Крім міцної гривні, одна з причин нестачі грошей у бюджеті - зменшення виробництва цигарок

Проблема з недоотриманням акцизних платежів від виробників цигарок створена абсолютно штучно, майже "по приколу" і є наслідком турборежиму роботи Верховної Ради.

Адже нові депутати часто малокомпетентні, в багатьох випадках голосують, не провівши нормального обговорення законопроекту.

Нагадаємо, що 4 жовтня Верховна Рада під час голосування за закон про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів прийняла внесену до другого читання поправку нардепа Дубінського, яка ввела оптово-відпускні та роздрібні ціни на тютюнові вироби. Після цього низка міжнародних компаній, що виробляють цигарки в Україні, заявила про перенесення виробництва в інші країни.

Згодом Зеленський підписав меморандум із тютюнниками про врегулювання ситуації.

"Помилки можна виправляти", - говорив на прес-марафоні президент Зеленський.

Але якою ціною? За "помилку" з регулюванням тютюну одні заплатили втратою роботи (йдеться про працівників тютюнових компаній), інші - затримкою зарплати (йдеться про працівників приватних фірм, які виконували держзамовлення, і їм не заплатили).

Детально про всі причини дефіциту бюджету - у статті Економічної правди. Зокрема, ЕП цитує Міністерстфо фінансів:

"Зміцнення гривні, нижчі ціни на природний газ, слабше зростання імпорту, падіння виробництва тютюнових виробів порівняно з показниками, врахованими в державному бюджеті на 2019 рік, призвели до нижчих за розпис доходів загального фонду державного бюджету у січні-листопаді 2019 року".

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

скандал бюджет зеленський економіка тютюн ізнес

Знак гривні
Знак гривні