ФСБ вербує українців під час відвідин окупованого Криму

Контррозвідники Служби безпеки України встановили, що співробітники Прикордонного управління ФСБ РФ в окупованому Криму змушують українців, які регулярно відвідують тимчасово окуповану територію півострова, давати згоду на конфіденційне співробітництво.

Про це повідомляє Цензор із посиланням на пресслужбу СБУ.

Основне завдання, яке ставить російська спецслужба, - збір інформації щодо співробітників СБУ, прикордонників та військовослужбовців ЗС України, які виконують завдання поблизу адміністративного кордону з окупованим Кримом.

"Такі пропозиції насамперед надходять громадянам України, які працевлаштувались на окупованому півострові та регулярно перетинають адміністративний кордон, а також приватним перевізникам. Куратори вимагають від них на конфіденційній основі збирати розвіддані. Інформація використовується російськими спецслужбами для вербувальних підходів до українських військовослужбовців та правоохоронців", - повідомили в СБУ.

Форми та методи "роботи" ПУ ФСБ РФ у Криму однотипні для всієї структури ФСБ РФ. Це штучне створення компрометуючих ситуацій, шантаж, погрози, залякування, фізичний і психологічний тиск. Активно використовуються погрози щодо винесення постанови про заборону в’їзду на півострів.

"Контррозвідка також встановила, що найзавзятішим вербувальником українських громадян є співробітник оперативно-розшукового відділу ПУ ФСБ РФ у Республіці Крим Батталов Алмаз Мубарякович, 26.05.1982 року народження, уродженець міста Баймак, Республіка Башкортостан, РФ", - йдеться в повідомленні.

В СБУ зазначили, що він безпосередньо здійснює фільтраційні заходи в пункті пропуску "Джанкой". Встановлено, що цей чекіст є прихильником сталінських часів і не цурається в своїй роботі найбрудніших методів.

У Службі безпеки попередили, що перехід ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України карається позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

крим окупація сбу анексія фсб

Знак гривні
Знак гривні