Приватні виробники безпілотників занепокоєні змінами правил Міноборони

Співпраця приватних компаній-розробників безпілотних систем із Міністерством оборони після створення нової структури із закупівель військової техніки та озброєнь потрапить під загрозу через неврегульованість питання планування закупівель та їх фінансування.

Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Глухий кут для українських «безпілотників», повідомляє Defense Express.

«На сьогодні ситуація з БПЛА в Україні є такою, що ми досягли певної технологічної стелі і вперлись в певні процедури, які не дозволяють ефективно розвиватись, створювати більш ефективні зразки й забезпечувати потреби війська. Зараз змінюється все», - заявив член правління Українського інституту досліджень безпеки та директор Defense Express Сергій Згурець.

Він наголосив, що безпілотні комплекси нині є ознакою сучасного війська і за їх кількістю можна визначати технологічний рівень Збройних сил будь-якої країни, адже вони забезпечують ключовий елемент для ЗСУ - це дані, на основі яких можна отримати інформацію про противника. Ця інформація дозволяє командирам вірно ухвалювати рішення на полі бою.

Як зазначили учасники круглого столу, раніше приватні компанії-розробники орієнтувались на державне оборонне замовлення (ДОЗ), яке дозволяло планувати їхню діяльність. Натомість, дуже скоро ситуація зміниться - в разі ухвалення нового закону «Про оборонні закупівлі», який передбачатиме, що Міноборони закуповуватиме техніку через окремий майданчик на кшталт Prozzorо.

«Ці процедури змінюються... Зараз триває оборонний огляд, який завершиться новим виглядом ЗСУ і новими потребами. Змінюється ставлення керівництва Міноборони до контролю оборонних закупівель. Йдеться про те, що в Міноборони буде створено окреме підприємство, яке буде займатись закупівлею. Таким чином, ні міністр, ні його заступники не будуть контактувати з виробниками, і тоді елемент дискусій ляже на нове підприємство, формат якого поки що незрозумілий», - зазначив Сергій Згурець.

Керівники приватних компаній також побоюються переслідувань за попередні контракти та діяльність.

«Ці структури (ГПУ, НАБУ) уважно почали переглядати існуючі контракти і де-факто ми увійшли в неоголошений період люстрації оборонних проєктів, коли частина проєктів загальмована, заморожена, керівництво Міноборони вирішує, що саме фінансувати, побоюючись тих чи інших рішень, які були ухвалені попередніми посадовими особами», - наголосив директор Defense Express.

21 жовтня ц.р. міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що вже розроблено концепцію нового закону про оборонні закупівлі. За його словами, цей документ має забезпечити конкурентність у сфері закупівель та знизити рівень «закритості» держоборонзамовлення.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

армія корупція технології закупівлі

Знак гривні
Знак гривні