Хроніки реваншу: ДБР отримало доступ до стратегічного плану розгортання ЗСУ, суд арештував реформатора

Уточнено: Постанова надіслана судом до судового реєстру 05.11.2019.

Доступ до секретних документів

Печерський суд надав доступ Державному Бюро Розслідувань (ДБР) до документу класу «Особливої Важливості», а саме до Стратегічного плану застосування Збройних Сил України.

Про це повідомив екс-радник міністра оборони Юрій Бірюков.

Перший заступник голови оборонного комітету ВР, колишній командувач АТО Михайло Забродський (фракція "Європейська солідарність") заявив, що це рішення суду загрожує нацбезпеці держави.

(Враховуючи, що з ДБР до проросійського діяча Андрія Портнова постійно "витікає" закрита інформація про справи цього відомства, а керівник установиРоман Труба не може пояснити, як це трапляється, то не виключено, що найближчим часом цей документ потрапить у Москву - редакція).

Досудове розслідування здійснюється за фактом вчинення можливих неправомірних дій службовими особами, які займають особливо відповідальне становище в органах державної влади України, під час прийняття рішень щодо здійснення 25.11.2018 кораблями ВМС ЗС України: катерами «Бердянськ», «Нікополь» та рейдовим буксиром «Яни Капу» переходу з Чорного моря до Азовського моря через Керченську протоку, що призвело до тяжких наслідків.

Від редакції: Тобто, фактично, ДБР розслідує таку саму справу, яку розслідує Росія. ДБР припускає, що наказ нашого військового керівництва (законність проходу кораблів попередньо підтверджено міжнародним судом) на перехід українських суден по своїх територіальних водах із Чорного до Азовського моря був застосований неправомірно. Фактично ми бачимо, що ДБР з мовчазного схвалення президента Зеленського робить Україну винною в російському нападі на наші кораблі. Цікаво, це теж ціна за проведення Нормандської зустрічі, чи за щось інше?

Ухвалу можна почитати в судовому реєстрі тут. Приймала суддя Ільєва Т. Г., доступ до надсекретних документів будуть мати (крім невідомих працівників розвідки Росії - ред.) слідчий ДБР Побєднов Олександр Олександрович, експерти Козлов Олександр Вікторович та Полуянов Сергій Олександрович.

Арешт реформатора з Міноборони

В іншій справі про так звані "мокрі бронежилети", яка розглядалася сьогодні Печерським судом, взяли під варту Дмитра Марченка, начальника Головного управління Міністерства оборони – з можливістю внесення застави у розмірі 76 млн грн.

“За версією слідчих, [начальник управління матеріального забезпечення “кіборг” Дмитро Марченко] – страшний злочинець, керівник таких самих страшних злочинців. За всю їхню компанію з п’яти осіб просять заставу 500 000 000 гривень. Ні, в порядках цифр не помилився. Половина мільярда гривень”, – написав Бірюков у соцмережі в середу, 6 листопада.

За його даними, інкримінована Марченку й посадовцям ГУРСМЗ стаття Кримінального кодексу України – ст. 426, “Бездіяльність військової влади”.

“Ні, не корупція. Ні, не хабарі. Ні, не крадіжки. Бездіяльність – не відреагували на пост в ФБ“, – зазначив Бірюков.

“Експертиз немає, доказів немає, сенсу немає. Є тільки “політична воля”, – додав він.

Від редакції: Дмитро Марченко – дуже важлива постать. Він є одним із головних двигунів реформ у секторі матеріального забезпечення Збройних сил (читайте, наприклад це велике інтерв'ю про те, що зроблено, і про те, які перешкоди створювалися на шляху змін).

Якщо хтось хотів би зарубати армійські реформи, то це одне із найбільш ефективних рішень – вивести з гри Марченка.

Взагалі, не дивуйтеся, якщо найближчим часом виникнуть нові справи від ДБР проти керівників важливих напрямків у ЗСУ: під зручним приводом боротьби з корупцією Росія, маючи вплив на такий державний орган, як ДБР, зможе значно послабити українську армію, навіть не проводячи бойових дій.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

реванш труба зсу росія суд

Знак гривні
Знак гривні