичної допомоги показує, як вставляти назофаренгіальну трубку.

(Екстрений засіб допомоги під час порушення дихання. Трубку вводять через ніс у трахею постраждалих без свідомості — вона забезпечує доступ повітря до дихальних шляхів — ТЕКСТИ.)

Я.В.: "Носові ходи йдуть паралельно до землі, тому пхати треба туди"

М. Н.: Перша й головна помилка, якої він навчив курсантів, — ставити трубку сидячому притомному пацієнту. В цьому немає жодного сенсу, адже притомна людина, яка сидить, самостійно контролює прохідність дихальних шляхів (якщо немає обструкції). Звідси випливає нелогічність його слів "трубку ставити паралельно до землі".

Назофарингеальна трубка потрібна лише непритомним пацієнтам (або пацієнтам зі зміненим станом свідомості та ризиком непрохідності дихальних шляхів). Її ставлять пацієнту, коли він лежить на спині (встановлення пацієнту в положенні лежачи на боку допустиме, але аж ніяк не сидячи).

Трубку не обов’язково ставити зрізом до перетинки — вона має іти перпендикулярно до обличчя, щоб потрапити в нижній носовий хід, — і тільки так вона виконає свою функцію

У жодному разі не варто її "вкручувати", як свердло — трубка може загнутися або потрапити не в той носовий хід чи пошкодити носовий хід.

Ярослав Вус неправильно навчає учасників своїх курсів, як вставляти назофаренгіальну трубку
Ярослав Вус неправильно навчає учасників своїх курсів, як вставляти назофаренгіальну трубку

І. Н.: На початку відео Ярослав правильно каже про розташування носових ходів у голові людини. Але це не утримує його від помилок далі.

Далі він вкручує трубку, і люди в аудиторії питають, навіщо її крутити. Бо крутити її насправді не потрібно, ба більше — це може бути травматично.

Носові ходи розташовані перпендикулярно до обличчя, тому розташовувати трубку на самому початку перед введенням треба також перпендикулярно до обличчя. Саме її початкове розташування убезпечить від того, що трубка піде не в той носовий хід. Звичайно, її не треба потім вкручувати, бо так ми не можемо контролювати, куди вона увійде.

Іноді в постраждалих, яким вводять таку трубку, можуть бути травми обличчя. Є реальні випадки, описані в дослідженнях, як травмованим людям після ДТП встановлювали назофарингеальні повітроводи через тріщини в кістках голови в мозок. Якщо ми будемо вкручувати трубку, ми тільки збільшуємо ризик такого.

Хто такий Ярослав Вус?

Ярослав Вус заявляє, що він — голова Всеукраїнської спілки парамедиків.

Всеукраїнська спілка парамедиків — це ГО, співзасновником якої є сам Вус. Ця ГО пропонує платні курси з надання домедичної допомоги. Також ГО пропонує платне чергування їхніх медиків на масових заходах і реалізувала проект "Я можу врятувати життя", щоб навчити школярів основ надання першої медичної допомоги.

Як голова цієї спілки Ярослав уже фігурував у скандалі, коли на своєму сайті рекомендував не викликати швидку допомогу до безпритульних. Згодом пост видалив (скріншот можна переглянути тут), а Вус записав відеозвернення з уточненнями.

У 2017 році Ярослав Вус збирав на гроші на проєкт мотошвидкої (швидка допомога працює на мотоциклі) в Україні і презентував це як щось революційне, але насправді юридично його задум неможливо було реалізувати.

Це пояснював Вусу керівник служби експлуатації транспорту "Київмедспецтрансу" В.М. Кушнір, який тоді написав відкритий лист. Аргумент Кушніра простий і зрозумілий: законодавство не передбачає, що автомобілем швидкої допомоги може бути мотоцикл.

Також Кушнір зазначав, що Вус маніпулював інформацією під час презентації цього проекту.

"Зазначена на сайті Вашої організації інформація про 25-хвилинний термін прибуття «карет» швидкої до пацієнта не відповідає дійсності, оскільки відповідно до офіційних статистичних показників 10-хвилинного нормативу прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги до пацієнтів вдається досягнути у майже 90% випадків такого спецмедобслуговування", — писав Кушнір у зверненні.

На своїй сторінці у фейсбуку Вус заявляє, що він має медичну освіту — навчався у Вінницькому медичному університеті ім. Пирогова і Національному медичному університеті ім. Богомольця. В університеті Богомольця повідомили, що не знайшли даних в архіві про навчання в них студента Вуса Ярослава Григоровича.

Ось яку освіту вказує Ярослав Вус у своєму профілі у фейсбуку. У Вінницькому університеті нам надали дані про те, що “Вус Ярослав Григорович в період з 01.03.2017 по 05.05.2017 проходив навчання як лікар-курсант (слухач) на циклі спеціалізації «Організація і управління охороною здоров'я» факультету післядипломної освіти Університету та отримав сертифікат лікаря-спеціаліста і посвідчення про підвищення кваліфікації”.

Попри це, Ярослав Вус і справді працював у Центрі екстреної медичної допомоги лікарем невідкладних станів від 2014-го до 2017 року. Тому дивно, що лікар з досвідом давав такі шкідливі поради по телебаченню і на курсах з надання першої медичної допомоги.

Ми звернулися до Ярослава Вуса, щоб уточнити всі деталі з його біографії, зокрема дізнатися, де він здобував повну медичну освіту. Він попросив надати посвідчення авторки статті та пояснити, які саме медичні поради ми аналізуватимемо в нашому матеріалі. За його словами “дуже часто певні речі виривають з контексту і роблять «сенсації», відтак я хотів би мати можливість розуміти, про що йдеться, та відповідно коментувати”.

Ми надали Ярославу Вусу журналістське посвідчення авторки матеріалу та надали посилання на його відео, які ми аналізували у матеріалі. Через 5 днів після нашого першого запиту ми досі не отримали відповідей на питання щодо біографії Ярослава Вуса.

тактична медицина війна експерти

Знак гривні
Знак гривні