Іран здійснив ракетну атаку на військові бази США в Іраку (КАРТА, ФОТО)

Відразу дві військові бази в Іраку, на яких розташований американський військовий контингент, були атаковані минулої ночі. Уряд Ірану офіційно підтвердив, що це був його напад і готуються інші.

CNN зазначає, що ракетний напад відбувся глибоко вночі. Були атаковані авіабаза аль-Асад, розташована за 160 км на Захід від Багдада (її використовують американські та британські сили), та аеропорт Ербіля на півночі країни. В останньому випадку були випущені лише дві ракети, одна з яких впала в аеропорту, не розірвавшись, а інша вибухнула за межами території, яку використовують військові, - передає УП.

Іран тим часом підтверджує напад на американські "військові бази" (згідно з повідомленням державної агенції IRNA), але конкретику надає лише щодо нападу на аль-Асад, яка була атакована о 5:30 ранку.

Англомовна сторінка IRNA наводить дані джерел про те, що під час атаки нібито була поцілена американська військова повітряна техніка, і наводить фото нападу.

ФОТО IRNA

Агенція, водночас, зазначає, що це дані "джерел", які є "попередніми". Іранська армія обіцяє зробити детальнішу офіційну заяву про свій напад. Голова Генштабу збройних сил Ірану, генерал Мохамед Бакері, заявив, що Іран готовий і до нових дій, тому в разі нових відповідей США іранські атаки будуть все сильнішими.

За попередніми даним, що надані американським ЗМІ, людських втрат внаслідок обох атак немає. Президент Трамп через напад відклав наперед заплановане звернення до американців – як стверджується, готуючи відповідь на дії Ірану.

Офіційний представник Пентагону Джонатан Хоффман заявив, що Іран випустив понад десяток ракет по авіабазі аль-Асад, де знаходяться війська США, а також по базі американських і коаліційних сил в місті Ербіль. Хоффман додав, що Пентагон оцінює збиток, завданий атаками.

"Днями, у відповідь на іранські загрози, Пентагон ухвалив всі необхідні заходи для захисту нашого персоналу і партнерів. Ці бази знаходилися в стані підвищеної готовності через ознаки того, що іранський режим планував атакувати наші сили й інтереси в регіоні".


США в Іраку ліквідували ракетним ударом голову спецназу Ірану. Той обіцяє помсту. Американців США закликає виїхати з Іраку

5 січня після вбивства іранського генерала Касема Сулеймані парламент Іраку проголосував за виведення американських військ - близько 5000 американських солдатів - з країни.

Трамп пригрозив завдати ударів по 52 іранських мішенях, якщо Тегеран здійснить атаки проти американців чи американських об'єктів. Тегеран відреагував на погрози Трампа, назвавши його "терористом у костюмі".

Іран також заявив, що більше не дотримуватиметься жодного з положень ядерної угоди 2015 року.

Що було перед тим

Проіранські бойовики та протестувальники в Іраку захоплювали посольство США.

У США звинувачують Іран в організації нападу на дипмісію в Багдаді. Офіційний Тегеран заперечив свою роль у штурмі посольства США.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

ірак сша іран конфлікт

Знак гривні
Знак гривні