В Одесі пахне совком. Звільнений з посади директора музею Ройтбурд боротиметься, його підтримує культурна спільнота

4 вересня депутати Одеської обласної ради достроково розірвали контракт з Олександром Ройтбурдом, директором Одеського художнього музею. Контракт був укладений у березні 2018 року. “За” проголосував 51 депутат, проти – 3, утримались – 2, не голосували – 17.

Це рішення – один з етапів тривалого конфлікту між кількома депутатами облради та Ройтбурдом. Художник Олександр Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею у грудні 2017 року, але призначили на посаду його лише за 3 місяці, - нагадує PEN-клуб, всесвітня організація письменників. Той час минув у вирі інформаційної кампанії, спрямованої на дискредитацію художника, з одного боку, та активної публічної підтримки представниками культурної спільноти з іншого.

Художник оскаржуватиме своє звільнення в суді. Ройтбурд розповів, що на засідання Одеської облради його не запросили.

Питання про звільнення винесли на порядок денний за ініціативою депутата Олексія Кобильникова. Він поскаржився, що Ройтбурд ігнорує запити щодо фінансової діяльності музею та ставиться до депутатського корпусу «без належної поваги». Зі свого боку, художник пояснив, що він дійсно поважає далеко не всіх депутатів міської ради.

"В Одесі пахне совком. Він буває навіть в українських кольорах. Це залишки певної радянської системи адміністрування, якої треба позбутися. Мені здається, справа буде вирішена найближчим часом", - сказав митець.

Ройтбурд каже, що справа в анархізмі культурного менеджменту і психопатології окремих депутатів. "Конвульсії радянської системи заважають поступу культурної модернізації України", - вважає художник.

Ройтбурда звинувачують в організації на території музею подій, які суперечать його статусу, проведенні позапланових ремонтних робіт та ігноруванні депутатських запитів. Натомість фахівці царини культури, які висловили свою підтримку Ройтбурду і збирають акцію на підтримку музею цієї суботи, наголошують на тому, що від початку його каденції Одеський художній музей перетворився на справжній центр культурного життя міста, залучив численних місцевих і міжнародних партнерів, провів низку важливих виставок тощо.

У звіті, який оприлюднив Одеський художній музей, ідеться про зростання прибутків музею більш ніж удвічі, повну звірку музейних фондів, ремонт даху, стан якого загрожував збереженню робіт, і створення програм меценатської підтримки, які минулого року принесли музею понад 1 млн грн.

За матеріалами: PEN Ukraine, 1+1, Думская, Громадське

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

Ройтбурд мистецтво скандал одеса

Знак гривні
Знак гривні