На вимогу Росії, у Польщі ув'язнені семеро українців. Трьом заборонено залишати країну.

Польща може допомогти Кремлю поповнити "обмінний фонд" для наступної здачі українських інтересів під приводом "повернення своїх". Адміністрація Зеленського придумала чудову тактику: виправдовувати поступову, покрокову капітуляцію необхідністю повернення заручників (яких у Росії завжди буде багато).

Загалом, протягом 2016-2019 років, лише у Польщі затримали 19 громадян України через внесення даних щодо них до системи Інтерпол і для подальшої екстрадиції до Російської Федерації, як повідомляє Громадське Радіо

Росія звинувачує їх у причетності до вчинення правопорушень – торгівля зброєю, контрабанда наркотичних засобів, розбійні напади. Водночас, насправді йдеться про затримання у Польщі добровольців і учасників АТО.

На цей момент у Польщі ув’язнені семеро українців у зв’язку із запитами про їхню екстрадицію до Російської Федерації. Ще трьом українцям, які також "розшукуються" російською стороною, суд обрав запобіжний захід у вигляді заборони залишати територію Польщі.

В українському МЗС додали, що видачу російській стороні чотирьох громадян України було унеможливлено. Яким чином, у відомстві не пояснили. Так само там не пояснили, де перебувають всі інші затримані.

«Нібито Польща заявляє, що їх видавати не буде, але й відмовляється їх звільняти. Таким чином, запущений так званий екстрадиційний механізм, який чітко виписаний у відповідних конвенціях. З одного боку Польща каже: «Ми виконуємо взяті на себе міжнародні зобов’язання, в тому числі — перед Росією». А з іншого боку — «Ми підтримуємо Україну у її боротьбі проти Росії». Для того, щоб це вирішити, потрібно ухвалити політичне рішення — ви все-таки підтримуєте Україну, чи виконуєте міжнародні зобов’язання», — заявляв представник Уповноваженого з прав людини Андрій Мамалига.

Нагадаємо, 9 листопада у Польщі на прикордонному пункті Дорогуськ за запитом Росії затримали співробітника секретаріату Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Ігоря Мазура.

Відразу після затримання Мазура Міністерство внутрішніх справ направило подання про вилучення ветерана з розшуку Інтерполу.

14 листопада Ігор Мазур повернувся в Україну.

інтерпол польща заручники росія

Знак гривні
Знак гривні