Стережіться олігархів, що приносять дари: у Пінчук Арт Центрі створили профспілку - в результаті звільнено всіх

В олігархічному Pinchuk Art Center медіатори та гіди створили профспілку - в результаті всім їм просто не продовжили контракт.

"Нас, 30 медіаторів і гідів PinchukArtCentre, звільнили після того, як ми створили профспілку. Ми не отримували від керівництва жодних повідомлень чи пояснень", - йдеться у повідомленні профспілки.

Посада медіатора у PinchukArtCentre існувала упродовж 7 років, посада гіда – упродовж 11 років.

Ми заснували профспілку з метою налагодження діалогу з керівництвом і створення умов для двостороннього розв'язання спільних проблем. За два місяці існування профспілки нам вдалося досягти згоди з керівництвом стосовно кількох важливих пунктів. Так ми нарешті домоглися права на лікарняні та оплачувані відпустки. До цього ми були зобов’язані під загрозою звільнення виходити на 9-годинні робочі зміни навіть із жаром та хриплим голосом, а відпустки могли брати лише власним коштом.

На черзі було розв'язання питання про розробку посадових інструкцій для медіаторів, приведення випробувального терміну у згоду із законом (у декого з нас він сягав аж 6 місяців), припинення практики збору невиправдано детальної інформації про нас та членів наших родин, офіційне працевлаштування неповнолітніх та укладення колективного договору.

Проте керівництво почало чинити спротив.

Від деяких представників керівництва почали надходити прямі погрози звільнити увесь колектив.

Неодноразово вимагали перелік членів профспілки, а працівникам, що були активними профспілковими діячами, навіть намагалися заборонити вхід у PinchukArtCentre.

У результаті звільнено всіх.

"Ми визнаємо, що наша ситуація не унікальна. Вона лише демонструє більш масштабну проблему, що характеризує становище працівника культурної сфери і загалом становище працівника в Україні.

Ми розраховуємо, що наш досвід приверне увагу до становища, у якому перебувають безліч працівників по всій Україні, і стане взірцем, закликом і водночас застереженням", - завершує профспілка.

пінчук скандал закон робота конфлікт

Знак гривні
Знак гривні