Попри зростання експорту, баланс торгівлі України погіршився (ІНФОГРАФІКА)

Офіційні результати торгівлі товарами у 2019 році не дуже втішні - негативне сальдо зросло до 10,7 млрд. Попри ріст експорту на 5,8% за рік. Нюансів і причин багато, й почнемо ми з найбільш яскравих.

Про це пише Тарас Качка, заступник міністра економіки.

Перше: падіння експорту металургійної продукції -1 374 934,3 доларів

Маємо зміщення експорту від більшої до меншої доданої вартісті. Міняється й географія - нашого металу менше в ЄС, Туреччині та Єгипті, і більше в Азії та Африці.

(З позитивних новин - металургія в цілому в плюсі на 6,6 млрд доларів).

Друге: Зростання імпорту автомобілів +1 371 704,7 доларів. На доданому малюнку ви можете бачити розбивку по кодах. Ви помітите, як зростає імпорт вживаних авто.

Ось вам і 2,7 млрд мінусу до торгового сальдо.

З цікавих фактів:

Природний газ і далі в топі імпорту, ми навіть збільшили фізичні обсяги імпорту, але при цьому заплатили на 834 мільйони доларів менше.

Натомість абсолютним лідером по зростанню імпорту на рівні індивідуального товару є «Прилади напiвпровiдниковi фоточутливi, включаючи фотогальванiчнi елементи, зiбранi або не зiбранi у модуль або вмонтованi чи не вмонтовані в панель; світловипромінювальні діоди» код УКТЗЕД 854140.

Імпорт цього товару становив 1 262 мільйонів доларів, погіршивши торгівельне сальдо на 648 мільйонів у порівнянні з минулим роком.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

бюджет експорт імпорт статистика

Знак гривні
Знак гривні