Клімкін: Франція, Німеччина і Росія спробують натягнути на голову небезпечні для України рішення

Ексміністр закордонних справ (як і багато інших експертів), вважає, що "нормандська зустріч" пройде у форматі "троє проти України".

На саміті в Нормандському форматі, запланованому на 9 грудня, західні учасники переговорного процесу можуть спробувати нав’язати Києву рішення, які не відповідають національним інтересам України.

Серед європейських партнерів, за спостереженнями Клімкіна, поширюється думка про необхідність прискоритися і провести вибори разом з українськими місцевими виборами, що є «дуже небезпечною стратегією».

Протистояти такому розвитку можна тільки проактивною позицією й висуненням власних пропозицій щодо умов, коли це може бути можливо.

На переконання Клімкіна, такою пропозицією має бути реальний безпековий контроль з боку України та її партнерів. А також дієвий міжнародний контроль на кордоні і міжнародний компонент, який, власне, буде опікуватися й безпековими питаннями і, якщо до цього дійде, підготовкою до виборів.

Щодо Росії, то вона наразі будує «емоційну пастку» в плані обміну, в плані повернення кораблів таким чином, щоби було важко вийти з Нормандської зустрічі без результату, який безпосередньо вигідний Росії.

Також у зв'язку з можливою відставкою Олени Зеркаль Клімкін наголосив, що всі міжнародні судові справи проти Росії, які вона допомогла розпочати й досягла початкових перемог, необхідно завершити. І не лише через потенційні мільярдні компенсації від Росії, але й через те, що вони є одними з небагатьох засобів реального впливу на Кремль.

"У жодному разі, оскільки це унікальний важіль (впливу) на Росію, ці справи не повинні стати якоюсь розмінною монетою. Це буде дуже-дуже небезпечно", - сказав Клімкін.

Україна реально досягла кількох дуже важливих перемог, частково проміжних, частково остаточних: було досягнуто виграшу мінімум по 5 дуже важливих лініях. Таке сталося вперше взагалі в історії міжнародних відносин і в історії міжнародного права, хоча, як пригадує Клімкін, на початку навіть дуже відомі в усьому світі юристи сумнівалися, що це вдасться.

Перемог вдалося досягти завдяки роботі спільної команди. Але насправді
особливою в цьому була роль Олени Зеркаль як агента України.

Зеркаль може вже з наступного тижня піти з МЗС, пояснюючи це тим, що її проактивна, наступальна позиція щодо Росії не збігається з позицією зовнішньої команди президента Зеленського, які налаштовані з Росією "домовлятися" і "дружити".

Джерело: коментар Павла Клімкіна для агенції "Укрінформ"

зустріч росія нормандський зеркаль формат клімкін

Знак гривні
Знак гривні