Скільки людей насправді померло в Україні від COVID-19? (графіки)

Приблизно вдвічі більше, ніж стверджує офіційна статистика.

Подивімося на графіки. Перший з них – це щоденна кількість усіх смертей в Україні починаючи з жовтня 2019 року. Офіційної статистики добової смертності, до речі, не існує. Держстат дає лише щомісячні дані, та й то із затримкою майже у два місяці.

Ми скористалися даними ось цього проєкту, розробники якого отримують від Мін'юсту інформацію про кількість померлих, яка надходить туди з відділів державної реєстрації актів цивільного стану. Через те, що найсвіжіші дані є неповними, остаточна інформація про щоденну смертність стає відомою із затримкою у 1,5 місяці, тому всі лінії на графіках закінчуються у червні 2021-го.

Кількість щоденних смертей, спричинених будь-чим
Кількість щоденних смертей, спричинених будь-чим

Видно, що починаючи з жовтня 2020-го року кількість смертей почала стрімко зростати й на графіку з'явилося два виразні горби (вони збігаються з хвилями поширення коронавірусу, як ми побачимо пізніше).

Скористаємось найпростішим способом, щоб оцінити аномальність такого зростання: порахуємо середню кількість смертей на день за п'ять попередніх років перед коронавірусом. Дані про щомісячну смертність можна знайти тут, у результаті вийшло ~1600 смертей на день. Якщо ми віднімемо це число від щодобових значень із графіка вище, вийде наступне:

Червоним показана сумарна кількість надлишкових смертей після березня 2020 року – початку епідемії
Червоним показана сумарна кількість надлишкових смертей після березня 2020 року – початку епідемії

Тобто все, що вище нуля на графіку – це "надлишкова" смертність (вища за середній рівень). Для того, щоб отримати загальну кількість смертей, додаємо всі позитивні числа на графіку. Ця загальна кількість показана площею червоного кольору. Загалом за цим методом вийшло приблизно 100 тисяч "надлишкових" смертей у період з березня 2020 року по липень 2021-го.

Тепер додамо на графік офіційні дані МОЗ про кількість смертей від COVID-19 за той самий період:

Тепер червоним кольором показані офіційні дані смертності від COVID-19. Відчуйте різницю!
Тепер червоним кольором показані офіційні дані смертності від COVID-19. Відчуйте різницю!

З третього графіка видно, що 1) офіційні дані про смертність від COVID-19 суттєво менші за надлишкову смертність починаючи з жовтня 2020 року; 2) піки смертності практично збігаються і для чорної, і для червоної лінії.

Це означає: або ми маємо якусь невідому, дуже смертоносну причину, що вбивала людей одночасно і на додачу до коронавірусу (малоймовірно), або офіційна статистика не врахувала істотну кількість смертей від COVID-19. Скільки саме?

Станом на кінець червня 2021 року офіційна статистика повідомляла про 52532 померлих від цієї хвороби. Наша оцінка дала 102 тисячі надлишкових смертей, тому приблизно виходить, що на кожну враховану смерть від COVID-19 є ще одна – неврахована. Якщо бути дуже прискіпливим, то варто зауважити, що у цю кількість входять усі смерті, пов'язані з епідемією. Тобто хтось міг померти не від самого вірусу, а від того, що вчасно не отримав допомогу у перевантаженій лікарні.

Ця стаття у жодному разі не є першим матеріалом, що намагається оцінити справжню смертність від COVID-19. За оцінкою групи моделювання НАН України, кількість померлих від COVID-19 становить 90–110 тис. людей. За моделюванням видання The Economist, ця кількість для нашої країни сягає ~98 тис. людей. У ще одній роботі наводиться число у майже 90 тис. людей. Як бачимо, результати доволі схожі на те, що вийшло у нас.

Співвідношення між реальними та офіційно зареєстрованими випадками смерті від COVID-19 насамперед свідчить про систему тестування та про роботу медичної системи загалом. Є приклади значно гіршого співвідношення: наприклад, реальна смертність у Росії від COVID-19 (де померло вже 570 тис. людей) вп'ятеро перевищує офіційну. Є країни, де співвідношення краще: у США або Бразилії цей показник дорівнює одиниці, тобто виявляють практично всіх померлих від коронавірусу.

Черговим важким тестом для нашої медичної системи буде наступна хвиля, коли значно заразніший варіант "Дельта" витіснить поточний штам вірусу і кількість нових хворих почне зростати з ще більшою швидкістю, ніж було до цього. Тому вакцинуйтеся і носіть маски, щоб не стати частиною сумної статистики, про яку ви тут прочитали.

смертність україна коронавірус статистика covid-19

Знак гривні
Знак гривні