Як РФ робить фейкові паспорти своїм агентам в Україні, – розслідування Bellingcat

Відома міжнародна спільнота розслідувачів Bellingcat оприлюднила дані про те, як Росія виготовляє фейкові паспорти своїм агентам в Україні.

Видання нагадує, як у жовтні 2014 року в Симферополь прилетів "Ігор Миколайович Береговий", дата та місце народження якого збігалися з даними іншого Ігоря Миколайовича – Безлера. Це бойовик, звинувачений у воєнних злочинах у Горлівці. В той же день, коли "Береговий" прилетів у Сімферополь – Безлер заявив, що виїхав зі східної України.

Це тільки один із російських агентів, яким подібним чином було видано фейкові паспорти – але витоки з російських баз даних (зокрема, бази даних про перельоти) допомагають викрити багатьох інших агентів ГРУ РФ.

Десятицифрові номери внутрішніх паспортів РФ легко розшифрувати.
Частина цифр означає, ким він виданий – і у випадку Безлера це, схоже, один з підрозділів ГРУ.

Завдяки цьому Bellingcat звернули увагу на "паспортних сусідів" цього так званого Берегового (насправді Безлера).

Раніше розслідувачі так само викрили паспорти бійців Вагнера, також видані саме ГРУ Росії.

Також видання зіставило дані з номерами платників податку, які дають людям по досягненню повноліття (і залишають незмінними й після того, як ці люди стають ГРУшниками).

Так, розслідувачі викрили "Андрія Лаптєва" – офіцера ГРУ Олега Іваннікова. Цей "Лаптєв" свого часу займав високі посади в самопроголошеній Північній Осетії.

А згодом його голос чути під іншими псевдонімами (Андрєй Івановіч, Оріон) на відео, що стосуються збиття малазійського Боїнга MH17.

Росія міняє внутрішні бази даних, але ті, які вже просочилися – залишаються незмінними в тисячах копій в інтернеті, й потенційно готують нам багато цікавих відкриттів.

Детально англійською

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

безлер ГРУ росія

Знак гривні
Знак гривні