У різних містах України пройшли акції «Ні капітуляції» проти прийняття формули Штайнмаєра (ФОТО)

Міністерство внутрішніх справ України оцінило чисельність учасників акції протесту «Ні капітуляції» в центрі української столиці в 10 тисяч людей. Організатори віча у центрі Києва заявляють про участь від 25 до 50 тисяч людей.

Фото Reuters

Якби не було приводу, ніхто не вийшов би на Майдан, - пише Олексій Мінаков для Радіо Свобода:

І хоча 60% населення не може оцінити «формулу Штайнмаєра», але є 23%, які не підтримують цю ідею. Більше того, і «Голос», і «ЄС», і «Батьківщина» вважають цю формулу неприйнятною. Зрештою, справа не тільки безпосередньо в цій формулі, а ще й у провальних стратегічних комунікаціях щодо її доцільності. Виходячи з усього цього, відбувся протест активної меншості (як мінімум, за підрахунками поліції, близько 10 тисяч громадян у Києві), яка цінує власну державу і справедливо хвилюється за долю України.

Ситуація істотно відрізняється від революційної в 2013–2014 роках.

Режим Януковича відмовився підписувати угоду про Асоціацію з ЄС – це був конкретний крок, який обурив багатьох громадян. Вже потім були допущені помилки у вигляді побиття студентів та інші. А зараз Зеленський не вчинив рокової помилки, Рубікон не перейдено, капітуляції не відбулося. Хоча сам факт узгодження «формули Штайнмаєра» несе в собі негативні наслідки. Крім того, тоді протестувальників Євромайдану підтримував Захід, а зараз Захід підтримує Зеленського і прагне якомога скоріше вирішити проблему Донбасу, щоб зняти санкції з Росії та відновити економічні зв’язки до Владивостока. Крім того, тоді Євромайдан був у мирний час, а зараз – війна, що є стримуючим чинником через критичні наслідки дестабілізації.

Присутність Порошенка та інших політиків неоднозначно впливає на оцінку протесту.

Звичайно, це їхнє право – доєднатися публічно до протесту, забути про чвари між собою й об’єднатися. З іншого боку, вони є представниками «старої системи», носіями високого антирейтингу, що відлякує від протесту багатьох потенційних учасників, які не хочуть підігравати певним політикам.

Влада наступає на граблі в питанні гасіння протестної пожежі.

Зокрема, керівник Офісу президента Андрій Богдан примітивно висміяв протести, мовляв, мітингарі були проплаченими. Така зневажлива реакція влади лише більше дратує і підсилює протидію. Замість поваги до протестуючих і спроби почути їхню позицію, їх дискредитують. Якщо згадати роботу Богдана в уряді Азарова під час Євромайдану, то можна зробити висновок, що хтось не провів роботу над помилками.

Продовження протестів неодмінно буде.

Скоро, 14 жовтня, відбудеться День захисника України, під час якого військові та волонтери зможуть ще раз попередити владу про неприпустимість порушення «червоних ліній». Також можна не сумніватися, що запеклі сутички відбудуться під час голосування за законопроект про «особливий статус Донбасу».

Акції у неділю відбулися, окрім Києва, в більшості обласних центрів - Запоріжжі, Херсоні, Івано-Франківську, Сумах, Дніпрі, Харкові, Чернівцях, Вінниці, Тернополі, Кропивницькому, Львові, Миколаєві, Хмельницькому, Полтаві, Одесі, Чернігові, Житомирі, Черкасах, Луцьку, Ужгороді, а також у Кривому Розі, Маріуполі, Краматорську, Сєвєродонецьку, Мелітополі, Нікополі, Рівному, Козятині, Славуті, Бердянську, Кременчуці. Окрім того, мітинг "Ні капітуляції" відбувся в Празі, - пише УП.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

майдан війна протест зеленський

Знак гривні
Знак гривні