Тактика росіян у Сирії? Знищити всі лікарні та шпиталі, щоб психологічно зламати опозицію

Журналісти Нью Йорк Таймз співставили відео, фотодокази, свідчення очевидців та записи переговорів російських пілотів і визначили, що Росія відповідальна за багаточисельні військові злочини в Сирії: майже повне знищення медичної інфраструктури в опозиційних частинах країни. Лише з кінця квітня, під час наступу на провінцію Ідліб, російські пілоти атакували понад 50 медичних закладів.

Росію (нагадаємо, що базу даних про те, хто брав участь в атаках, зробив у свій час ІнформНапалм) давно звинувачували у навмисних нападах на медичні об'єкти, однак офіційно Кремль заперечував звинувачення і вказував на авіацію Ассада.

Однак на цей раз докази дуже переконливі: співставлення аудіозаписів, часу їх проведення, геолокації та часу відео та фотодоказів, свідчень лікарів, які вижили, логів радіосигналів з літаків, які знаходились у повітрі під час атак, засвідчує: саме Росія цілеспрямовано атакувала шпиталі та лікарні.

В якості прикладів журналісти зробили детальний аналіз даних для декількох днів травня і встановили, що атаку на чотири шпиталі провели саме російські пілоти.

На відео, опублікованому газетою, пілоти отримують розташування мішеней та повідомляють про напад. У кількох випадках New York Times навіть має відеозаписи нападів зсередини об'єктів, оскільки сирійці, спостерігаючи за присутністю російських розвідувальних літаків, встановлювали відеокамери на випадок нападу.

В одному з відеозаписів видно, що напад здійснюється за допомогою точних бомб, які вибухають не при ударі об землю, а через мить. Як зазначається, такого озброєння немає у сирійських військових.

Напади на лікарні є віськовим злочином, який Росія вчинила для того, щоб зробити спротив неможливим, і для того, щоб підірвати психологічно противників свого союзника Асада - тобто, це була навмисна тактика Росії.

Інформація про цей злочин може бути корисною для переговорників з Росією з команди Зеленського: вона ще раз показує, що "зійтись з Росією десь посередині" не вийде: росіяни йдуть на будь-які злочини і на будь-яку брехню, щоб досягти своєї мети.

Аналіз одної з атак (фото - NYT)

злочин сирія росія

Знак гривні
Знак гривні