Ще один Офіс замість ГПУ. Скоротять і перезапустять: що відомо про реформу прокуратури

Перейменують, скоротять, переатестують і будуть набирати кадри по-новому. Що треба знати про реформу прокуратури.

Коротко пояснює Ліга. Перекладаємо державною мовою:

ФАКТ ПЕРШИЙ. ПЕРЕЙМЕНУЮТЬ

ГПУ перейменують на Офіс генпрокурора, регіональні прокуратури стануть обласними, місцеві прокуратури - окружними, а військові прокуратури - ліквідують. Замість них створять спецпрокуратуру з протидії злочинам у сфері нацбезпеки й оборони. Головна відмінність - прокурори будуть цивільними, і їм більше не знадобиться служба в армії. Також передбачена можливість створення спецпрокуратур.

ФАКТ ДРУГИЙ. СКОРОТЯТЬ

Спочатку штат прокуратури хотіли скоротити до 10 000 осіб, але з фінального тексту закону цю норму виключили. Генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що штат все одно будуть оптимізувати після проведення аудиту. За його результатами встановлять, який штат необхідний.

ФАКТ ТРЕТІЙ. КАДРИ ПО-НОВОМУ

Відповідно до закону, в ГПУ повинні бути створені шість спецкомісій (п'ять - кадрових, одна - дисциплінарна). Зараз є дві комісії, склад яких затверджений.

Першу очолив головний військовий прокурор Віктор Чумак. У неї також увійшли Олександр Толочко, Оксана Капліна, Роман Жовнір, Андрій Боровик (виконавчий директор TI Ukraine) та Борис Малишев. Другу кадрову комісію очолив перший заступник генпрокурора Віталій Касько.

До складу комісії ввійшли Володимир Бурдін, Максим Піддубчак, Олександр Лемен, Сергій Пернікоза і Марина Цапок. Склад інших комісій поки невідомий.

Навіщо їх так багато? Автори реформи хочуть, щоб переатестація відбулася швидко.

Після проведення переатестації буде відкритий добір на вакантні посади. У вимогах приберуть обов'язковий прокурорський стаж - досить мати досвід в галузі права та юридичну освіту.

Добір відбуватиметься в два етапи. Перший - тест на знання законодавства в сфері кримінального права і процесу, другий - співбесіда. Добором будуть займатися кадрові комісії. Однак, як повідомили в ГПУ, поки немає затверджених правил добору.

ФАКТ ЧЕТВЕРТИЙ. ПЕРЕАТЕСТАЦІЇ Й НОВА ЗАРПЛАТНЯ

Створені комісії вже проводять переатестацію прокурорів усіх рівнів. До комісії входять шестеро людей: троє від ГПУ і троє від міжнародних організацій (наприклад, Transparency).

Перший етап переатестації - іспит на знання кримінального права й процесу (треба набрати 70 балів зі 100). Другий етап - тест на General Skills, що визначає аналітичні та оперативні спроможності. Завершальний етап - співбесіда.

За результатами співбесіди вирішується доля прокурора - рішення приймає кадрова комісія колегіально більшістю голосів. Хто проходить переатестацію - може отримати більшу зарплату. За словами Рябошапки, прокурорам планують підвищити зарплату до рівня районних суддів - близько 48 000 грн.

Щоб пройти переатестацію, прокурорам треба підписати згоду на використання анонімної інформації під час співбесіди - прокурорів можуть попросити прокоментувати будь-які скандали або чутки, які були, наприклад, в медіа. Хто не згоден - відразу звільнення в зв'язку з відмовою пройти переатестацію. За словами члена кадрової комісії Олександра Леменова, анонімні повідомлення не будуть сприймати за чисту монету, але "будь-яка інформація повинна бути перевірена додатково, включаючи отримання пояснень на співбесіді".

ФАКТ П'ЯТИЙ. ПРИЗУПИНЕННЯ КДКП

КДКП - це кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів. Вона займалася розглядом скарг на прокурорів. Її роботу призупинили до 1 січня 2021 року. Тепер скарги на прокурорів будуть розглядати спецкомісії (одна - в Офісі генпрокурора, інші - в областях).

Навіщо її "призупинили"? Леменов розповів, що КДКП мала неоднозначну репутацію. "З одного боку, звичайних прокурорів вони оцінювали об'єктивно. З іншого - коли йшлося про політично впливових прокурорів високого рівня (Луценко, Матіос і так далі), то члени КДКП якимось чином підбудовувалися під тренд - і не бачили порушень", - підкреслює Леменов.

Він вважає, що КДКП часів Луценка орієнтувалася "не на норми права, а на політичну доцільність".

А В РЕЗУЛЬТАТІ БУДЕ СУД

У реформи є шанс на успіх, вважає член спецкомісії, виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик. Він сказав, що сама реформа - "це те ж саме, що було в 2015 році". "Тільки зараз є воля у Рябошапки", - вважає він. Але якщо раніше переатестацію починали з областей, то тепер - з Києва. Також відрізняється процес формування атестаційних комісій - раніше комісії формувалися з представників ГПУ і парламенту. "Зараз троє від прокуратури і троє людей, делегованих міжнародними неурядовими організаціям", - додав Боровик. Тому, на його думку, у реформи більше шансів, ніж було в 2015 році.

За останніми даними, ГПУ планує звільнити 218 співробітників, які не підписали заяву про переатестацію або написали її в довільній формі. В результаті тестування відсіялися 197 людей, які були кандидатами на посади в Офіс генпрокурора. Ще 117 просто не з'явилися на тестування, однак вони можуть отримати другий шанс, якщо причина їхньої неявки буде поважною, повідомив Леменов. Таким чином, 315 людей вже підлягають звільненню, що становить 29% від усієї кількості прокурорів - 1088 людей.

Однак підводити підсумки реформи рано. З одного боку, за сумнівними причинами звільнені досвідчені співробітники ГПУ, які з 2014 року займаються розслідуванням справ Майдану. З іншого боку, вже відсіяли майже 30% прокурорів, які не змогли скласти тести на знання законодавства і незрозуміло як працювали на своїх посадах. До того ж, як вважає звільнений з ГПУ Сергій Горбатюк, спецкомісії - поза законом, а значить, будь-який зі звільнених зможе оскаржити рішення комісії в суді.

Він вважає, що звільнили його незаконно. Разом із ним із ГПУ випровадили чотирьох слідчих Горбатюка у справах Майдану і Януковича - ті не захотіли підписати згоду на анонімки. "Це абсолютно не стосується з'ясування професійної компетентності. Це показуха", - вважає він.

У керівництві ГПУ з цим не згодні. За словами спікера головного військового прокурора Євгенії Сливко, в законі є перехідні положення, згідно з якими ГПУ виконує обов'язки, поки не створять Офіс генпрокурора. "Не буде так, що ми заснули при ГПУ, а прокинулися в Офісі генпрокурора. Етап реформування триватиме кілька місяців", - зазначила вона, додавши, що правоту Горбатюка визначить суд, якщо він туди звернеться.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

прокуратура реформи

Знак гривні
Знак гривні