Сенцов, полонені моряки та інші політв'язні повертаються в Україну, - генпрокурор

"В ніч на п'ятницю, 30 серпня, завершився обмін з Росією: наразі відомо про звільнення Олега Сенцова, усіх захоплених в Керченській затоці моряків, Павла Гриба, Володимира Балуха, Миколи Карпюка." – новину подібного змісту поширив у себе на сторінці у Фейсбуці новообраний генпрокурор Руслан Рябошапка.

ОНОВЛЕНО: Новина виявилася фейком, а Офіс президента назвав Рябошапку, який донедавна був заступником голови цього ж офісу- ненадійним джерелом, а сам Рябошапка вже видалив повідомлення.

Про це йдеться в повідомленні співробітниці Верховної Ради Анни Ісламової, яким поділився також і новообраний генеральний прокурор України Руслан Рябошапка (до вчорашнього вечора - заступник голови Офісу президента Зеленського).

Близько 01:30 нерозпізнаний борт, дані якого приховані від сервісу "Флайт Радар", приземлився в підмосковному аеропорту Остафьєво, - пише Апостроф.

Відповідно до наявної інформації, в Україну повертаються українські моряки, яких після збройного нападу в Керченській протоці 25 листопада захопили в полон російські прикордонники. Понад 9 місяців у полоні росіян перебували такі українські моряки:

Юрій Будзило;
В’ячеслав Зінченко;
Андрій Оприско;
Сергій Цибізов;
Андрій Артеменко;
Володимир Терещенко;
Євген Семидоцький;
Віктор Безпальченко;
Андрій Шевченко;
Володимир Варимез;
Михайло Власюк;
Богдан Головаш;
Сергій Чуліба;
Олег Мельничук;
Богдан Небилиця;
Владислав Костішин;
Сергій Попов;
Юрій Без'язичний;
Роман Мокряк;
Андрій Ейдер;
Василь Сорока;
Андрій Драч;
Володимир Лісовий;
Денис Гриценко.

Серед українців, що повертаються з полону, є й український режисер Олег Сенцов, якого 10 травня 2014 року за звинуваченням у підготовці терактів затримали в Криму.

Повертається на Батьківщину і викрадений 24 серпня 2017 року на території Білорусі 21-річний українець Павло Гриб.

В Україну повертається і затриманий ФСБ у грудні 2016 року Володимир Балух.

Додому також летить затриманий 17 березня 2014 року Микола Карпюк. Окупанти звинувачували його у начебто злочинах проти російських військ у ході першої чеченської війни.

Те саме з посиланням на кілька джерел підтверджує і російське ліберальне видання Медуза. Російська опозиційна "Нова газета" ввечері випустила великий матеріал про те, кого може звільнити Росія і кого в обмін може відпустити Україна..

Наразі точні деталі очікуються. Сайт президента "висить".

У той же час "Комерсант" з посиланням на свої джерела повідомив, що українців, засуджених у Росії, можуть помилувати указом президента РФ Володимира Путіна в обмін на помилуваних росіян, засуджених в Україні.

"Українців помилують, якщо від них надійдуть звернення на ім'я Путіна. При цьому кілька людей, у тому числі режисер Олег Сенцов, відмовилися писати прохання про помилування - це потягне за собою визнання провини. Якщо Сенцов не передумає, то його можуть відправити в Україну відбувати покарання, призначене російським судом", - йдеться в матеріалі.

Уточнюється, що українців, які перебувають під слідством у Росії, можуть вислати на батьківщину, щоб там продовжили розслідувати їхні справи. Так, до Києва можуть передати кримінальну справу 24 моряків, затриманих у Керченській протоці. Адвокати моряків це не коментують, побоюючись зірвати переговори.

Напередодні стало відомо, що українського журналіста Романа Сущенка, який перебуває в полоні у Росії, перевезли в московське СІЗО "Лефортово".

Раніше російські журналісти повідомили, що в СІЗО "Лефортово" для підготовки обміну полоненими між Україною і Росією були переведені п'ять українських політв'язнів: Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Володимир Балух та Роман Сущенко.

Також планується, що будуть передані українські моряки, взяті в полон ФСБ РФ восени 2018 року в Керченській протоці.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

азов репресії сенцов росія

Знак гривні
Знак гривні