Рада ухвалила відкриті списки та відмову від мажоритарки. Але новий кодекс запровадять не зараз (ВІДЕО)

Верховна Рада ухвалила в другому читанні проект Виборчого кодексу, який передбачає відкриті списки. За проект закону №3112-1 проголосували 230 нардепів за необхідних 226. Один із ініціаторів законопроекту Олександр Черненко підкреслив, що головна поправка полягає в тому, що закон набирає чинності з 1 грудня 2023 року, крім окремих пунктів.

Фінального тексту документа поки що не оприлюднили. Відомо лише, що депутати голосували за відкриті списки й відмову від мажоритарки.

Зранку 11 липня спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що залишилось всього 26 правок, які стосуються перехідних положень до кодексу. Їх нардепи розглянули протягом 20 хвилин.

Перед голосуванням представники всіх фракцій висловилися за підтримку Виборчого Кодексу, - передає УП.

Парубій підкреслив, що це буде історичним рішенням Верховної Ради 8 скликання. Він також заявив, що має бути три голосування - повернення до правок, які напрацювала робоча група, потім голосування за ці правки пакетом, і вже третім голосуванням - ухвалення Кодексу.

З першого разу не вдалося проголосувати. Спікер заявив, що це "помилкова" ситуація. Втім, достатньої кількості голосів не набралося ані з другого, ані з третього разу. Голова Ради сказав, що опублікує імена "нерадивих" парламентарів у "Голосі України", а також не дозволяв нікому залишати залу.

"Це наше зобов'язання в коаліційній угоді, це наше зобов'язання перед суспільством. За цим голосуванням будуть стежити в усіх куточках України", - сказав Парубій, нагадавши, що згідно з регламентом він може безкінечну кількість разів ставити на голосування повернення до правок. Він також закликав депутатів до відповідальності й попередив, що "посиплеться" весь порядок дня, де багато законопроектів чекають на ухвалення, якщо буде провалений Виборчий кодекс.

Це не подіяло, і нардепи в п'ятий, шостий і сьомий рази не проголосували "за". А на восьмий, дев'ятий та десятий рази голосів стало навіть менше, ніж спочатку.

"Це підлість і лукавство. Все одно будемо голосувати!" - заявив Парубій.

Утім, одинадцяте, дванадцяте, і тринадцяте голосування теж були провальними, як і чотирнадцяте та п'ятнадцяте.

Після цього Парубій спустився до сесійної зали й особисто про щось спілкувався з окремими нардепами.

До колег звернулася й віце-спікер Ірина Геращенко, яка закликала всіх дотримуватися передвиборних обіцянок, оскільки голосування за відкриті виборчі списки було, за її словами, наміром усіх фракцій, які є у Раді.

Але це не подіяло. Нардепи провалили ще й шістнадцяте голосування.

"Ну що ви робите? Наступний парламент же не проголосує!" - коментувала Геращенко.

З сімнадцятого разу нарешті вдалося повернутися до правок - за це дали голоси 227 нардепів.

Після цього Парубій оголосив, що зараз депутати одночасно ухвалять в цілому Виборчий кодекс з усіма запропонованими правками.

"Зараз пропоную підтримати всі правки і проголосувати за Виборчий кодекс в цілому, хлопці. Не дай боже, хтось поступить підло!" - звернувся він перед голосуванням.

Нардепи ухвалили Виборчий кодекс 230 голосами і пішли на перерву.

закон Рада вибори

Знак гривні
Знак гривні