Т

ТЕКСТИ знайшли сліди російських радарів, які прикривають ключові логістичні точки для наступу на Донбасі

Недавно в нашому матеріалі ми розповідали про те, в яких умовах українська та російська армії зустрічають одна одну на Донбасі. Ми писали, що Росії знову загрожує розтягування лінії комунікацій, атаки на колони постачання та тилові бази. А також їхні сили легко можуть опинитися в ізоляції, якщо українські війська зруйнують мости через Сіверський Донець та Оскіл. Російські військові також це розуміють, тому намагаються вибудовувати систему безпеки в тилу. Особливо – систему протиповітряної оборони. Ми бачимо це на супутникових знімках.

Ми дослідили території, по яких пролягають логістичні шляхи російських військ, і помітили сліди двох радарів в російському тилу. Один із них прикриває місто Валуйки на російській території. Радар добре видно на супутникових знімках радару Sentinel-1 SAR. На знімку він виглядає як жирна фіолетова смуга.

Валуйки

Валуйки після 19 березня
Валуйки після 19 березня

Валуйки – це одна з основних логістичних баз Росії в регіоні. Вона розташована за кілька кілометрів від кордону з Україною, і тут сходяться залізниці з півдня, сходу та центральної частини Росії. Додаткової цінності Валуйкам додає те, що південніше від них пролягає лінія залізниці до окупованого Куп’янська.

Валуйки на оптичному супутниковому знімку
Валуйки на оптичному супутниковому знімку

Залізниця так близько від лінії фронту, що це дозволяє росіянам швидко накопичувати сили та постачати їх. Невдачі російської армії на півночі України показали, що єдиний шанс завдати поразки Україні – це зосередити всі сили на одному напрямку. Але, концентруючись на одному напрямку, Росія покладається всього на декілька тилових баз і шляхів постачання. Які можна знищити та перерізати. Тому природно, що росіяни укріплюють ППО в регіоні. Радар з’явився на супутникових знімках Валуйок після 19 березня.

В іншому нашому проєкті можна побачити, що на базі в Солоті поблизу Валуйок із 16 березня супутник зафіксував значне збільшення техніки.

Валуйки до 19 березня
Валуйки до 19 березня

Міст біля Куп'янська

Те, що радари з’явилися так рано, означає, що Росія готувалася до наступу на Донбас значно раніше, ніж офіційно “визнала”. Ми спробували пошукати інші аномалії в цьому регіоні – і знайшли сліди іншого радару. Його “слід” значно менший, тобто ймовірно, що він не такий потужний, як радар у Валуйках, та прикриває невелику територію.

Цей радар знайшовся біля мосту між селами Сенькове та Кругляківка поряд з окупованим Куп’янськом. Міст через річку Оскіл має стратегічне значення для росіян, бо через нього рухаються війська до Ізюма. Російські війська намагаються прорватися на південь від Ізюма та “оточити” колишню зону ООС.

Міст під Куп’янськом після 16 березня
Міст під Куп’янськом після 16 березня

Менший радар під Куп’янськом з’явився дещо раніше, після 16 березня. Більше радарів в цій місцевості ми не знайшли (як мінімум на момент створення цього тексту). Ми не знаємо, які це радари. Ймовірно, вони шукають повітряні цілі – літаки, вертольоти та ракети – щоб попередити російських військових про атаку та спробувати її відбити.

Зверніть увагу, що прямокутники на знімках означають лише, що в цій місцевості розташований радар, його зона дії більша і схожа на рване коло.

Міст під Куп’янськом до 16 березня
Міст під Куп’янськом до 16 березня

Знищують повітряні цілі не радари, а зенітно-ракетні комплекси. Пускові машини з ракетами замасковані, і їх важко знищити, якщо невідомі точні координати. Але для того, щоб “бачити” цілі, їм потрібен радар. Недолік радарів полягає в тому, що для знайдення цілей їм також потрібно випромінювати радіохвилі – і тим самим видавати своє розташування.

Ще на початку повномасштабного вторгнення Суспільне повідомляло про знищення мостів у Куп’янську. “У центрі Куп’янська на Харківщині відбувся авіаудар в районі мосту через річку Оскіл. Свідки розповідають, що вибух стався 27 лютого близько 23:00. Після серії підривів, які тривали в місті протягом останніх днів, цей міст залишався єдиним уцілілим у Куп’янську”. За словами місцевих жителів, які виїхали з Куп’янська, міст вцілів, але вибухи його пошкодили. Тобто, ймовірно, він не витримає важкої військової техніки.

Міст у Кругляківці на оптичному супутниковому знімку
Міст у Кругляківці на оптичному супутниковому знімку

У такому разі цілком можливо, що Кругляківка – це єдине місце, де російські війська безпечно можуть переправитися через річку Оскіл. Наступний міст розташований в містечку Борова, на околицях якого йдуть бойові дії. Навіть якщо міст у Куп’янську ще цілий, російська армія зацікавлена у тому, щоб мати запасний варіант. Також не виключено, що комплекс ППО в Кругляківці прикриває різні об’єкти в цьому регіоні. Зокрема, склади, командні центри й інші переправи.

Якщо ви знаєте, де під Куп'янськом розташовані російські радари (вантажівки з антенами) або пускові ракет для систем ППО чи інша військова техніка російської армії — повідомте українську владу. Ця інформація може допомогти Україні в майбутній битві за Донбас.

Як можна побачити радари на супутникових знімках?

Підхід, який ми використали, описано у цьому матеріалі. Автор пояснює, що є два типи супутникових знімків: оптичні та радарні. Оптичні – це “фотографії” планети дуже якісною камерою з космосу. Ми бачили чимало таких знімків російської техніки чи розбитого військового корабля в Бердянську. Інший тип – це знімки супутників-радарів, що сканують земну поверхню.

Супутники-радари випромінюють радіохвилі, які відбиваються від земної поверхні та повертаються до супутника. Аналізуючи, яким чином відбиваються радіохвилі, можна зробити висновки про те, що саме міститься на земній поверхні. Особливість таких радарів полягає в тому, що їм не заважають хмари (як звичайним оптичним супутникам), але вони реагують на різні електромагнітні перешкоди на місцевості. Sentinel-1 – група з двох радарних супутників, які щодня сканують земну поверхню. Європейське космічна агенція, якій належать ці супутники, швидко публікує свіжі знімки онлайн, і їх можна використовувати для власних досліджень.

Автор статті, яку ми згадували вище, помітив, що якщо агрегувати (скласти докупи) знімки за декілька днів, можна побачити “перешкоди” у вигляді щільних фіолетових прямокутників або хрестів на знімку. Він спробував дослідити, що відбувається в місцевості, де виникають такі хрести – і зрозумів, що там стоять батареї американських протиповітряних комплексів Patriot. Їхні радари настільки потужні, що створюють "шум" для супутника.

Саме цей "шум" ми й можемо побачити на знімках. Російські системи ППО використовують подібні радари, і тому теоретично ми теж можемо побачити їх на супутникових знімках. Зазначимо, що прямокутник, який видно на знімку – це не зона дії радару, а ознака його роботи. Ймовірно, довжина цього прямокутника – це діаметр зони дії радару. Якщо вам цікаво розібратися детальніше, як працює такий підхід – читайте статтю.

війна datavis супутник радари data journalism ППО росія купянськ оскіл сіверський донець

Знак гривні
Знак гривні