Убитий у Берліні ветеран чеченського опору Хангошвілі був у розстрільному списку ФСБ із 2002 року

Убивство в центрі Берліна ветерана чеченського опору РФ, громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі наводить на думку про те, що кілера для його ліквідації міг направити Кремль.

Про це йдеться в матеріалі The New York Times.

Зазначається, що в 2006 році уряд РФ узаконив ліквідацію за кордоном тих, хто був визнаний джерелом терористичної загрози в Росії. Водночас Кремль ніколи не визнавав цей факт, заперечуючи конкретні звинувачення на свою адресу, включно зі спробою ліквідувати колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля у Великій Британії минулого року.

Уже будучи в Німеччині, Хангошвілі повідомляв близьким і владі, що перебуває в офіційному розшуку в РФ із 2002 року.

За словами адвоката, знайомого з його справою, Хангошвілі пережив принаймні два замахи на своє життя в Грузії, після чого переїхав до Німеччини в пошуках притулку.

"Його життю постійно загрожувала небезпека з боку росіян", - каже директор Німецької кавказької громади Еккехард Маасс, який допомагав Хангошвілі отримати притулок у Німеччині. - "Його смерть вписується в довгий список цілеспрямованих убивств, скоєних росіянами за останнє десятиліття".

Хангошвілі застрелили 23 серпня в берлінському парку. Як повідомляють очевидці, до нього під'їхав невідомий на велосипеді і вистрілив двічі в голову з пістолета з глушником. Після цього, кілер викинув знаряддя вбивства і велосипед у річку, проте пізніше був затриманий поліцією. При ньому була велика сума грошей та паспорт громадянина Росії, достовірність якого поки не підтверджена. Відомо, що в Берлін він приїхав із Москви з пересадкою в Парижі за кілька днів до вбивства. З німецької столиці підозрюваний збирався летіти назад до російської столиці.

Цензор

фсб німеччина тероризм росія

Знак гривні
Знак гривні