М

“Ми бігли, за нами йшла вода, а над головою свистіли снаряди”. Жителі херсонського Острова розповідають про евакуацію

– Вода прибувала дуже швидко, і дуже сильно стріляли окупанти. От ми біжимо, тут свист – падаємо на землю, а біля нас приземляється. Хвилина-дві минає, і знову з лівого берега шпарять, – так згадує 6 червня Аліна Стасько, жителька херсонського мікрорайону Острів.

Острів – найбільш постраждалий у місті житловий масив після підриву росіянами Каховської ГЕС. Вода залила вулиці з понад 2000 будинків і відрізала його від решти міста.

Аліна Стасько, жителька мікрорайону Острів у Херсоні. Фото авторки
Аліна Стасько, жителька мікрорайону Острів у Херсоні. Фото авторки
– Футболка, шорти й паспорт. Це все моє майно

Ранок після підриву ГЕС

Аліна разом з чоловіком жила на першому поверсі багатоповерхівки на Острові у своїх друзів. Власна квартира – на восьмому поверсі – ще взимку знищена ударами російської артилерії.

– Зранку того дня (6 червня – ред.), я ще не знала, що сталося – поїхала собі на роботу, – розповідає жителька Херсона. – Тільки водій маршрутки так дивно подивився, типу, куди це мене несе. Потім знайомий військовий дзвонить: “Дівчата, бігом беріть своїх хлопців і тікайте, Каховську ГЕС підірвали”. Ну я подумала, що це жарт. Аж коли кажуть, що сусідній мікрорайон вже у воді й вона пре до нас.

Оточений з усіх боків водою мікрорайон Острів з суходолом сполучають лише два мости: автомобільний і залізничний. Часу збирати речі вже не було. Аліна вирішила не чекати й одразу вирушила до евакуаційного потяга.

– Футболка, шорти й паспорт. Це все моє майно, все, що встигла взяти, – каже жінка.

Що розповідають мешканці Олешок і Голої Пристані, які вирвалися з окупації

Обстріл – кожних дві хвилини

Під час масової евакуації містян після підриву греблі на Дніпрі росіяни в рази збільшили атаки з мінометів та артилерії.

Аліна панікувала.

– Вода прибувала дуже швидко, і дуже сильно стріляли окупанти. От ми біжимо, тут свист – падаємо на землю, а біля нас приземляється. Хвилина-дві проходить, і знову з лівого берега шпарять, – розповідає вона.

Водночас на Острові не залишилося жодного місця, де навіть теоретично могли б бути військові. Як кажуть місцеві, обстрілами було знищено заводи і склади, дитсадки й супермаркети.

– Росіяни робили так, щоб люди просто не могли звідти вийти. Дуже обстрілювали міст, яким можна залишити Острів, – ділиться враженнями Аліна. – Так знущалися над людьми і над волонтерами, які рятували нас і тварин. Я знаю, серед них дуже багато хлопців, яких тоді було поранено.

Загалом за офіційними даними обласної військової адміністрації Херсонщини під час евакуації в Херсоні загарбники вбили трьох і поранили 19 осіб.

Родині Стаськів вдалося евакуюватися на Миколаївщину. Їх і ще близько 40 херсонців прихистили в одному з дитячих інтернатів.

Кімната переселенців з Херсона в приміщенні дитячого інтернату на Миколаївщині. Фото авторки
Кімната переселенців з Херсона в приміщенні дитячого інтернату на Миколаївщині. Фото авторки

“У квартирі плаває риба”

На подвір’ї тимчасової домівки переселенців – обідній перекур. “Ось у нього повністю дім затопило, немає більше будинку”, – вказують на одного чоловіка, теж херсонця. Однак він неговіркий: “Живий, і на тому спасибі”, – відповідає.

Неля, жителька мікрорайону Острів у Херсоні. Фото авторки
Неля, жителька мікрорайону Острів у Херсоні. Фото авторки
У квартирі, дзвонили сусіди, риба плаває: судак, щука. Сом на подушці спить

– Я його розумію. Що тут розказувати? Це просто жутко, – каже Неля, жителька Острова.

Жінка чекала на евакуацію понад добу. За цей час її квартиру на першому поверсі заповнила вода. Вибратися з водяної пастки допомогли волонтери на моторному човні.

– Бачиш, ось сарафан на мені? Це вже в Миколаєві дали гуманітарну допомогу. А так [з моїх речей] у мене нічого немає. Зате в квартирі, дзвонили сусіди, риба плаває: судак, щука. Сом на подушці спить, – гірко сміється Неля.

Хоч вода й відходить із затопленого мікрорайону, повертатися багатьом поки що нікуди. На Острові немає ні світла, ні води, ні теплопостачання. Всю техніку та меблі з затоплених осель доведеться викинути.

– Чоловік на днях поїде подивиться, що там. А головне – треба спробувати забрати наших двох кішок, – ділиться міркуваннями Аліна. – Ми думали, що вони втонули, але, слава Богу, живі. Знайома волонтерка бачила, що прогризли лаз нагору й заховалися від води. А от у руки їй не далися, тільки до нас ідуть.

– А моя кішка померла, втопилася, – додає Неля, не стримуючи сліз. – Сіренька така була, я її Мишкою називала.

Без зв’язку з рідними

Більшість евакуйованих, з якими вдалося поговорити, не знають, як їхні родичі та знайомі, які не захотіли покидати осель в оточеному водою районі. Через відсутність електроенергії та зв’язку в цій частині Херсона вони не можуть до них додзвонитися.

Гуманітарна допомога для херсонців, які врятувалися від повені, викликаної підривом греблі на Дніпрі. Фото авторки
Гуманітарна допомога для херсонців, які врятувалися від повені, викликаної підривом греблі на Дніпрі. Фото авторки

У Світлани, яка теж евакуювалася на Миколаївщину, залишилася старенька матір у мікрорайоні Корабел, біля Острова.

– Матір хворіє на діабет, дуже погано ходить. Навідріз відмовилася виїжджати. Зараз телефон, мабуть, розрядився, не можу до неї додзвонитися. Добре, що її квартира на вищих поверхах, вода туди не дійшла, – каже Світлана.

Друзі Аліни також не виходять на зв’язок. Дуже сподівається побачити їх живими та здоровими після ліквідації наслідків затоплення.

– Хочеться додому, дуже. Але не знаю, що ми будемо робити з тими будинками. І страшно за своє життя, страшно, що буде далі, – каже Аліна. – Одна справа бачити це на фото, а інша – на своїй шкурі пережити. Шкода людей з лівого берега, які теж у воді й не можуть звідти вибратися. І дуже шкода матерів, які втрачають своїх дітей.

повінь каховська гес херсон обстріли

Знак гривні
Знак гривні