Я

Як Росія готувала вторгнення в Україну. Моніторинг дезінформації №117

  • В Україні дефіцит зброї, армія не здатна буде втримати оборону. 
  • Росія радо приймає «біженців» з ОРДЛО. 
  • В ОРДЛО продукують фейки та заявляють про геноцид. 
  • Сайти-сміттярки теж радіють, що 16 лютого вторгнення не відбулось. 
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 14 — 20 лютого 2022 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Понад 65% новин минулого тижня писали про Росію, можливе вторгнення та фейки про українських диверсантів в ОРДЛО

І хоч після початку бойових дій в Україні новини минулого тижня здаються вже не такими актуальними, проте ми продовжуємо ретроспективно аналізувати інформаційне поле та звертати увагу на те, як джерела російської пропаганди просували окремі теми та готували інформаційне поле для подальшого збройного наступу.

«Україні нічим оборонятися»: чергова інформаційна атака РФ

21 лютого 2022 року президент РФ Владімір Путін підписав укази про визнання так званих «республік» на Донбасі. Цьому передувала масована інформаційна атака України з боку РФ. Дезінформатори намагались посіяти серед українців зневіру щодо власних збройних сил та військово-політичного керівництва. Українські та російські маніпулятивні медіа, що поширюють російські дезінформаційні наративи, нарікали на жахливе становище ЗСУ та намагались викликати занепадницький настрій у своєї аудиторії. 

«Тотальная война – не для Украины» – голосили вони, запевняючи своїх читачів, що Україні не буде чим оборонятись у разі широкомасштабного наступу РФ. Причиною називали тотальну корупцію в лавах ЗСУ та зруйнований оборонно-промисловий комплекс. «Воруют все!», «В ВСУ наблюдается дефицит оружия и боеприпасов», «Крадут даже то, что нас поставляют в рамках помощи наши западные партнеры» – ось типові приклади того, як російські дезінформатори писали про готовність України оборонятися від агресії сусідньої держави. Після вторгнення вони самі можуть пересвідчитися у своїй брехливості.

За версією російських мейнстримних сайтів, основними винуватцями «руйнування» української оборонки є США та інші західні країни. Адже вони «готовы сражаться с Россией до последнего украинца, попутно наживаясь или на войне, или по крайней мере на подготовке к ней».

Окрім цього, ми зафіксували чергову спробу інформаційної атаки на постать українського міністра оборони Олексія Резнікова. Українські маніпулятивні помийки «проаналізували» заяви міністра за останній час та дійшли до висновку, що він хоче «перепрыгнуть президента в борьбе за рейтинги». На їхнє переконання, головна мета Рєзнікова на посаді міністра – це «получения максимального пиара, особенно на фоне неспокойной ситуации в Украине». Рєзніков нічого не робить «по укреплению обороноспособности государства», а вся його діяльність зводиться до «пиар[а], комментари[ев] в стиле, если не Верховного, то как минимум главнокомандующего, и заявлени[й] президентского уровня», – писали дезінформатори. Вочевидь, подібними матеріалами Росія хотіла б викликати розбрат всередині українського політичного класу та послабити таким чином обороноздатність нашої держави.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Насильницька евакуація жителів ОРДЛО

Слідом за фейками про масштабний наступ ЗСУ на ОРДЛО та байками типу «Байден отдал приказ Зеленскому наступать на Донбасс» окупанти розпочали «евакуювати» жителів ОРДЛО. А відтак російське інформаційне поле наповнилось новинами про те, як Ростовська область готова прийняти «біженців», що Путін пообіцяв всім виплатити по 10 тисяч рублів (приблизно 3600 гривень), і що ця «евакуація» відбувається організовано та злагоджено («​​развернуты пункты жизнеобеспечения, для граждан организовано горячее питание, им оказывается психологическая и медицинская помощь», «Образовательные организации Ростовской области готовы принять всех школьников, прибывших из Донецкой и Луганской Народных Республик»). 

Насправді ж реальність набагато гірша – поки обстріли ведуть лише самі окупанти, вивезені українці опинились у скрутних умовах, в самій Ростовській області ще 18 лютого не знали про заплановану евакуацію (та не були до неї готові), а вся ця «евакуація» має на меті лише створення яскравої картинки для російських пропагандистів. 

Фейки про наступ ЗСУ на ОРДЛО 

Щоб виправдати евакуацію мирного населення з ОРДЛО та підготувати матеріали для виправдання Росією свого військового вторгнення, впродовж минулого тижня окупанти активно працювали над посиленням вже стандартних фейків про обстріли ЗСУ. Серед найяскравіших фейків – звинувачення ЗСУ в обстрілі дитячого садочка в Станиці Луганській, новина про вибух українського снаряду на території Росії, підірване запарковане авто в центрі Донецька, спроба «украинскими диверсантами» підірвати ємність для зберігання аміаку на заводі «Стирол», підрив газорозподільного вузла та те, як «группа украинских диверсантов из состава 24-й отдельной штурмовой роты ДУК «Правый сектор*» атаковали трансформаторную подстанцию Васильевской насосной станции». І цим список не вичерпується. Наприклад, лише впродовж двох днів наприкінці минулого тижня машина російської пропаганди спродукувала 8 фейків. І на цьому не зупинилась.  

Разом з фейками від російських дезінформаторів лунали й абстрактні звинувачення та прогнози, що «армия «незалежной» готовит морской тактический десант для захвата позиций Народной милиции ДНР на азовском побережье», або що українські військові «в назначенный день нанесением поражения самолетами, вертолетами и беспилотными летательными аппаратами планируют уничтожить объекты военного и гражданского назначения на территории ДНР и ЛНР на глубину до 10-15 км».

При цьому метою українських збройних сил нібито є «"зачистка" территории народных республик от русскоязычного населения, выдавливание его на территорию России, получение контроля над всей территорией народных республик». Загалом російська пропаганда постійно апелює до тез про «геноцид» та миротворчу місію Росії (хоча і цю тезу вже спростували – як українська сторона, так і генеральний секретар ООН).

«Запад продолжает нагнетать»

Дезінформатори кпили з повідомлень про підвищений ризик російського вторгнення 16-го лютого. Ці повідомлення активно поширювали провідні західні медіа, а також високопосадовці багатьох західних країн, намагаючись стримати повномасштабну російську агресію. 

Попри те, що анонсованого вторгнення не відбулося, весь минулий тиждень війська та флот РФ здійснювали загрозливі маневри в безпосередній близькості від нашого державного кордону. Українські маніпулятивні помийки писали, що «тема "вторжения" сугубо виртуальная» та потрібна лише для того, щоб заробляти на ній політичні очки. «США и Британия намерены продолжать свою программу "фейковой войны" вне зависимости от того, что происходит в реальности» – запевняли вони, намагаючись «викрити» потаємну мотивацію Заходу за допомогою добірної конспірології та теорій політичних змов. 

«Пришло время провокаций мирового масштаба»  – писали дезінформатори – «Запад вступил в период массовых восстаний против локдаунов , против диктата корпораций и против так называемого "нового мирового порядка". То есть против цифрового фашизма. … В США вообще внутренний раскол грозит перерасти а открытую гражданскую войну. В таких условиях США не против с помощью ограниченной войны сбросить протестный потенциал на экспорт».

На думку Христо Грозєва, керівника Bellingcat, знаменитої міжнародної організації журналістських розслідувань, Захід вибрав правильну стратегію, наперед озвучуючи плани Кремля. «Кожна зміна плану призводить до помилок. І це дуже-дуже корисно, щоб вивести брехню на світло», – сказав Грозєв.

Але і це, на жаль, не допомогло уникнути війни.

Популізм про поліетнічний Крим, що активно розвивається 

Поширювали цитати депутата кримського «парламенту» Юрія Ґємпєля про те, що «Крым, будучи частью РФ, стал активно развиваться». Ґємпєль також заявив, що тепер в Криму «можно свободно говорить на родных языках». Нагадаємо, що до окупації на півострові працювало 7 українських шкіл та понад 500 російських. Наразі в Криму не залишилось жодної школи з українською мовою навчання, попри те, що за російськими ж даними у Криму проживає 344 515 (15,68%) етнічних українців. 

Зеленський. Сильний виступ "копії Порошенка" 

Російські дезінформатори коментували промову Зеленського в Мюнхені, називали його слова про Будапештський меморандум «фантастической чушью», а самого президента України охрестили «испуганным человеком». В той час як українські маніпулятивні видання називали цю промову «высший этап, пик развития президента Украины Зеленского», але одразу переводили тему та вимагали від нього тепер розповісти про те, як він «намерен решать внутренние проблемы». Та як російські, так і українські сайти-сміттярки продовжували розміковувати, чи кращий Зеленський за Порошенка, чи все ж за пʼятого президента в Україні жилось краще.

Висновки

Уже після початку вторгнення російських військ в Україну можемо стверджувати: впродовж минулого тижня дезінформатори робили все для того, щоб створити підґрунтя для нападу. І хоч фейки не пройшли, але суттєво «оздобили» російське інформаційне поле та яскраво супроводили примусову «евакуацію» жителів ОРДЛО. Попри те, що всі зусилля західної розвідки, української армії та дипломатів не дозволили уникнути оголошеної Росією війни, до цієї війни в Україні вже були набагато краще підготовлені. 

Тому віримо в українських захисників та продовжуємо моніторити українські та російські медіа.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 23189 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні