2

23 тисяч на ліки і "просто пневмонія": як люди з коронавірусом лишаються без діагнозу

Трапляються випадки, коли люди сім’ями потрапляють в лікарню з усіма ознаками коронавірусу, проте за аналізами підтверджують хворобу не одразу. Чому тест дає похибку?

Лише в 15% пацієнтів з пневмонією знаходять коронавірус

За даними департаменті охорони здоров'я Кіровоградської ОДА, впродовж січня-червня 2019 року в області було зареєстровано 2716 випадків пневмоній, в аналогічний період 2020 – 4492. Тобто захворюваність зросла на 65%.

Починаючи з квітня, усі хворі, у яких було виявлено запалення легень, проходили додаткове обстеження методом ПЛР-діагностики на коронавірус. Із них лише в 15% випадків підтвердився COVID-19.

З січня по червень 2019 від пневмоній в області померли 79 людей, то цього року 94 людини (із них у 31 пацієнта був підтверджений коронавірус).

2 серпня Центр громадського здоров'я повідомив, що показник летальності від коронавірусу по країні складала 2,4%. А от найвищий показник зафіксували в Кіровоградській – 5,1%. У той же час в області один із найменших рівнем захворюваності по країні.

Можна припустити, що нібито високий рівень смертей серед пацієнтів області виявився через те, що у частини пацієнтів Сovid-19 не виявляють і відповідно вони не потрапляють в статистику захворюваності.

Коронавірус з другої спроби

Оксана ( ім’я героїні змінене –авт.) одна з тих, у кого не виявили коронавірус. Не виявили з першої спроби.

Вона з пневмонією потрапила до міської лікарні Кропивницького в травні.

Тест № 1 - негативний

«Зателефонувала сімейній лікарці, вона сказала не йти в поліклініку аби не розносити потенційний вірус, а викликати швидку. Подзвонила в швидку – ті сказали дзвонити сімейній лікарці. Правда, коли пояснила ситуацію, то самі зателефонували черговому лікарю поліклініки №1 і хвилин за 15 до мене приїхала лікарка, послухала мене і відправила на комп’ютерну томограму», – згадує жінка.

Томографію зробила у приватній клініці. За дві години забрала результат і їй сказали терміново робити ПЛР-тест, бо є ознаки коронавірусу – двостороння полісегментарна пневмонія з ефектом матового скла.

Наступного дня їй зробили тест.

Температура не спадала і вона знову подзвонила сімейному лікарю.

«Я просила мене направити в обласну лікарню, бо чула про умови в центральній міській. На що лікарка мені сказала: «Ми що з вами торгуватись будемо» і направила в міську», – згадує жінка.

У лікарні, до того як прийшли результати тесту, жінку помістили в бокс: чотиримісну палату, де була вона одна, але не було навіть туалету.

«Там був як вони це назвали «біотуалет» – це стілець з трилітровою мискою і кришкою від унітазу. Якщо б треба було прибрати чи мені ставало б гірше – залишили номер телефону, куди дзвонити», - каже Оксана.

Тест показав негативний результат.

«І мене перевели в загальну палату, де лежать люди з запаленням легень. Відділення називали «друга терапія». Там мені стало ще гірше. Це була неділя, температура до 39.7 піднімалась і я весь день ходила і просила що-небудь зробити. Мені радили пити парацетамол, який не допомагав», - каже жінка.

Наступного дня її перевели у відділення пульмонології обласної лікарні. Зізнається, перевели не просто так, а за неї домовились.

Тест №2 - позитивний

Вона почала наполягати, аби їй зробили повторний тест, адже має всі симптоми і в цей час спалах коронавірусу офіційно зафіксували в установі, де вона працює.

Тест таки зробили і наступного ж дня отримали позитивний результат, а пацієнтку із загальної палати перевели в бокс.

«Це було десь на 12 день, коли я мала симптоми хвороби. Там був пристойний бокс: два ліжка, ванна, туалет, умивальник», – згадує жінка.

Коли вже третій ПЛР-тест показав негативний результат, жінку знов перевели в пульмонологію доліковувати запалення легень.

Ліки і діагностику проводили частково безкоштовно, а частково за кошт пацієнтки.

«Сказали: «Ви ж розумієте, що фінансування в нас максимум на 12% відбувається і якщо хочете вилікуватись, треба докуповувати ліки», – згадує жінка.- На комп’ютерну томограму і ліки витратила 10 тисяч гривень.

Три пневмонії – один коронавірус

У травні також захворів Андрій (ім’я героя змінене –авт.), колега Оксани .

Спершу думав, що звичайна застуда, адже попав під зливу і змерз, а вже ввечері відчув озноб. Кілька днів, за порадою сімейного лікаря пив антибіотики, а коли результату не було йому зробили мазок на коронавірус і комп’ютерну томограму, яка показала двосторонню «мармурову» пневмонію. Ковіду аналіз не показав.

«За тиждень до лікарки ледь дійшов. Вона мене послухала і зразу направила в інфекційне відділення міської лікарні», – згадує чоловік.

У наступні два дні запалення легень виявили в дружини і сина. Всі троє пройшли тест. У дружини, як і в Андрія вірусу не знайшли, а у сина підтвердився Сovid-19.

Чоловіка і дружину перевели в загальну палату. Сина ж поклали в бокс для хворих на коронавірус.

Попри те, що заклади, які уклали контракт з Національною службою здоров’я теоретично мають гроші на лікування і пневмонії і ковіду – ситуація різна.

«Самі шприці, крапельниці безкоштовні, але антибіотики купуєш за свої гроші. Допоміг третій підібраний антибіотик. Покращення відчув на 12 день хвороби», – каже чоловік.

У сина, хоч і був ковід, пневмонія проходила найлегше і лікування було повністю безкоштовне. Якби довелось платити за той препарат, який кололи сину безкоштовно, то це було б близько 12 тисяч.

У дружини ситуація виявилась легша – за її ліки заплатили близько 4000 гривень. А от лікування Андрія, якому хвороба дала ускладнення на серце, ліки обійшлись йому в 23 тисячі гривень.

Андрію, якому хвороба дала ускладнення на серце, ліки обійшлись в 23 тисячі гривень

Відзначимо, у травні набув розголос випадок, коли учасник АТО лікуючи коронавірус у центральній міській лікарні Кропивницького витратив на ліки 26 тисяч гривень. Спершу в медзакладі інформацію спростовували, а коли чоловік показав журналістам всі чеки, публічно повернули гроші.

За інформацією Національної служби здоров'я тариф на лікування одного пацієнта в стаціонарі 4,5 тисячі гривень, а пацієнт мав би отримувати безкоштовно обстеження, допомогу із полегшення симптомів та відновлення здоров'я, знеболення та ліки з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали, харчування.

"До тих пір поки людина перебуває з підозрою на коронавірус вона лікується за рахунок так званих «коронавірусних коштів". Як тільки прийшов негативний ПЛР-тест звичайно він вже сам лікується далі. Бо і так не вистачає коштів, а на звичайних пацієнтів з пневмоніями грошей не закладають, каже Олександр Артюх, головний лікар Центральної міської лікарні Кропивницького.

«Якби ви знали скільки коштів іде на ліки, на допоміжні матеріали. Дуже багато витрат. Визначили на одного пацієнта з підтвердженим коронавірусом платять приблизно 100 тисяч гривень. Але сюди ж входить і зарплата, і енергоносії, і ліки, і паливні матеріали, і багато всього. Навіть папір і олівці», – каже очільник медзакладу.

За його словами, попри укладені з НСЗУ контракти, фінансово вони забезпечені лише на 45% від потреби.

За словами Андрія, різнилась ситуація і з захистом медиків. Ті, хто працював у відділенні з коронавірусом мали захисні костюми. Ті, хто лікував «некоронавірусні» пневмонії» мали хіба маски і рукавички.

«Поки не був в лікарні, то мав інше ставлення до лікарів. Зараз я їм просто співчуваю… Дивимось, працювала санітарка, і ось вона вже з нами в палаті – її капають», – каже Андрій .

Коли виписались після трьох тижнів лікування Андрій з дружиною пішли перевіритись самі для себе і здали ІФА-тести – аналіз крові, який дозволяє перевірити чи є в людини антитіла до коронавірусу, тобто чи вона перехворіла. Аналіз показав – обоє перехворіли на ковід.

«У мене показало, що я нібито перехворів, але є ще можу бути і носієм хвороби. Тоді лікарка до мене знову направила бригаду взяти повторний мазок для ПЛР-тесту. Він показав, що результат таки негативний», - згадує чоловік.

Каже, в загальній терапії – відділенні, де лежав – у 80% пацієнтів симптоми були схожі на коронавірус. Хоч і у всіх були негативні результати.

«У відділенні багато лежало родинами: чоловік і дружина лежать – діти здорові, поряд чоловік, дружина і їх кума. Двоє чоловіків одружених на рідних сестрах: жінки і діти здорові, вони – хворі», – вважає чоловік.

20-25% результатів ПЛР-досліджень можуть бути помилково негативними, сказав очільник МОЗ Максим Степанов на брифінгу 26 липня.

Медики про похибку теж знають.

«Ми притримуємось міністерських наказів і дотримуємось саме результатів ПЛР-тесту. Якби вони дали якесь роз'яснення, то інша справа. А так про похибку сказав, а що робити – не сказав. Тоді навіщо про це взагалі говорити?» – каже Олександр Артюх.

Кажуть, якщо бачать негативний ПЛР-тест, але клінічні ознаки ковіду намагаються лікувати пацієнта окремо, аби ні інших пацієнтів, ні співробітників не піддавати небезпеці.

За його словами, зараз в лікарів все гаразд із засобами захисту.

«Засоби захисту однакові скрізь. Тільки там, де ковідний госпіталь там ще більш серйозно це організовано. А в звичайному відділенні там і рукавички, і маски, і екрани, і халати, і комбінезони, і високі бахіли присутні. Ніхто із звичайних відділень не знімає відповідальність по захисту співробітників» – каже головний лікар і додає, якщо спочатку були випадки інфікування серед медиків лікарні, зараз їх немає, бо ввійшли в ритм і пристосувались.

Чому тести можуть давати похибку

MedicalNewsToday посилаючись на дослідження вчених університету Johns Hopkins Medicine повідомляли, що ПЛР-тести залежно часу в який тестують пацієнта, можуть давати хибний результат у 20% випадків.

У перші дні зараження ПЛР-тест 100% покаже негативний результата. На 4 день вірогідність хибнонегативного результату знижується до 67%. До 8 дня вона зменшується до 20%, після чого знову починає зростати.

Тобто, вважають вчені, 8 днів після зараження, а це приблизно 3 день після появи симптомів, є оптимальним для тестування.

За словами міністра Максима Степанова, якість тестування залежить від кваліфікації спеціалістів, які беруть мазок.

Окрім того, для тесту беруть мазок із носоглотки, бувають випадки, коли вірус може перебувати нижче в дихальних шляхах і тест може дати хибний результат.

Проте, сказав міністр, якщо ПЛР-тест негативний, а в людини є симптоми коронвірусу, їй мають зробити повторний тест, або ІФА-тест.

Надія Оперчук, керівниця Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ, головна санітарна лікарка області, також каже, що помилки в тестах можуть бути саме через забір матеріалу для аналізу.

«Може бути неправильно відібраний матеріал. Якщо збудник опустився нижче за ротову порожнину і носоглотку, а мазок відібрали у верхній частині дихальних шляхів, скраю, тоді тест може бути негативний. Тобто, одна із причин неправильний відбір чи недостатньо самого матеріалу для аналізу. Також на результат дослідження впливає і дотримання умов відбору зразків, а також транспортування до лабораторії», – пояснює Оперчук.

Саму ж якість лабораторних досліджень, каже посадовиця, регулярно перевіряють у столиці і обласний лабораторний центр успішно пройшов ретестування – правильність 100% перевірених зразків підтвердили.

медицина кропивницький коронавірус тестування корупія

Знак гривні
Знак гривні