Росія пропонує Україні знову підсісти на газову голку. У команді Зеленського – згодні

В українському уряді повідомили, що у разі, якщо російський Газпром відновить пряме постачання газу до України за цінами, нижчими, ніж ринкові ціни на газ, то таку знижку вилучатимуть до бюджету на соціальні витрати – повідомляє Громадське.

Про це повідомив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель під час презентації програми дій міністерства на 2019-2020 роки.

«Якщо ми будемо мати знижену ціну — потенційно можливо, що у нас будуть прямі поставки зі знижкою зі сходу — ми будем старатися «забрати» цю знижку, видавати в ринок ринкову ціну, а саму знижку використовувати через бюджет… для покриття субсидій чи інші соціально важливі заходи», — повідомив Оржель.

Він не став уточнювати деталей того, як уряд буде збільшувати ціну на газ для споживачів в Україні та яким саме чином російська знижка на газ буде перетворюватися на кошти для соціальних потреб.

Зазначимо, що 26 листопада 2015 року Україна припинила купувати газ напряму у Газпрому. Закупівля російського газу напряму не здійснюється вже 4 роки.

фото: УНІАН

Від редакції: схоже, що міністр Оржель зондує ґрунт після розмови Зеленського і Путіна, у якій серед іншого детально йшлось про газопостачання. Нам пропонують не лише відновити залежність від Росії (і відповідно, віддати ворожій державі потужний важіль впливу), але й знову встановити корупційні схеми, коли призначені Москвою посередники типу Фірташа заробляли мільярди доларів на такій саме різниці цін на газ (коли партнери Кремля отримували газ по знижці, а продавали - по ринковій ціні).

У мінусі весь час, окрім останніх п'яти років, залишалася держава в особі Нафтогазу. Зараз, якщо схема описана Оржелем буде встановлена, зловживання можуть стати ще більшими, тому що перетворення російської знижки на кошти для соціальних потреб – потенційно високо-корупційна схема.

До речі, у Нафтогазі підрахували, що запропонована російською стороною знижка на постачання газу до України без посередників (пряма купівля газу у Газпрому) в обмін на відмову Нафтогазу від 3 мільярдів доларів перемоги у Стокгольмському арбітражі, окупиться лише через 28 років.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

газ війна росія капітуляція

Знак гривні
Знак гривні