У

У Туреччині теж популярні конспірологічні теорії щодо COVID-19. Але карантинних правил дотримуються всі

«Якщо я не носитиму маску, це може стати причиною чиєїсь смерті», – каже Гьокай, молодий турецький вчитель. «Маска лише провокує розвиток вірусу», – апелює Муро, менеджер готелю в Стамбулі. Але обидва беззаперечно носять маски, часто дезінфікують руки, стежать за гігієною. Абсолютна більшість населення Туреччини робить так само, незалежно від особистої думки про вірус. І в цьому – основна відмінність між Туреччиною й Україною.

Я провела власне опитування серед турків щодо популярних в Україні міфів про коронавірус. Питала моїх давніх друзів і нових знайомих, з якими перетиналась у цей свій приїзд до Туреччини.

Раціоналісти

Умут, міжнародний логіст зі Стамбула, і Гьокай, вчитель німецької мови з міста Едірне, – із тих, хто керується науковими дослідженнями щодо коронавірусу й відкидає існування «всесвітньої змови».

Умут:

«Чесно скажу, Дар’є, у мене немає точної відповіді, чи цей вірус штучний, чи природний. Також не можу впевнено казати про вишки 5G. Це наукові питання, а я не науковець. Ми з моїми друзями просто дотримуємось правил карантину, за інерцією. А говоримо про політику, про інфляцію, про Вірменію, Азербайджан – у Туреччині достатньо й інших гострих тем, ти знаєш».

Гьокай:

«Деякі люди розповідають нісенітниці стосовно походження вірусу. Особисто я впевнений, що він має природне походження. Розповіді про вишки 5G звучать як божевільна теорія американської конспірології. Це просто неможливо, щоб вишки поширювали вірус. Чесно, я вперше чую, що Біл Гейтс якось пов’язаний із вірусом. Тут навіть немає, що обговорювати».

Цієї ж версії дотримується Еліф, молода дівчина, моя випадкова знайома з Туреччини:

«Я впевнена, що вірус має природне походження, не люди його винайшли».

Конспірологи

У Туреччині циркулюють ті самі теорії й міфи про коронавірус, що поширені й в інших країнах. Багато турків впевнені у штучному створенні вірусу для контролю людей, його поширенні через вишки мобільного зв’язку 5G та активній участі в цьому Біла Гейтса.

Толга, тренер дитячого футбольного клубу "Башакшехір":

«Це захворювання хтось створив штучно. Я слухав промову Біла Гейста, де він казав про перенаселення планети і про потребу контролю за людьми. Також я чув, що мобільні вишки 5G активують вірус у нашій біологічній системі. Коронавірус може легко проникати в тіло й захоплювати його. У нашому світі можливо все».

Муро, менеджер готелю в Стамбулі:

«Я думаю, вірус був створений в якійсь лабораторії, щоб контролювати людей. Бачили фільм «Зараза»? От. Хіба можливо це було передбачити? Ні. Тому я вважаю, що хтось створив і поширив коронавірус».

Есра, хостеса кафе в туристичному районі Балат:

«Не може бути, щоб інфекція, що захопила всю планету, виникла в природі. Хтось цей вірус створив».

Водночас Есра не знімає маски, говорячи з друзями чи клієнтами кафе. А разом із замовленням приносить запашний лимонний одеколон – продезінфікувати руки перед їжею.

Те, що одразу впадає в око в Туреччині: більшість людей на вулицях носять маски. Незалежно від контролю з боку поліції, інших відповідальних за дотримання маскового режиму, і незалежно від власної думки про коронавірус.

більшість людей на вулицях носять маски, незалежно від власної думки про коронавірус

Дотримання правил

Більшість турків носить маски навіть на вулиці. Це результат двох факторів: жорсткого контролю влади і соціального тиску.

00000IMG_00000_BURST20200906180028414_COVER.jpg

Переважна більшість носить маски і на вулиці

Гьокай коментує:

«Туреччина – це країна, де багато регіонів і субкультур. Тому думки щодо вірусу дуже різні. Але найбільше впливає соціальний тиск, який ми одне на одного здійснюємо. Люди усвідомлюють: якщо вони не надівають маску, хтось може померти через це».

У транспорті, в будь-яких приміщеннях – 100% людей в масках. За дотриманням стежать водії і працівники закладів. Від поодиноких порушників безапеляційно вимагають негайно надіти маску. І не буває такого, щоб хтось не послухався або почав сперечатись.

IMG_20201001_123251.jpg

Кількість пасажирів у громадському транспорті суворо обмежується

IMG_20200918_195814.jpg

Авторка Текстів у напівпорожньому турецькому автобусі

Толга спочатку щиро сміявся, коли я сказала, що в Україні люди не надівають маски в автобусах. Потім припинив, побачивши, що я серйозно. І сказав: «Я жодного разу не бачив в Стамбулі людини без маски в транспорті. За всі пів року, що триває пандемія».

У трамваях Анталії навіть є спеціальний «масковий контролер». Одного разу я забула надіти свою маску і щойно увійшла до салону, як контролер наказовим тоном звернувся до мене: «Маскі, маскі».

IMG_20200922_155846.jpg

В автобусі Стамбула моєму знайомому українцю зробили зауваження двічі за одну хвилину: спочатку – водій, коли він зайшов до салону взагалі без маски. Потім – жінка, що сиділа поруч, коли він натягнув маску лише на рота, не закривши при цьому ніс.

Штраф за недотримання маскового режиму близько $115

Штраф за недотримання маскового режиму – 900 лір (близько $115). Одного разу, коли взяла круїз по Босфору, поліцейські вдалися навіть до попереджень: повідомили мені суму штрафу, якщо раптом я надумаю зняти маску на паромі. Хоча на ту мить я була в масці. А момент «першого попередження» зафіксували на фото.

Носити маски вимагають і на відкритому просторі, в найбільш завантажених районах.

У містечку Кайсері, що в центральній Туреччині, я бачила, як наряди поліції стежили за дотриманням маскового режиму в центрі міста – біля старовинної фортеці, центральної мечеті, Гранд базару.

Патрулювання вулиць є і в туристичних частинах Стамбула. Зокрема, на головній туристичній вулиці Істікляль. За потреби поліцейські видадуть маску безкоштовно. Також безкоштовні маски завжди є на входах у шопінг-центри та іноді навіть маленькі супермаркети.

безкоштовні маски завжди є на входах у шопінг-центри

Мечеті теж залучені до пропагування маскового режиму. Перед закликом до мусульманської молитви імами через гучномовці закликають надіти маски й зберігати соціальну дистанцію під час намазу. Це я чула в кількох містечках у Кападокії, популярному туристичному регіоні.

Навіть якщо поліції немає поблизу

Коли поліції немає поруч, більшість людей лишається в масках. Хтось носить за інерцією, а хтось – усвідомлено.

Гьокай впевнений, що люди розуміють важливість носіння масок:

«Люди усвідомлюють, що якщо вони не носитимуть маску, хтось може померти через це. Наскільки я бачу, влада не так суворо контролює масковий режим. Але люди самі собою відповідальні».

Умут називає контроль влади першочерговим фактором:

«Я впевнений, що якби влада не робила свою роботу, людям у Туреччині було б однозначно байдуже. Вони б поводилися безвідповідально».

Чи можна захворіти від носіння масок – яка думка переважає в Туреччині

Більшість турків однозначно погоджуються, що маска потрібна, захищає і не може зашкодити.

Толга:

«Так, маски захищають, тільки треба міняти їх кожні 45 годин. Для Туреччини, як і для інших народів Сходу, типово часто міняти одяг і стежити за його чистотою. А тепер ми цю звичку поширили і на маски».

Умут:

«Вчені одностайні в тому, що маски захищають і шкоди від них нема. Я впевнений, що використовувати маски в той спосіб, як нам радять вчені, – це добре, і не можу уявити, як вони можуть нашкодити».

Гьокай:

«Медсестри, лікарі постійно в масках, і нічого з ними не трапляється».

Еліф:

«Звісно, я вірю, що маска захищає. Однак тільки її не достатньо: треба часто мити руки і не надто контактувати з іншими. Тоді це матиме більший сенс».

Але, як і в кожній країні, певна кількість людей ставиться до масок скептично.

Арі, продавець косметичного магазину:

«Маска згубно впливає на метаболізм у тілі. Мікроби проникають у тіло через маску». Десь таке саме пояснення дає і Муро, менеджер готелю в Стамбулі: «Маска збирає мікроби, тому краще б їх не носити».

Люди приблизно однакові в усіх країнах. Всюди люблять обговорювати чутки й теорії світових змов. Але на практичний результат впливають стратегія влади країни, а також домінуюча думка в соціумі.

Зараз у Туреччині триває друга хвиля коронавірусу. Кількість заражених щодня росте, але не так стрімко, як в Європі – щоденний приріст становить близько 0.5%. Утім, у Туреччині почуваєшся набагато безпечніше і спокійніше, ніж в Україні.

ковід суспільство туреччина маска конспірологія

Знак гривні
Знак гривні