Чому після Незалежності 1991 в Україні був бардак

Уявіть, що людині, яка ледь-ледь навчилася читати, треба складати іспит з математики, економіки і граматики. І усі три іспити відбуваються водночас.

Чи можна лаяти таку людину за те, що вона усе склала на трійки з мінусом?

У 1991 на Україну впало відразу три задачі, кожна з яких здатна увігнати у депресію будь-яку країну:

1) Крах однієї економічної системи і хаотичний перехід до іншої.
У СРСР увесь приватний сектор був нелегальний та/або маргінальний. Усі легальні підприємства усіх рівнів контролювалися державою. Автономія/ініціатива не заохочувались.

На приклад, у Чехії та Польщі на момент незалежності були цілком життєздатні економіки.

2) Перехід від тоталітарного суспільства до демократії. Що таке демократія - ніхто не знав. Люди її розуміли так: прийдуть до влади Демократи (добрі), усунуть комуністів (поганих) - і все раптом стане «по-демократичному» (себто по-справедливому).

Але у справжній демократії, опозиція увесь час контролює владу і висвітлює кожну її помилку. І якщо тих помилок забагато - на наступних виборах влада та опозиція міняються місцями.

В Україні 1991 не було ані нормальної опозиції, ані механізмів впливу на владу, ані розуміння, що така громадянське суспільство.

3) Побудова незалежності - національна ідентичність тощо.
Найбільші міста говорили російською. Слово «русские» було майже синонімом слова «наші». Людям поколіннями вбивали у голову, що «наша столица - город Москва», а «наша страна» - це від Чопа до Сахаліну.

Якось повпливати на такий стан речей - задача ТИТАНІЧНА, навіть для сильної багатої держави.

В результаті, що бачили люди? Що Союз розпався, економіка - у хаосі, а демократія - це «говорильня», яка не дає жодної реальної переваги. А чому так? «Це все через незалежність».

Нагадаємо, що у РФ 90х років теж було багато бардаку. Але там вже була державницька традиція, національна ідентичність і колосальні природні ресурси (які зручно продавати на Захід за великі гроші).

Україні ж довелося починати з нуля. І худо-бідно, вона склала іспити на трійку.

P.S. Пані Дніпровська виклала аналогічні думки значно докладніше і глибше: Про реформи, демократію і шляхи виходу з замкненого кола-2 http://dniprovska.livejournal.com/13858.html

Блог: Євген Лакінський історія україна

Знак гривні
Знак гривні