Мрія Януковича. Проект Виборчого кодексу від Зе передбачає зняття кандидатів за поданням СБУ і без рішення суду

Парламентарі цього тижня розглядатимуть сумнівні з точки зору відповідності демократичним стандартам виборів та Конституції України положення Кодексу, - пише громадянська мережа ОПОРА, яка давно займається моніторингом усіх виборів в Україні.

До таких ініціатив ОПОРА відносить:

* право ЦВК відмовляти кандидатам у реєстрації на підставі листа СБУ про їхню можливу причетність до злочинів проти держави або до тероризму;

* наділення ЦВК повноваженнями розв’язувати власними рішеннями питання, не врегульовані Виборчим кодексом;

* офіційні спостерігачі, як і раніше, не зможуть проводити повноцінне спостереження за діяльністю ЦВК та без дозволу відвідувати її засідання;

* запровадження проведення Комісією робочих нарад, на яких спостерігачі, журналісти, інші особи можуть бути присутніми лише за запрошенням Комісії;

* Можливість скасувати реєстрацію кандидата в разі виявлення факту подання такою особою недостовірної інформації.

Чинне законодавство такої підстави не передбачає, при цьому, очевидною є складність її однакового застосування в різних конкретних ситуаціях.

Вводиться можливість відмовляти в реєстрації кандидата не лише у випадку неподання ним одного зі встановлених документів, а й у разі відсутності в документі окремих відомостей. Ця пропозиція відкриває шлях для надмірного формалізму під час ухвалення рішень про реєстрацію або відмову в реєстрації кандидатів.

Повну заяву ОПОРИ можна прочитати тут.

Політик Вікторія Сюмар також розкритикувала довільність положення про "дії особи, висунутої кандидатом на пост Президента України, щодо реєстрації її кандидатом на відповідних виборах, спрямовані на введення в оману виборців".

Як відомо, президент Зеленський із порушенням Конституції наклав вето на Виборчий кодекс, який ухвалила Рада минулого скликання. Закон ухвалено в червні, а вето накладено у вересні.

При цьому, стаття 94 Конституції України вказує: "Президент України протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його, або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. У разі, якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений/".

Нинішня Рада скоро має розглянути Виборчий кодекс із пропозиціями президента Володимира Зеленського.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

Рада вибори демократія

Знак гривні
Знак гривні