Д

Для руйнування Каховської ГЕС знадобилися тонни вибухівки

Вибухівку росіяни могли закласти в галереї всередині греблі

ТЕКСТИ поговорили з фахівцем однієї з проєктних установ, що займається проєктуванням гребель у структурі "Укргідроенерго". На жаль, через побоювання щодо реакції керівництва на нашу розмову, співбесідник побажав залишитися анонімним.

— Чи могла Каховська ГЕС самозруйнуватися?

Звісно, не могла. Це неможливо. Ідеться про дуже масивну бетонну споруду. Там велетенські бетонні бики (тобто опори — ред.), які тримають водозлив (частину конструкції дамби — ред.) — іншу масивну конструкцію. Усюди неймовірно сильне армування. Саморуйнування для такої конструкції взагалі неможливе.

— Можливо, рекордний напір води?..

Такі ГЕС проєктують, щоб вони витримували напір води. Жоден напір води не здатен так просто її зруйнувати. І навіть трішини в дамбі не можуть призвести до таких результатів. У цій ситуації може йтися лише про цілеспрямований вибух зсередини.

— Ви допускаєте ви, що такого удару могли завдати ззовні?

Я працюю в критичній інфраструктурі, і мені доводилося бачити результати прильотів на ГЕС. Характер руйнувань там зовсім інший, до того ж їхній масштаб неспівмірно менший: десь пошкоджено трансформатор, десь ямка від прильоту.

— Наскільки можуть відповідати дійсності твердження, що конструкція греблі й далі просідала, коли через її зруйновану частину вже ринула вода?

Я не стверджувала б, що вона просідала. Там, де був вибух, — тудою просто пішла вода. Звичайно, якщо конструкція десь тріснула від вибуху, то вода з часом за собою потяла й уламки. Так само й щодо площі руйнувань — я не думаю, що вона істотно розширилася під дією води. Був масований вибух, і там, де бетон вибило, — тудою пішла вода.

— Що саме було зруйновано вибухом?

Думаю, частину водозливної греблі й саму будівлю ГЕС.

— Під водозливним фронтом ви маєте на увазі затвори греблі (заслонки, що перекривають / відкривають водопропускні отвори у греблі — ред.)?

Не лише затвори — підозрюю, там масивніше руйнування. Найімовірніше, було зруйновано й бетонні частини. Бо якби зруйнували лише затвори, там би був інший — струйний — характер протікання води. Тому, найімовірніше, зруйновано бетонну споруду.

scheme_ready.jpg

— Скільки треба вибухівки для таких катастрофічних результатів?

Я не фахівець з цього питання, але розумію, що потрібні тонни вибухівки, щоб зруйнувати таку конструкцію. Згадаймо: коли на Каширському шосе в Москві підривали будинки — то туди мішками заносили вибухівку. Для підриву Каховської ГЕС, певно, використали взагалі якусь неймовірну кількість вибухівки.

— А куди могли закласти стільки вибухівки?

Гребля — це своєрідний живий організм. Там є галереї й кабельні комунікації. Ті самі потерни (галереї всередині греблі для відведення води чи для комунікації — ред.), та й у саму будівлю ГЕС, де стоять агрегати, могли закласти.

— Туди можна заїхати вантажівкою?

Вантажівкою навряд чи заїдеш, але заносити туди вибухівку можна без проблем. Часу для цього в них було вдосталь.

2.jpg

Будівництво Каховської ГЕС, 1955 рік. Фото взято із Локальна історія. Зверніть увагу на потужність конструкцій

потоп воєнні злочини підрив дамби каховська гес херсон

Знак гривні
Знак гривні