Н

Навіть маски з тканини таки захищають також і тих, хто їх носить

Вдихаючи менше повітря з краплинами, що містять часточки коронавірусу — хворієш легше.

Цю статтю можна також прослухати:

А короткий виклад головної ідеї статті можна подивитись на відео:

Маски таки захищають тих, хто їх надягає.

Про це йдеться в матеріалі The Conversation.

Маски сповільнюють поширення SARS-CoV-2, зменшуючи кількість вірусу, який інфіковані люди посилають у середовище довкола себе, кашляючи або просто розмовляючи й дихаючи.

Докази з лабораторних експериментів, свідчення з лікарень та досвід цілих країн — свідчення, що маски працюють. ВООЗ рекомендує носити їх у публічних місцях (закриваючи як рот, так і ніс).

Чим більше вдихнув вірусу — тим більший шанс опинитися в лікарні. Фото AP
Чим більше вдихнув вірусу — тим більший шанс опинитися в лікарні. Фото AP

З огляду на всі ці докази та свідчення, в багатьох місцях носіння масок стало нормою.

Моніка Ганді, лікарка-інфекціоністка й професорка медицини університету Каліфорнії у Сан-Франциско, пише в своїй статті про те, що після впровадження обов'язкового чи рекомендованого носіння масок медики почали помічати цікаву тенденцію.

У місцях, де більшість людей носить маски — навіть ті, хто таки інфікуються, кардинально рідше захворюють серйозно порівняно з місцями, де маски носять менше.

Свідчення показують, що люди, які носили маску, навіть якщо заразилися все одно — хворіють легше.

Коли ти в масці — навіть у саморобній масці — зазвичай ти отримаєш значно нижчу дозу коронавірусу, ніж коли ти без маски.

І нещодавні експерименти з тваринами з використанням коронавірусу, і близько сотні років досліджень вірусів свідчать про те, що нижче вірусне навантаження означає менш серйозний перебіг хвороби.

Жодна маска не досконала — і носіння маски може не убезпечити від інфікування. Однак маска може змінити те, чи опинишся ти в результаті в реанімації — чи перехворієш так, що навіть не помітиш цього.

Ані хірургічна, ані саморобна чи фабрична тканинна маска не захищають на 100%. Але вони зменшують кількість вірусу, який потрапить в організм, і цим полегшують перебіг хвороби навіть у випадку зараження. Фото AP
Ані хірургічна, ані саморобна чи фабрична тканинна маска не захищають на 100%. Але вони зменшують кількість вірусу, який потрапить в організм, і цим полегшують перебіг хвороби навіть у випадку зараження. Фото AP

Доза вірусу визначає серйозність перебігу хвороби

Як тільки ти вдихаєш будь-який респіраторний вірус, він одразу починає "захоплювати в заручники" будь-які клітини, біля яких опиняється, намагаючись перетворити їх на машини для відтворення самого вірусу. Імунна система, натомість, намагається зупинити цей процес.

Кількість вірусів, які опинилися в організмі — те, що називається вірусною дозою чи вірусним навантаженням — значною мірою визначає серйозність подальшого перебігу хвороби. Це стосується не лише коронавірусу, а й будь-якої хвороби починаючи від знайомого грипу.

Якщо вірусне навантаження дуже високе, навіть імунна система сильного і здорового організму може не впоратися. Поміж тим, як віруси захоплюють значну кількість клітин для власного розмноження, та намаганням імунної системи щосили зупиняти віруси — тіло може зазнати значних ушкоджень, і людина може дуже сильно захворіти.

З іншого боку, якщо початкова доза вірусів, які проникли в організм, низька — імунна система зможе стримати вірус менш радикальними методами. У такому випадку у людини значно менше симптомів, або їх нема взагалі.

Концепція вірусного навантаження та його зв'язку з серйозністю перебігу хвороби існує вже майже століття. Багато досліджень на тваринах показали, що чим більшу дозу вірусів даєш тварині, тим серйозніше вона хворіє. Більше того, в 2015 році дослідники перевірили цю теорію на людях-добровольцях, використовуючи нелетальний штам грипу — і результат виявився тим самим. Чим вищою була доза вірусу грипу, який давали добровольцям, тим сильніше вони хворіли.

У липні цього року дослідники опублікували статтю, показуючи зв'язок між дозою вірусу та серйозністю перебігу хвороби конкретно щодо нового коронавірусу. Експерименти робили на хом'яках. Результат знову той самий: чим більша доза коронавірусу — тим сильніше хворіли хом'яки.

Усі ці дослідження та докази свідчать: коли ти таки заражуєшся на SARS-CoV-2 — то чим меншою була доза, що спричинила зараження, тим легше ти перехворієш.

Що ж може зробити людина для зменшення дози вірусу при зіткненні з ним?

Маски зменшують вірусне навантаження

Більшість дослідників інфекційних хвороб і епідеміологів переконані, що коронавірус поширюється насамперед через краплини, які переносяться повітрям і, меншою мірою, через аерозолі (ще дрібніші часточки).

Дослідження показують, що як тканинні, так і синтетичні хірургічні маски при правильному носінні (закривати не тільки рот, але й ніс — ремарка ТЕКСТів з огляду на українські реалії) блокують більшість часточок, які можуть містити в собі SARS-CoV-2. Жодна маска не досконала, однак мета й не полягає в нереалістичному бажанні заблокувати весь вірус. Мета полягає в зменшенні кількості того, що ти вдихнеш. І майже будь-яка маска успішно заблокує певну кількість — чим більшу, тим краще.

Лабораторні дослідження продемонстрували, що якісна тканинна маска та хірургічні маски запобігають потраплянню як мінімум 80% вірусних частинок у рот і ніс. Ці частинки й інші забруднювачі залишаються на волокнах тканини, й тому медики рекомендують, якщо можливо, міняти та прати маску після кожного приходу додому.

Нарешті, остаточний експериментальний доказ того, що маски зменшують вірусну дозу, отримано з іще одного експерименту з хом'яками. Їх поділили на дві групи, одній повітря подавали напряму, а іншій через хірургічну маску, вдягнуту на повітропровід. Хом'яків, заражених коронавірусом, помістили поряд із клітками хом'яків "без масок" і хом'яків "у масках". Повітря з інфікованої клітки подавали в обидві сусідні клітки.

Хом'яки "в масках" із меншою ймовірністю заражувалися на COVID-19. Але навіть коли деякі з хом'яків у клітці, куди повітря подавалося через маску, таки заражувалися — вони частіше хворіли у значно м'якших формах, ніж хом'яки, що заразилися без маски.

Маски збільшують відсоток асимптоматичних випадків

У липні Центри контролю за хворобами США оцінили, що близько 40% людей, які заразилися на коронавірус — асимптоматичні. Значна кількість інших досліджень також підтверджує ці цифри.

Однак у місцях, де практично всі носять маски, відсоток асимптоматичних заражень значно вищий. Так, під час спалаху на австралійському круїзному кораблі Greg Mortimer наприкінці квітня всіх пасажирів змусили носити хірургічні маски, а працівникам видали маски N95, як тільки було виявлено перший випадок.

І хоча через тісний та тривалий контакт у закритій спільноті 128 з 217 людей на борту зрештою отримали позитивний результат (тестували всіх), 81% інфікованих залишились асимптоматичними.

Подальші докази отримано з двох наступних добре відстежених спалахів: спершу на заводі з переробки морепродуктів у штаті Орегон, а потім на заводі з переробки курятини в Арканзасі. В обох випадках усім робітникам надали маски й вимагали носити їх весь час перебування на території. В обох випадках 95% заражених були асимптоматичними.

Немає сумнівів, що загальне носіння масок сповільнює поширення коронавірусу. Але крім того, докази з експериментів, вивчення кейсів на кшталт круїзних кораблів і закритих фабрик, а також давно відомі біологічні принципи доводять, що маски захищають і того, хто їх носить.

Мета будь-якого засобу боротьби з пандемією — сповільнити поширення інфекції та зберегти життя людей.

Носіння масок робить і те, й інше.

аудіотексти маска відеотексти інозмі коронавірус

Знак гривні
Знак гривні