Створюється ручне правосуддя на вимогу РФ. Сьогодні заради обміну. А завтра? (ТОЧКА ЗОРУ)

Давайте уважно подивимось на світ керованого вручну правосуддя і правохоронної системи, який привідкриває нам підготовка до обмінів.

Про це пише журналістка Ольга Худецька.

Виявляється, що:

* Прокурори - процесуально несамостійні й подають ті клопотання про зміну запобіжних заходів, які їм скаже начальство.

* Прокурори не тількиі процесуально несамостійн, вони ще й міняють за наказом свою позицію на діаметрально протилежну. Ще вчора щодо цих обвинувачених вони бачили ризики втечі, а сьогодні, за наказом, - вже ні.

* Більше того, чудово усвідомлюючи, що запобіжний захід змінюється для виїзду обвинуваченого в РФ, прокурор під запис скаже в засіданні - ризиків втечі немає.

* Судді - туди ж. Чудово усвідомлюючи, заради чого цей спектакль, і що обвинувачені за кілька днів уже будуть поза зоною досяжності українських правоохоронців - ухвалюють, що ризиків утечі не вбачають.

* Потерпілі? Немає такої сторони тепер у процесі. Прокурори - за зміну запобіжного, обвинувачені та їхній захист - теж. Думка потерпілих - лісом. Давайте тепер самі раду своїм загиблим і покаранню виних.

Всі, хто радіють передобмінним судовим процесам - ви хоч розумієте, що цим освячується практика ручного керування запобіжними заходами, суддями та прокурорами "заради державної потреби"?

Вчора це була потреба у військових справах, для обміну. Сьогодні вже випускають теж для обміну, але і в невійськових справах. Завтра вже буде не для обміну, а просто, бо державі треба. І вся ця постановка у позазаконне поле правоохоронної системи - на вимогу РФ. Нормально?

Кожен, хто сприятиме виїзду за кордон обвинувачених та підозрюваних, у яких є чинний обов'язок не покидати місце проживання - співучасник їхньої втечі. Немає іншого визначення.

Хочеться когось поміняти - давайте вже після вироку. Можна ж так? Можна. Але комусь треба довести, що ми failed state, і ми слухняно, іменем держави, варганим незаконні схеми, підтверджуючи це.

В цьому місці - моя нескінченна повага одиницям прокурорів, які не стали виконувати цей незаконний наказ. Дякую вам.

Хто не знає, в цю передноворічну пору, прямо зараз відбуваються або готуються суди по зміні запобіжних для обміну (невичепний перелік):

беркутівців, обвинувачених у розстрілі на Інститутській;

Бутрименка, обвинуваченого в тому, що він привів у схованку до групи українських спецпризначенців російських колаборантів, наслідком чого стала загибель десятка бійців, поранення та полон для решти;

групи колаборантів з Маріуполя, які обвинувачуються в штурмі держустанов під час захолення міста, теж із загиблими бійцями;

терористів, що вчинили теракт із загиблими у Харкові й визнали це.

суд прокуратура зеленський опініон

Знак гривні
Знак гривні