Під ударом. Що й коли обстрілювала Росія

Карта інтерактивна. Коли ви натиснете на легенду — то зможете обрати тип обстрілів, а коли наведете мишку на точку — побачите детальнішу інформацію про обстріл. Під картою є також змога обрати діапазон дат. Якщо клікнути на синій прямокутник — можна побачити супутниковий знімок руйнування.

Read this article in English

Виберіть тип
обстрілу:

ракетний

авіаційний

артилерійський

дрони

Супутникові знімки. Клікніть або наблизьтеся до виділеної ділянки

Чіткі = точні координати

Розмиті = приблизні

Окуповані:

до 2022
після 2022

Супутникові знімки: Planet.com

На інтерактивній карті можна побачити фрагменти супутникових знімків, зроблених після 24 лютого. Ми брали їх з planet.com, які люб’язно надали нам доступ до своєї бази. На них можна детально розглянути наслідки обстрілів у невеликих населених пунктах, які частково або повністю зруйнували російські окупанти.

Такі руйнування найлегше розпізнати за характерними візуальними ознаками.

Найочевиднішими є пошкодження великих споруд:

Капітанівка до та після обстрілу Капітанівка до та після обстрілу

І сліди від обстрілів на полях:

Сулигівка до та після обстрілу Сулигівка до та після обстрілу

Зруйновані житлові будинки часто схожі на решітки — такий вигляд мають з космосу споруди, які залишилися без даху, — там видно стіни всередині.

Новотошківське до та після обстрілу Новотошківське до та після обстрілу Рубіжне до та після обстрілу Рубіжне до та після обстрілу

У невеликих приватних будинках іноді не залишається навіть внутрішнього каркасу. Після влучення снарядів вони мають нечіткі контури.

Князівка до та після обстрілу Князівка до та після обстрілу

Окрім інтерактивної карти, яку ми постійно оновлюємо, у цьому проєкті є також графік частоти згадування обстрілів у новинах за трьома вже названими категоріями за весь період і щомісячні карти інтенсивності обстрілів у розрізі областей України.

Кількість згадок в новинах про обстріли російськими військами по областях

Виберіть тип
обстрілу:

ракетний

авіаційний

артилерійський

показати всі

Кількість згадок в новинах про обстріли російськими військами по днях

Виберіть тип
обстрілу:

ракетний

авіаційний

артилерійський

показати всі

Карта й графіки не відбивають на 100% реальну ситуацію, оскільки в нас немає повних даних щодо обстрілів. Якщо ви знаєте адресу чи вулицю у своєму місті, яка зазнала обстрілу, і хочете допомогти нам збирати дані про знищення окупантами цивільного населення й інфраструктури, пишіть на адресу texty.org.ua@gmail.com.

Ми відповідально ставимося до наданої інформації й надаватимемо її, зважаючи на рекомендації Міністерства оборони України, у формі, яка не становитиме загрози вцілілим будівлям.

Дані для цієї карти ми почали збирати 24 лютого. Тоді йшлося про те, щоб порівняти згадані в новинах міста, у які влучили російські ракети, з картою пожеж — і так визначити місця та масштаби завданої шкоди. Обстріли тривали — й у нас з’явилася таблиця, яку ми досі регулярно оновлюємо.

Вона базується на новинах про обстріли. Перші дні джерел було кілька: провідні сайти новин, зокрема й місцеві, однак інформація в них завжди дублювалася, тому за кілька тижнів ми зупинилася на моніторингу pravda.com.ua/news. Також деякі дані надходять від перевірених очевидців (друзі, родичі) — їх значно менше й переважно вони не мають посилання на джерело, але координати таких місць ми позначали як точні.

Для даних з новин алгоритм такий: ми виписуємо назви всіх населених пунктів, які обстріляли. Кожен з них перевіряємо за відповідну дату на карті пожеж. У разі, якщо бачимо пожежу, то вказуємо її координати в таблиці й позначаємо як точні. Практика засвідчила, що пожежі на супутникових картах NASA відповідають місцям обстрілів.

Якщо пожежі не зафіксовано й у новині немає уточнень щодо місця прильоту, ми позначаємо просто координати населеного пункту (які дає Google maps), і вказуємо їх як неточні.

Усі обстріли розподілено на три групи: ракетні (разом з авіазапусками), авіа (скидання снарядів і бомб з літаків, гвинтокрилів та безпілотників) і група, що містить артилерійські (зі ствольної та реактивної арти), мінометні й танкові обстріли.

Цей проєкт показує загальну картину й не претендує на абсолютну точність, адже певну кількість обстрілів у новинах не згадують. До того ж перелік населених пунктів у зведеннях Генштабу, які подають щодня в новинах, з’явився не з першого дня повномасштабного вторгнення.

супутникові знімки обстріли карта окуповані території

Знак гривні
Знак гривні