Як саме українські спецслужби затримали Цемаха на окупованій території та що він знає про збиття MH17 (РОЗСЛІДУВАННЯ)

Сепаратистські злочинці-терористи не можуть почуватися в безпеці навіть глибоко в тилу “ДНР”, на окупованій території Донеччини за 80 км від лінії розмежування.

З’явилися подробиці затримання бойовика “ДНР” зі Сніжного Володимира Цемаха – колишнього командира протиповітряної оборони Слов’янської бригади “ДНР”, - пише Новинарня.

Він є важливим свідком у справі збиття малайзійського “Боїнга” рейсу MH17 та може бути обвинуваченим у воєнних злочинах.

Сепаратистські ЗМІ повідомляли, що спецслужби України затримали Цемаха в його рідному місті Сніжне, що на межі з Луганщиною (ОРЛО) та за 18 км від кордону з Росією. Його нібито оглушили ударом по голові, накачали психотропними речовинами і вивезли з ОРДО через КПВВ “Мар’їнка” за підробленими документами під виглядом паралізованого пенсіонера.

Володимир Цемах був у напівпритомному стані алкогольного сп’яніння, коли в його квартиру проникли агенти СБУ – про це пише російська “Новая газета”, посилаючись на джерело, близьке до українських спецслужб.

За його словами, екскомандир ППО Сніжного у день свого “викрадення” провів дружину на роботу й покликав до себе двох друзів. За день вони випили кілька пляшок горілки, що полегшило завдання учасникам спецоперації, які практично не зустріли опору з боку Цемаха.

“Мужик заледве тримався на ногах”, – сказав співрозмовник.

Зі свого боку, керівник апарату СБУ Ігор Гуськов у коментарі журналістам не став ні підтверджувати, ні спростовувати цю інформацію.

Зенітки Борисича до суду довели

Володимир Борисович Цемах, або ж “Борисич” – ветеран війни в Афганістані. Більш відомий він тим, що 2014 року брав участь у бойових діях проти України у складі незаконних збройних формувань. У липні він обіймав у бойовиків посаду начальника ППО 1-го Слов’янського корпусу армії “ДНР”. Трохи раніше був командиром роти ППО, разом з Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) воював у Слов’янську та в інших окупованих районах.

Цемах (варіант – Цьомах) в “армії” сепаратистів був “підполковником”.

Цемах “брав активну участь в бойових діях влітку-восени 2014 року, очолював підрозділ протиповітряної оборони у складі зенітних установок ЗУ-23, сформований у Сніжному.

У березні 2015 року Цемах був звільнений з “армії ДНР” і направлений на облік до “військового комісаріату” бойовиків у Донецьку. У березні 2017-го призначений “заступником командира батальйону військової частини 08819”, але незабаром достроково звільнений у запас за віком.

За даними ЗМІ, після цього він влаштувався працювати в школу фізруком.

В українському держреєстрі підприємств і організацій Цемах досі значиться як голова ОСББ “Балабаєва-12” у Сніжному.

Разом із ним в окупованому місті живуть дружина Ірина й дочка.

Ірина розповіла журналістам, що два агенти СБУ нібито оселилися в одному з ним під’їзді з Цемахами й увійшли в довіру до колишнього бойовика. Коли дружина повернулася з роботи і не виявила чоловіка вдома, в помешканні були сліди боротьби та крові. Наступного дня прийшов лист від адвоката, який повідомив, що співробітники СБУ вивезли Володимира Цемаха до Києва, де його заарештував суд на 60 діб.

Громадськість дізналася про справу Цемаха від його адвоката Романа Гонтарєва. Саме зі слів захисника дочка Цемаха стверджує, що на батька “спробують повісити збитий “Боїнг”, хоча той лише “стояв на блокпостах”.

Звісно, що викрадення й арешт Цемаха – видатний успіх українських спецслужб. Але не факт, що Цемаха викрадали саме співробітники СБУ. За іншою версією, це справа рук ССО – Сил спецоперацій.

Українські силові органи офіційно справу Цемаха не коментують.

У столиці, відповідно до підслідності, донбасівця передали в Службу безпеки. На фото з Києва видно, що в Цемаха справді розбита голова.

Українські правоохоронці обвинувачують раніше несудимого Цемаха за ч. 1 ст. 258-3 КК України (створення або участь у діяльності терористичної організації). Йому загрожує до 15 років ув’язнення.

Рішення щодо арешту Цемаха у справі справи №761/25678/19 29 червня ухвалила слідча суддя Шевченківського районного суду м. Києва Олена Мєлєшак за участю прокурора Василенка С. В., розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС 5-го відділу 1-го управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБУ Зюзі Д. В.

“Клопотання слідчого (…) задовольнити. Застосувати відносно підозрюваного (…) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Строк дії ухвали про тримання під вартою визначити до 25.08.2019 включно“, – сказано в ухвалі суду.

Керівника установи, де утримується бойовик, суд зобов’язав “забезпечити проведення медичного огляду останнього та за необхідності надати відповідну медичну допомогу”.

Що може розповісти Цемах

На YouTube-каналі раменського (Підмосков’я) відділення російської партії “Родина” журналісти проекту “Радіо Свобода” “Настоящее время” виявили багато відеороликів за участю Володимира Цемаха.

Зокрема, він описує, як 7 серпня 2014 року його підлеглі розбили колону української армії.

У своїх відеоінтерв’ю Цемах згадує і про збитий “Боїнг”. В інтерв’ю 2015 року він переказує популярну того часу на російських федеральних телеканалах версію, згідно з якою бойовики із “ЗУшками” цілилися по військових українських літаках Су-25. Один нібито збили, а другий український штурмовик збив цивільний малайзійський “Боїнг”. Цю версію спростували міжнародні слідчі.

“Я ЦЬОГО ПАЦАНА ВИТЯГАВ, Я ЦЕЙ “***” ХОВАВ”, – РОЗПОВІВ ЦЕМАХ ПРО ЗБИТИЙ 17 ЛИПНЯ 2014 РОКУ МАЛАЙЗІЙСЬКИЙ “БОЇНГ-777” РЕЙСУ MH17.

Одне слово в цій цитаті автори відео запікали. Але якщо читати по губах, то видно, що слово односкладове з “у” посередині – можна припустити, що йдеться про “Бук” – зенітно-ракетний комплекс 9К37. За версією міжнародної слідчої групи, саме з російського “Бука” 17 липня 2014 року був збитий “Боїнг”, загинули всі 298 людей на борту.

Журналіст Юрій Бутусов вважає, що Володимир Цемах – цінний свідок. “Як офіцер найманий окупаційної армії він може підтвердити причетність цієї армії до знищення пасажирського літака”, – сказав він у коментарі “Настоящему времени”.

Він зазначив, що Володимир Цемах – колишній командир окремої роти протиповітряної оборони у Сніжному, сформованої 7 червня 2014 року. Це був перший окремий підрозділ ППО окупаційних військ, який підпорядковувався терористу Ігорю Гіркіну і брав участь спільно з його загоном у боях з українськими військами на кордоні.

Цемах був знайомий із командирами найманців, які воювали в районі Сніжного. Він знав, хто саме організовував атаки на українські літаки в прикордонному районі, тож міг би довести участь Гіркіна та інших російських військових у бойових діях на території України.

За даними Бутусова, ймовірно, саме рота Цемаха влітку 2014-го року спільно з російськими військами атакувала українські літаки й вертольоти.

У нагороду за службу в жовтні 2014 року їх зарахували до складу 1-ї мотострілецької бригади 1 АК на Донбасі, Цемах отримав звання підполковника та обійняв посаду заступника командира бригади з ППО.

Зараз Росія та ОРДЛО активно намагаються применшити значення Цемаха, адже його свідчення в міжнародних судах можуть призвести до тяжких наслідків і для Путіна, й для РФ.

Убивця українських воїнів

Окрім свідчень у справі про знищення “Боїнга”, яка саме передається в нідерландський суд, Володимир Цемах має бути відповідачем за обвинуваченнями у вбивствах українських військовослужбовців.

У вже згаданих відеоінтерв’ю 2015 року “Борісич” розповідає, як його підрозділ брав участь у бою на 43-му блокпосту під селом Степанівка біля Сніжного 6 серпня 2014 року.

Того дня загін бойовиків під командуванням Цемаха відкрив вогонь по колоні 30-ї механізованої бригади ЗСУ з 23-мм установки ЗУ-23.

Для мобілізованих “тридцятки” це був несподіваний напад і перший вогневий контакт.

У бою (чи, точніше, після розстрілу) загинули четверо українських бійців із Житомирської області.

Сам Володимир Цемах розповідає, що їхній підрозділ зупинив український “прорив” у складі танка, БМП і БТРа однією “ЗУшкою”, і Сергію Солов’ю, який вів вогонь по колоні ЗС України, треба “дати героя”. Цемах помилково називає датою бою 7 серпня.

Як відомо, того дня 40-річний сержант Володимир Степанюк о 10.30 зателефонував своєму другу Олександру Яскулі, сказав, що він поранений, а поруч на дорозі лежить поранений 42-річний Юрій Чечет, і він збирається йому допомогти.

О 13.46 ІЗ ТЕЛЕФОНУ ВОЛОДИМИРА ПОДЗВОНИЛИ ЙОГО МАМІ НАДІЇ ВАСИЛІВНІ, НЕЗНАЙОМИЙ ГРУБИЙ ГОЛОС СКАЗАВ: “ВАШ СИН ЗАГИНУВ. НЕ ЛІЗЬТЕ ДО НАС. ЦЕ “ДНР”.

Поранених Степанюка та Чечета сепаратисти Цемаха вочевидь добили на місці бою. Також у бою загинули 29-річний Сергій Півоварчук і 23-річний Іван Ломачук.

Тіла чотирьох українських воїнів згодом знайшли та евакуювали волонтери місії “Евакуація-200”, останки були спотворені.

Четверо загиблих мобілізованих були посмертно нагороджені орденами “За мужність” III ступеня.

донеччина цемах mh17 тероризм

Знак гривні
Знак гривні