1

13 міфів про коронавірус. Що потрібно знати, щоб не піддаватися паніці

Брак інформації про особливості коронавірусу породжує страх і паніку. А це, в свою чергу, може призвести до відчайдушних дій ― які ми бачили на Полтавщині. Можна припустити, що якби рівень обізнаності людей щодо вірусу був вищим, таких ексцесів можна було б уникнути. Наводимо переклад інтерв’ю з двома науковцями, які спростовують поширені міфи щодо коронавірусу. Сподіваємося, що ця інформація хоч трохи допоможе побороти хибні уявлення, поширені в Україні щодо цього захворювання.

Джерело відео ― Science Insider, переклад ― Роман Товарніцький

Міфи спростовують:

Сара Мадад, старша директорка Cистемної програми з вивчення Cпеціальних Патогенів у Нью-Йорку;

Доктор Стівен Морс, професор епідеміології в університеті громадського здоров’я у Мілманні (Університет Колумбія).

Зараження коронавірусом дорівнює смертному вироку

Сара Мадад: Що ж, ми досі багато чого не знаємо про коронавірус, проте на основі даних, які вже відомі, він виглядає інфекцією помірного типу: 2% фатальних випадків та приблизно від 18 до 20% людей можуть мати критичний ступінь перебігу хвороби.

Доктор Стівен Морс: А два відсотки, які хворіють або помирають від недуги, ВЖЕ в лікарнях. Тобто, навіть ті, хто перебуває в лікарнях, мають 98% ймовірності одужання. Тож це не смертний вирок.

Тільки китайці хворіють на коронавірус

Доктор Стівен Морс: Так, спалах вірусу розпочався в Китаї, та насправді це вірус усіх людей. І якщо він зайде достатньо далеко (так само, як вірус грипу), він може бути виявленим будь-де.

Сара Мадад: Інфекційні хвороби не мають меж чи кордонів, і в зв'язку з цим кожен із нас є вразливим.

Коронавірус ― найнебезпечніший вірус

Сара Мадад: Це неправда. Існує ціла низка різноманітних вірусів, тож давайте порівняємо його з іншими вірусами. Наприклад, з вірусом Ебола, який має значно вищий відсоток смертельних випадків.

Доктор Стівен Морс: Зараз, за офіційною статистикою, зафіксовано тисячі одужань, але найважливішим тут є те, що ми (лікарі) зазвичай не звітуємо про одужання, коли когось виписують із лікарні. Тож, імовірно, одужань насправді значно більше.

Використання маски захистить мене від вірусу

Доктор Стівен Морс: Багато людей так думають і, звичайно, маска дає вам відчуття безпеки. Але проблема в тому, що люди, які надягають маски, не носять їх правильно. Вони не мають правильної підготовки, не знають, який тип маски слід використовувати.

Сара Мадад: Існує два типи масок: перший тип ― це звичайна (або хірургічна) маска, яку ви можете побачити у більшості людей. Існує й інший тип маски, яку надягають медичні працівники про догляді за хворими вдома. Ця маска називається “n95” і вона є респіратором, тобто, дає можливість фільтрувати частинки з повітря з точністю до 95%. Для носіння цього типу маски медичні працівники проходять тест “Перевірки ізолюючих властивостей масок респіраторів” (“Mask Fit Testing”), для того щоб переконатися, що маска відмінно прилягає до обличчя.

Доктор Стівен Морс: Люди, які хочуть носити маску типу n95, згодом починають вважати її дуже незручною. Тож навіть якщо маска добре прилягає, через неї досить складно дихати…

Сара Мадад: Маска має застосовуватися для тих, хто інфікований коронавірусом, а не для здорових людей. Одним із підтверджених дієвих способів захисту від вірусу є часте миття рук, по 20 секунд щоразу. Також, якщо ви захворіли, залишайтесь удома. Є й інші способи, поширені та рекомендовані охороною здоров’я, що підтвердили свою ефективність у таких ситуаціях.

Коронавірус з’явився через суп із кажанів

Сара Мадад: Це абсолютна неправда! Ми знаємо про теперішню хворобу коронавірус те, що вона спалахнула в провінції Ухань (Китай) на місцевому ринку морепродуктів. Там торгували кількома різними видами тварин, тож є чимало спекуляцій довкола цієї теми. Але зараження відбулося точно не через когось, хто їв суп із кажанів. Одне ми знаємо напевно: якщо ви заразилися коронавірусом ― то ви підхопили захворювання крапельним шляхом, це спосіб поширення цього вірусу. Він передається через контакт із людиною, яка захворіла, або через контакт із крапельками, які містять вірус, невдовзі після того, як вони були виділені.

Ви можете захворіти від посилки, отриманої з Китаю

Доктор Стівен Морс: Я думаю, це дуже сумнівно, якщо врахувати час, за який доставляють пакунки з Китаю…

Сара Мадад: Також серед того, що ми знаємо на сьогодні ― ймовірно, ці крапельки з вірусом не можуть вижити поза організмом людини впродовж тривалого часу. Це означає, наприклад, що транспортування крапельок на пакунку чи коробці (залежно від того, скільки часу крапельки перебували на поверхні), не дозволить вірусу вижити на поверхні. Але цього ми поки не знаємо на 100%.

Закриття кордонів зупинить вірус

Сара Мадад: Цей тип респіраторних інфекцій не визнає кордонів. І це не урядова проблема країн, що даний тип вірусів виникає чи поширюється, це ― природа вірусу. Історично метод закриття кордонів себе не виправ. Навіть навпаки ― поширення страху спричинило ще більший хаос, люди неохоче зверталися до медиків у випадку хвороби.

Доктор Стівен Морс: Чималу роль у цій ситуації відіграє сприйняття. Політики, на жаль, люблять заявляти про необхідність заборони подорожей, тому що це створює видимість роботи. Але часто такі дії виявляються контрпродуктивними.

Сара Мадад: Також уряд (США) не забороняє подорожей, окрім рекомендацій, обмеження поїздок до материкового Китаю, до епіцентру вірусу, туди, де може відбуватися передавання вірусу в спільнотах (community transmission). І хоч, окрім Китаю, є приблизно два десятки країн, які підтвердили виявлення випадків коронавірусу, та оскільки там немає загального поширення вірусу в спільнотах, відповідно, немає й загрози для людей у цих країнах. Та продовжуйте переглядати інформацію на веб-сайтах, які централізовано стежать за контролем та профілактикою захворювань (“Центри з контролю та профілактики захворювань” ― Centers for Disease Control and Prevention). В них є розділи для тих, хто подорожує, і там ви можете вказати назву країни й отримаєте дані про застереження щодо неї. Також експерти з охорони здоров’я можуть надати вам рекомендації щодо подорожей у різні місця, які, можливо, інформували про виявлення випадків коронавірусу на їхній території.

Вірус вражає лише людей старшого віку

Доктор Стівен Морс: Що ж ― це, так би мовити, напівправда. Вірус вражає всі вікові групи, навіть дітей. Тим не менш, люди старшого віку є більш схильними до значного чи більш серйозного перебігу хвороби. Тож усі старші люди мають бути обережними. Вірус здатен впливати на всіх, та навіть більшість із старших людей не захворіє надто сильно.

Коронавірус такий самий, як і SARS

Сара Мадад: Дійсно, коронавірус належить до тієї ж сім’ї, що й SARS. Це сім’я коронавірусних інфекцій. Відомо про дві (а зараз про три) коронавірусні інфекції, які є небезпечними для людей. SARS (розшифровується як Severe Acute Respiratory Syndrome ― Тяжкий гострий респіраторний синдром) - одна з таких інфекцій. Друга ― це MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Тепер додався і коронавірус. SARS був важчим щодо кількості летальних випадків (близько 10%) порівняно з коронавірусом, який, як ми бачимо на даний момент, має близько 2% летальних випадків. Втім, на даному етапі трохи зарано робити висновки.

Доктор Стівен Морс: Цей вірус інший, він поширюється подібно до вірусу грипу. І випадків є набагато більше тільки тому, що він так успішно поширюється, і настільки більше людей можуть легко заразитися. І значна кількість смертей не обов’язково означає, що це дуже смертельний вірус, це означає, що велика кількість людей ним заразилась і деякі з них, на жаль, померли.

Сара Мадад: Порівняйте його з сезонним грипом. Наприклад, сезонний грип цього року почався в жовтні, і “Центр з контролю та профілактики захворювань” уже повідомив про 10 тис. смертей, пов’язаних із сезонним грипом. І знову ж, 20 мільйонів американців хворіють на сезонний грип. Тож давайте дивитися на це все також у контексті.

Коронавірус має щось спільне з пивом “Корона” (англ. “Corona beer”)

Доктор Стівен Морс: (сміється) А ще пиво не можна розцінювати як запобіжний засіб. Ні, “Corona” ― це латинське слово, яке означає корону. Вірус має короноподібну форму завдяки зубцям, які виступають з його основи. Але пиво не стосується цього вірусу. Воно не буде запобігати коронавірусу, від цього пива ви не захворієте, це просто збіг.

Моя домашня тварина може заразити мене вірусом

Сара Мадад: Щодо коронавірусу ми наразі багато чого не знаємо. Втім, натепер ми не бачили жодного випадку, щоб домашні улюбленці передавали вірус своїм господарям.

Доктор Стівен Морс: Ймовірніше, що Ви заразите свою тваринку вірусом, аніж навпаки. Дбайте про своїх домашніх улюбленців.

Коронавірус був штучно створеним / вивільненим

Сара Мадад: Ви щось переоцінили людей тут...

Доктор Стівен Морс: Виявлено три коронавіруси за три десятки років. Але ми знаємо, що в природі їх існує більше, й вони виглядають так само, як SARS. А цей вірус не виглядає якось по-особливому, тож це ще одна одиниця, яку можна додати до колекції.

Сара Мадад: Інфекційні хвороби можуть бути спричинені різноманітними чинниками: природними ― наприклад, довкіллям або зміною клімату, екологічними, сільськогосподарськими, людською поведінкою. Все це безперервно відбувається навколо нас. Тож таких сплесків не уникнути.

Доктор Стівен Морс: Було б великою несподіванкою, якби хтось зумів створити такий вірус. Ми й досі надто сильно відстаємо від творчих сил природи, щоб бути здатними таке зробити.

Антибіотики запобігають вірусу та лікують його

Сара Мадад: Віруси та бактерії ― це два різні види інфекції. Антибіотики використовуються для лікування бактеральних захворювань. Для боротьби з вірусами ми використовуємо противірусні медикаменти. Для прикладу, під час сезонного грипу (а грип ― це вірус) одним зі способів лікування або пом’якшення симптомів є “Таміфлю” ― противірусний засіб. Тож антибіотики для лікування коронавірусу не діють! Ви можете їх використовувати хіба що в тих випадках, коли у вас є другорядні інфекції, бактеріологічні за своєю природою.

Доктор Стівен Морс: Це дуже поширене помилкове судження. Існує кілька медичних препаратів, які є експериментальними, та вони знаходяться на стадії розробки і вони є обіцяючими в боротьбі з цим конкретним вірусом.

Сара Мадад: Ми на настільки ранніх стадіях поширення коронавірусу, що виникає чимало чуток і недостовірної інформації. Тож користуйтеся направду перевіреними джерелами. Відвідуйте сайти служби Охорони здоров’я, яким можна вірити, відвідуйте сайт ВООЗ, заходьте на локальні сайти медичних закладів чи навіть запитайте у свого лікаря, щоб отримати більше інформації.

Доктор Стівен Морс: А якщо ви хочете почитати про хвороби, які виникають у світі, ви можете відвідати вебсайт promedmail.com та отримати електронного листа. Гадаю, цю тему супроводжує чимало страхів ― частково тому, що нам вже відомо про такі небезпечні коронавіруси, як SARS. Але, на мою думку, паніка та страх ― це не те, що нам потрібно.

Сара Мадад: Подібних спалахів захворювань неможливо уникнути, і ми будемо продовжувати готуватися до них. Нам треба інвестувати в безпеку глобального здоров’я.

Доктор Стівен Морс: Найкращий прогноз: усе це зрештою буде під контролем. Також, сподіваюсь, ми отримаємо вакцини та інші засоби. А на додачу, пережите навчить нас чомусь новому.

*****

Від редакції: Ми теж сподіваємося, що пережите в Україні в зв'язку з панікою щодо евакуації українських громадян навчить нас чомусь новому. Пригадуємо, що попередня міністерка охорони здоров'я приділяла чимало уваги профілактиці та спростовувала поширені міфи, пов'язані зі здоров'ям та хворобами. Чинна міністерка чомусь віддає перевагу не запобіганню та профілактиці, а "гасінню пожеж", які дуже швидко поширюються через відсутність необхідних запобіжних заходів. От і доводиться, замість виконання прямих обов'язків, особисто вирушати на обсервацію до Нових Санжар. А ще ― застосовувати сили Національної гвардії, аби заспокоїти громадян, в той час як це можна було зробити в інший спосіб, належним інформуванням. Скільки коштів платників податків було використано на гасіння суспільного невдоволення? Залишається сподіватися, що уряд вивчить урок.

інозмі коронавірус паніка

Знак гривні
Знак гривні