США, Британія, Канада та Bellingcat заявляють, що літак МАУ збила іранська ракета (ВІДЕО)

Президент США Дональд Трамп заявив, що не вірить у версію технічної несправності літака МАУ, який розбився в Ірані. Він припустив, що літак могли збити помилково, оскільки він летів у "досить небезпечному районі". "Хтось міг припуститися помилки", - сказав президент США. Аль-Джазіра оприлюднила відео моменту ймовірного збиття літака:


Клікніть на квадрат праворуч унизу, щоб перейти в повноекранний режим

Розвідка США:

Український літак, який розбився біля столиці Ірану Тегерана, зазнав ураження з боку зенітно-ракетної системи, - передає УП.

Про це журналу Newsweek заявили представник Пентагону, старший американський розвідник та іракська розвідувальна служба.

Літак МАУ втратив зв'язок з диспетчером через кілька хвилин після зльоту недовго після того, як Іран запустив ракети по військових базах, де розміщуються американські та союзні сили в сусідньому Іраку.

Вважається, що літак зазнав удару виробленою в Росії ракетною системою "земля-повітря" "Тор-М1", повідомили Newsweek троє співрозмовників.

Один представник Пентагону і високопоставлений представник розвідки США повідомили, що оцінка Пентагону полягає в тому, що інцидент був випадковим. Іранські зенітні системи могли, ймовірно, діяти після ракетного нападу країни, заявили джерела.

За даними CNN, у Пентагоні вважають, що іранські війська помилково збили український літак, коли побачили щось на своєму радарі, що навело їх на підозру про атаку проти них.

Як повідомляє The Guardian, представники американської розвідки повідомили, що ідентифікували ознаки використання іранської зенітної ракетної батареї, яка була активована незадовго до катастрофи літака. Чиновники також заявили, що ідентифікували інфрачервоний слід від двох можливих запусків ракет, за якими незабаром послідував інфрачервоний спалах від палаючого і смертельно пошкодженого літака.

Британія

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив про наявність певного об'єму інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою.

За словами британського прем'єра, може йтись про іранську ракету класу "земля-повітря".

Водночас, Джонсон сказав, що якщо іранська ракета була задіяна, "це цілком могло бути ненавмисно".

Канада

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оприлюднив дані розвідки, які свідчать про те, що український "Боїнг" збила іранська ракета.

"У нас є дані розвідки з різних джерел, включаючи наших союзників і наших власних розвідників. Докази свідчать, що літак був збитий іранською ракетою класу "земля-повітря". І це цілком могло бути випадковістю".

Bellingcat

Міднародна команда розслідувачів звірила геолокацію цього відео:

Водночас, знайдено уламки боєголовки від ракети ТОР - але попри наявність джерел, іще не визначено до кінця, чи справді фото знято там, де стверджується:

Геолокація та справжність цієї та подібних фото наразі не доведені.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

авіація іран PS752 війна катастрофа

Знак гривні
Знак гривні