Повернуті кораблі, раніше захоплені Росією, до літа знову вийдуть у море

До початку літа 2020 року повернуті Росією українські малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ” (P175) та “Нікополь” (P176), а також рейдовий буксир “Яни Капу” (A947) знову вийдуть у море.

Три раніше захоплені росіянами українські кораблі перед поверненням в порту окупованої Керчі

Весь цей період, з 20 листопада по сьогодні, на кораблях проводились слідчі дії та експертизи, а також складався перелік майна, знятого або викраденого росіянами, - передає Український мілітарний портал.

За словами командувача ВМС ЗС України адмірала Ігоря Воронченка, зараз оформлені всі документи для постановки їх на ремонт.

“Ми склали перелік майна, яке було викрадене і зняте, передали його слідчим органам. Була балістична експертиза щодо обстрілу “Бердянська”. Росіяни навіть не прибрали осколки снарядів. Зараз очікуємо приїзд адвокатів, які представляють Україну в міжнародних судах. Буде ще раз огляд катерів і буксира “Яни Капу”, і наприкінці наступного тижня катери “Бердянськ” і “Нікополь”, а також буксир підуть на плановий ремонт”, – повідомив командувач ВМС ЗС України адмірал Ігор Воронченко.

Нагадаємо, що 25 листопада 2018-го року внаслідок російської агресії в нейтральних водах Чорного моря Росія захопила 24 членів екіпажів корабельно-катерного угрупування, які рухались з порту Одеса до порту Маріуполь на Азовському морі.

Окрім військовослужбовців, було захоплено два малих броньованих артилерійських катери “Бердянськ” (P175) та “Нікополь” (P176), а також рейдовий буксир “Яни Капу” (A947).

7 вересня за результатами обміну до України було повернуто всіх військовополонених моряків, а через два місяці – 20 листопада 2019 року – було повернуто захоплені українські військові кораблі.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

азов

Знак гривні
Знак гривні