Адвокатка родин Небесної сотні голодує: вимагає у влади не розвалювати справи

Адвокатка Євгенія Закревська, яка представляє інтереси родин Героїв Небесної сотні, оголосила голодування через нерозглянуту парламентом поправку до законопроєкту про Держбюро розслідувань. Правка мала б дозволити слідчим у справах Майдану перейти з ГПУ до ДБР і поновити розслідування, які зупинилися.

«Зараз, з сьогоднішнього дня, з того дня, коли зупинилось це розслідування, я не буду їсти до того моменту, поки не приймуть цю поправку, не створять це управління і не переведуть туди цих слідчих. І я це вам обіцяю», — заявила Закревська, яку цитує Громадське телебачення.

За її словами, справи Майдану вже нікому не цікаві, а в парламентарів є «більш важливі справи», ніж ухвалення необхідних законопроєктів.

Депутатка від фракції «Слуга Народу» Ірина Верещук наголосила, що розгляд цієї поправки запланований на 5 грудня.

Заступник генпрокурора Віктор Чумак розповів, що пропонував Закревській очолити департамент ГПУ щодо справ Майдану і взяти на себе відповідальність за розслідування цих проваджень.

«Я розумію, критикувати легше, це просто сидіти й говорити, що ви там нічого не робите. А взяти на себе відповідальність і тягнути цей віз — це складно, але це потрібно робити комусь. А ми два місяці з вами говоримо частіше, ніж з вами говорила вся попередня прокуратура разом узята», — зазначив Чумак.

Адвокатська дорадча група, яка представляє інтереси Героїв Небесної сотні, вимагає від президента Володимира Зеленського скликати позачергову сесію Верховної Ради, щоб депутати проголосували за поправку до законопроєкту щодо передачі справ Майдану.

Йдеться про правку, яка б дозволила перевести без конкурсу або за спрощеною процедурою слідчих ГПУ, які займались справами Майдану, до ДБР.

Раніше Закревська казала, що якщо не перевести слідчих, справи Майдану «передадуть у пустоту», попри те, що у ДБР вже створили новий підрозділ для розслідування справ Майдану.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

майдан справимайдану

Знак гривні
Знак гривні