А

Адміністрація Байдена агресивно оприлюднює розвіддані, намагаючись цим стримати Росію

Про це йдеться у статті CNN, яку ми перекладаємо повністю.

Останні кілька місяців адміністрація Байдена підживлює тривожні заголовки та дивує офіційний Вашингтон дивовижним барабанним дробом офіційного розкриття раніше засекречених розвідувальних даних, які викривають рухи Росії під час масового накопичення Москвою військ на українському кордоні.

Посадові особи адміністрації заявляють CNN, що це викриття ретельно узгоджується між Радою національної безпеки США, розвідувальною спільнотою та іншими установами національної безпеки у спробі перешкодити плануванню Росії, зменшити ефективність будь-яких операцій під фальшивим прапором та, зрештою, стримати військові дії.

І є ознаки, що ця стратегія працює, кажуть посадові особи США. Адміністрація Байдена вважає, що президента РФ Володимира Путіна спантеличили деякі з витоків, заявляє високопосадовець США, і розвідувальне перехоплення даних змусило російських посадовців у війську та спецслужбах бурчати щодо викриття їхніх планів, як раніше повідомляв CNN.

"Ми сподіваємося, що росіяни здивовані знанням союзників про ці речі та що вони мають внутрішню реакцію, – сказав CNN чільний високопосадовець західної розвідки. – Зазвичай ти б очікував, що росіяни почнуть думати, а чи не завівся у них кріт. Корисно змушувати їх сумніватись у собі". "Корисно змушувати їх ставити під питання, чи зможуть вони справді здійснити деякі з цих планів і при цьому зберегти таємність і елемент несподіванки, – продовжує цей високопосадовець. – Іноді, якщо ввести в систему достатньо сумніву, вони можуть усунути деяких компетентних осіб, яких вони підозрюють у шпигунстві, котрі насправді не є шпигунами".

Хоча Сполучені Штати в минулому вже розсекречували та публікували засекречену інформацію задля інших цілей зовнішньої політики – часом ефективно, а часом, як у підготовці до Іракської війни, катастрофічно – сам обсяг цих розкриттів робить підхід Байдена до конфлікту, що поволі розгортається, вартим уваги.

Зіткнення зі ЗМІ

Ця стратегія також призвела до зіткнень з американськими ЗМІ через небажання адміністрації показувати докази своїх заяв. Ці розкриття здебільшого відбуваються у формі заяв від речників, і посадові особи надали мало свідчень – по суті, просячи журналістів повідомляти про цей матеріал без підтвердження. (Інші повідомлення у ЗМІ щодо цієї кризи, звісно, походять з конвенційних джерел та неавторизованих витоків).

"Якщо ви сумніваєтесь у тому, що можна довіряти уряду США, уряду Британії або іншим урядам, і хочете, знаєте, знайти розраду в інформації, яку видають росіяни, то це ваше право", – сказав речник Державного департаменту США Нед Прінс, коли його запитали щодо цього минулого тижня. Згодом він подзвонив журналісту, щоб попросити пробачення.

На минулому тижні речники багатьох агенцій США сказали, що США мають розвіддані про те, що Росія планувала випустити підписане відео, яке показує постановні атаки нібито українських сил, щоб створити привід для воєнних дій. У січні США заявили, що вони мають надійну інформацію, яка вказує, що Росія ввела групу оперативників з метою провести окрему операцію під фальшивим прапором на Сході України. А у грудні 2021 року Білий дім випустив розсекречений документ, який свідчив, що Росія планує напад на початку 2022 року за участі до 175 тисяч військовослужбовців. Посадові особи також із разючими деталями публічно повідомляли про кількість російських військових, які вони бачать на кордоні – й розвіддані на цю тему було підтверджено комерційними супутниковими зображеннями, які оприлюднили приватні компанії.

"Ми не використовуємо пресу. Ми проводимо стратегічну комунікаційну кампанію, – сказав посадовець західної розвідки. – Пам'ятайте, що для цих розкриттів є багато потенційних аудиторій, незалежно від того, чи робляться вони з трибуни, чи під час брифінгів щодо бекграунду, чи в інших форматах. Я вважав би, що Державний департамент, імовірно, також намагався заявити американському народу, що "ось це природа цієї кризи. Це те, що ми бачимо".

Ця тактика має знамениті прецеденти в часи "холодної війни". Так, у 1962 році адміністрація президента Джона Кеннеді оприлюднила фотографії радянських балістичних ракет, розміщених на Кубі посеред кризи, частково з метою переконати скептичну пресу у США та Британії.

Тим часом у 2022 році мета є більш операційною: це спроба не дати Росії того самого елементу несподіванки, з якого вона скористалась у 2014 році, коли анексувала Крим. Багато з тих самих посадових осіб, які зараз перебувають в уряді США, зблизька бачили прийняття рішень у 2014 році й "абсолютно" реагують на уроки, яких їх навчив той досвід, заявили CNN західні дипломати.

Тоді, у 2014 році, західні посадові особи були заскочені зненацька російськими запереченнями факту, що вона надсилає на півострів військових без розпізнавальних знаків перед фактичним нападом, згадує західний дипломат. Посадові особи тоді казали репортерам на "офрекордах", що вони скептично ставляться до "зелених чоловічків" – але публічно не виступали зі спростуванням російських заперечень.

Сполучені Штати вже давно мають труднощі з тим, як реагувати на використання Росією так званих сірих воєнних тактик – як-от дезінформація й операції під фальшивим прапором. Це тактики, які військові США історично не використовують і яким не протистоять.

Посадові особи в розвідці десятиліттями дебатують про те, як і коли робити ранні розкриття розвідданих з метою перешкодити такій асиметричній тактиці. Й ці дискусії тільки посилилися після того, як путінська Росія вхопилася за можливості цифрової доби для ведення складної інформаційної війни, кажуть нинішні та колишні посадові особи.

Однак стратегія адміністрації Байдена, що полягає в постійних розкриттях, є одним із перших послідовних зразків порівняно нової та ще не перевіреної доктрини.

"Нова доктрина полягає в тому, що розвіддані мають потенціал зброї в інформаційних операціях", – заявив колишній директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер, який зазначив, що адміністрація Обами робила подібні розкриття після російського вторгнення в Україну в 2014 році.

Кожен випадок розглядається окремо

Ці розкриття також привернули увагу тому, що багато з розкритої інформації неможливо було дізнатися лише з супутникових знімків (які часто дублюються в публічних каналах) – й натомість це вказує на явний доступ США до російських військових і розвідувальних каналів.

Супутникові знімки мають порівняно обмежені можливості, зазначають нинішні та колишні посадові особи в розвідувальних органах. Неможливо зрозуміти наміри Путіна з самих лише танкових формацій, котрі можна використати як "обманку".

Посадові особи США добре знають, що в російській військовій доктрині прямо йдеться про обман – концепція, яка російською відома як "маскировка", тобто "маскування".

Однак оприлюднення розвідданих про можливі операції під фальшивим прапором також є найбільш ризикованими для США, кажуть колишні посадовці. Очевидно, недоліком таких речей є: "А чи джерело, з якого ми це отримали, не зникне після цього? – каже Клеппер. – Тобі завжди треба тут робити оцінку ризиків і можливих здобутків".

Інше джерело, знайоме з розвідданими, визнало, що він "особисто дещо здивований тим, як багато розкрито публічно, хоча я оцінив баланс між викриттям російських схем і прихованням чутливих джерел і методів".

Нинішні посадові особи США кажуть, що рішення про розсекречення кожного шматка інформації проходить нормальні процедури, які очолює офіс Директора національної розвідки, та що не було зроблено жодного розкриття, яке викрило б засоби, за допомогою яких Сполучені Штати зібрали цю інформацію.

"Розвідувальна спільнота використала свої стандартні процедури розсекречення, які існують з метою захисту джерел і методів", – заявив посадовець розвідки США.

А тим часом неймовірна кількість російського нарощування відобразилася публічно, що дало адміністрації свободу також публічно обговорювати той тип "твердих" розвідданих про кількість військових і розміщення сил, які в минулих конфронтаціях були б засекречені.

Із поширенням та покращенням в останні роки комерційних супутників, фото російських формацій військ і танків у високій роздільній здатності, які колись були б можливими винятково для урядових супутників, тепер оприлюднюються такими приватними компаніями, як Maxar.

Ця стратегія також була невіддільною частиною ширших зусиль адміністрації Байдена, яка ділиться розвідданими, щоб рівною мірою інформувати партнерів і союзників щодо природи загрози.

"Я ще ніколи не бачив, щоб це так працювало. Це підхід цілого уряду. Посадові особи США думають про те, що ми маємо вносити в розмову, дуже проактивно, – каже посадова особа Державного департаменту, знайома з процесом. – І багато з цих розмов про те, щоб ділитися розвідувальними даними, відбуваються тому, що певні країни просто не вірять у те, про правдивість чого ми кажемо".

На публіку РФ відповідає простим запереченням американських даних, називаючи їх пропагандою та істерією.

"Поки що всі ці заяви необґрунтовані й нічим не підкріплені", – сказав після одного з недавніх розкриттів інформації Дмитро Пєсков, речник Путіна.

Журналісти, часто прямо пригадуючи довірливе відтворення заяви адміністрації Буша про розвідку перед війною в Іраку, тиснуть на посадових осіб, щоб ті надали докази, які підтверджували б пресрелізи. Адже у 2003 році значна частина розвідданих, які були навмисне оприлюднені для преси та світової громадськості, стверджували, що є докази відновлення Саддамом Хусейном програми зі створення ядерної зброї – й вони, на жаль, виявилися хибними, насамперед через єдине й ненадійне джерело США.

Речник Ради національної безпеки США у вівторок заявив, що адміністрація не може зробити публічною інформацію, що лежить глибше, "не зрадивши джерел і методів розвідки", й додав, що "є цінність для громадськості у викритті цих операцій і в тому, щоб переконати Росію не проводити їх".

Попри все, викриття адміністрації Байдена загалом дістали позитивні відгуки як обдумане й ефективне використання розвідки, як свідчать джерела в усьому уряді США, які знайомі з глибшою інформацією.

"Я думаю, добре робити це, адже, "закладаючи" росіян, а особливо якщо ти можеш робити це на випередження, ти можеш запобігти тому, щоб це сталося – і здається, принаймні поки що, саме так, можливо, й відбувається", – сказав Джеймс Клеппер.

розвідка росія україна ескалація сша інозмі

Знак гривні
Знак гривні