Щ

Що писали про війну в російських новинах

Ми проаналізували новини російських сайтів за період 24–27 лютого та зробили огляд того, що ворог розповідає власному населенню про напад на Україну. Для цього перелаштували нашу модель моніторингу дезінформації та проаналізували майже 11 тисяч новин з російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, що прицільно поширюють російську дезу. 

У перші чотири дні російська пропагандистська машина намагалася дозовано подавати інформацію про воєнні дії та їх наслідки для РФ. Темі вторгнення до України було присвячено близько 30–35% новинних публікацій державних російських медіа та російських «новинних» помийок. Основна маса цих матеріалів були передруками тез Владіміра Путіна про “историческую несправедливость”, “демилитаризацию”, “денацификацию” тощо.

Російські інформаційні війська також активно включились у розповсюдження дезінформаційних повідомлень про втрати ЗСУ та потрапляння наших воїнів у полон. Не обійшлось без фейків про обстріли та агресію щодо мирного населення з боку України.

Пропагандистам також потрібно було якось реагувати на потужні санкції Заходу щодо Росії. Матеріали про санкції вказують на те, що символічні жести дошкулили ворогові більше, ніж реальні економічні удари. Пропагандисти приділяли дуже багато уваги скасуванню спортивних подій та обмеженню авіапольотів. Навіть присвятили кілька десятків матеріалів забороні брати участь у Євробаченні, називали конкурс “политизированным”. Також спекулювали про роль Роскосмосу та незамінність Росії для роботи Міжнародної космічної станції

Натомість мало говорили про жорсткі санкції щодо фінансового сектору РФ та їхній майбутній вплив на населення країни-агресора. Замість того, щоб підготувати власних людей до жорсткої економічної кризи, російські медіа писали, як тяжко західним країнам доведеться без співпраці з російським космічним агентством і Газпромом.

Темі переговорів з Україною та Заходом присвятили менше матеріалів, ніж фейкам про поступ агресора та готовність до санкцій. Розмови з лідерами країн ЄС та США подавались як безплідні, в яких Захід займає ворожу позицію. Ілюзію прагнення Росії до миру підтримували через матеріали про переговори Путіна з лідерами Китаю та лояльних країн пострадянського простору. Суттєву частину матеріалів про переговори займала і дезінформація про відмову України від дипломатичних спроб.

На початок вторгнення (24 лютого) ми спостерігали мало матеріалів про Донбас. Ми зафіксували лише кілька згадок про рішення формально анексувати Донецьку та Луганську області України. Про насильницьки переміщених простих громадян, яким наказали евакуюватися і назвали біженцями з так званої “ДНР” не писали взагалі або публікували пропагандистські матеріали про «гуманітарні зусилля».

Аналогічно, Крим не набув широкого висвітлення у ворожих матеріалах. Більшість повідомлень стосувались спроб відновлення роботи Північнокримського каналу.

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів, які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються вторгнення. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми й будували висновки.

Сайти:

antifashist.com, comitet.su, crisis.in.ua, free-news.su, fromdonetsk.net, kafanews.com, kommersant.ru, lenta.ru, life.ru, meridian.in.ua, naspravdi.info, nefakt.info, newc.info, newsland.com, nk.org.ua, novorossiy.info, odnarodyna.org, patriot-donetsk.ru, pravda.ru, pravdanews.info, regnum.ru, riafan.ru, ruinformer.com, russian-vesna.ru, russian.rt.com, rusvesna.su, sevastopol.su, sobytiya.info, ukraina.ru, vz.ru, xvesti.ru

Деякі сайти дезінформації не завантажувались через те, що українці їх успішно знешкодили.

війна медіапростір дезінформація

Знак гривні
Знак гривні