В українських підземних сховищах залишилося менше 20 мільярдів кубометрів газу

Обсяг газу в підземних сховищах України станом на 14 грудня зменшився до 19,768 млрд куб. м. Добовий відбір при цьому перевищував 66 мільйонів кубометрів.

З оприлюдненої на сайті «Укртрансгазу» оперативної інформації випливає, що «Нафтогаз» до мінімуму зменшив закупівлю газу у європейських постачальників. Так, в Україну за добу надійшло зі Словаччини - 4,51 млн куб. м, з Угорщини - 4,58 млн куб. м, з Польщі - 0,91 млн куб. м газу. Це на порядок менше, ніж надходження з ЄС по цих же напрямках у літній період.

Таким чином, «Нафтогаз» мінімізує витрати на імпорт газу, який у піковий період попиту коштує найдорожче. І натомість забезпечує потреби споживачів за рахунок відбору з підземних сховищ та власного видобутку України.

Це логічні дії. Нагадаємо, перед опалювальним сезоном Україна накопичила в підземних сховищах 21,8 мільярдів кубометрів газу – або на майже 5 мільярдів кубометрів більше, ніж на цей же час торік.

Тобто, при збереженні нинішніх темпів відбору та рівня споживання Україна станом на кінець січня матиме в підземках стільки ж газу, скільки було на початку опалювального сезону в листопаді 2018-го.

Слід зазначити, що 1 січня Росія може припинити транзитне надходження газу до України – якщо сторони не підпишуть новий договір. У цьому випадку додаткові запаси газу в підземних сховищах зможуть підтримати роботу газової системи країни.

газ

Знак гривні
Знак гривні