Супрун: матюкатися корисно для здоров'я, якщо ви не ображаєте інших людей

"Слова на "б" підвищують больовий поріг". Науковим поглядом на обсценну лексику в.о. міністра поділилася на своїй сторінці в Facebook.

Ілюстрація від самої Супрун

"Влучно і точно застосована лайка, яка описує наше ставлення до ситуації, і не спрямована образити співрозмовника, корисна для здоров’я. Дослідження показують, що саме така лайка й застосовується в побуті найчастіше. Вона призводить до нейтральних чи позитивних наслідків", – написала Супрун, яку цитує Цензор.

За словами глави МОЗ, якщо ми реагуємо лайкою не на людину, а на неприємну ситуацію, мозок виділяє ендорфіни.

"Ці нейромедіатори беруть участь в знеболенні чи задоволенні. Слова на "б" чи "с" не замінять якісної анестезії, але дослідження показали ефективність лайки в зменшенні болю, посилення серцебиття і підвищення больового порогу. Якщо нам важко і ми одним словом це висловили, мозок це сприймає як запуск програми захисту і нападу — "тримайся!", – стверджує Супрун.

При цьому, підкреслила чиновниця, матюками слід послуговуватися саме в найпотрібніший момент, а не розмовляти ними постійно. Інакше мозок звикає і перестає сприймати лайку як щось екстраординарне.

Крім того, Супрун нагадала, що розуміти й висловлювати свої емоції – корисно для здоров'я, це подовжує життя. А коли матюкатися починають колеги – згідно з дослідженнями, це означає, що вони стали командою.

"Викорінювати слід пасивну та активну агресію, дискримінацію, штампи, але не обсценну лексику як таку. А найкраща турбота про українську мову — це спілкуватися та творити нею, незалежно від сфери роботи, розробляти професійну лексику, перекладати ресурси та літературу, читати українських авторів, а не законодавчо регулювати те, що ми кажемо", – підсумувала Супрун.

законопроект супрун курйоз мова гумор

Знак гривні
Знак гривні