Прем'єр Гончарук заговорив про компроміс із Коломойським щодо Приватбанку, - FT

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що влада шукає "компроміс" з олігархом Ігорем Коломойським по "Приватбанку" в справі на $5,5 млрд. Про це з посиланням на Financial Times повідомляє БізнесЦензор. Західне видання вказує, що це може привести до відчуження західних прихильників від нового уряду президента Володимира Зеленського.

"Я повністю переконаний, що ми повинні зосередитися на зростанні зараз і дивитися на спільне рішення, замість того, щоб наші витрачати ресурси на знищення один одного. Тому я налаштований дуже позитивно стосовно будь-якої риторики, спрямованої на пошук компромісу", - сказав Гончарук.

МВФ попередив Україну про те, що відступ від націоналізації "Приватбанку" поставить під загрозу його резервну програму на $3,9 млрд і що чиновники очікують, що Україна буде домагатися відшкодування з боку олігарха $5,5 млрд, витрачених на порятунок банку.

"Яке б рішення ми не знайшли, ми повинні знайти його разом з МВФ", - сказав Гончарук.

Хоча "Приватбанк" належить Міністерству фінансів України і тому є частиною повноважень Гончарука, він сказав, що Зеленський і глава Офісу президента Андрій Богдан очолять справу "Приватбанку", незважаючи на очевидний конфлікт інтересів.

"Ми з самого початку розуміли, що це особливе питання, тому я ніколи не відповідав за це. Бодган і президент особисто займалися цим питанням із самого початку", - сказав Гончарук.

"Я розраховую на те, що вони знайдуть правильний спосіб вирішення, тому що вони набагато краще знають ситуацію. Але я не сумніваюся, що президент і його офіс будуть на боці держави", - додав прем'єр.

За словами джерел видання, переговори про можливе врегулювання справи "Приватбанку" прискорилися відтоді, як Зеленський прийшов до влади.

Неофіційні переговори по "Приватбанку" поновилися після того, як Зеленський став президентом, але будь-який результат цих переговорів навряд чи зажадає від Коломойського здати будь-які активи або компенсувати Україні збитки "Приватбанку", заявило джерело видання.

Гончарук заявив, що Зеленський буде уникати втручання в дії українських судів або центрального банку, намагаючись "захистити інтереси" країни. "Звичайно, вони працювали разом. Але ми успадкували дуже складну ситуацію", - сказав Гончарук.

Від Текстів: після цих зізнань Гончарука можна сміливо називати зіц-прем'єром

Оновлено 17. 09.19 15:19

Коментар Прем'єр-міністра України Олексія Гончарука щодо статті Financial Times у справі ПриватБанку

Зранку вийшла стаття в Financial Times, в якій я коментую справу ПриватБанку та нібито наголошую, що ми шукаємо компроміс в цьому питанні. Статтю одразу передрукували українські ЗМІ, які від себе додали, що Уряд веде переговори з пошуку компромісу з цього питання.

Щоб уникнути подальших маніпуляцій та розголосу, хочу розставити крапки над «і»: Уряд уважно вивчає ситуацію навколо ПриватБанку (в тому числі і перемовини з колишніми його власниками, які проводились попередньою незалежною наглядовою радою банку). Жодних перемовин Уряд ні з ким не веде.

Більше того, журналістам FT я наголошував, що не настільки глибоко знаю юридичні деталі цієї справи, щоб її коментувати по суті. Але я впевнений, що буде зроблено все, щоб захистити гроші українських платників податків та національні інтереси України. І зроблено це буде в тісних консультаціях з міжнародними партнерами.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

корупція кримінал зеленський банки коломойський гончарук

Знак гривні
Знак гривні